Αχαλασία οισοφάγου

Κυρίτσης-Αχαλασία οισοφάγου

Ο οισοφάγος είναι ένας σωλήνας ο οποίος μεταφέρει το φαγητό από το λαιμό στο στομάχι. Αχαλασία είναι μια διαταραχή του οισοφάγου, που επηρεάζει την ικανότητα του οισοφάγου να προωθεί φυσιολογικά την τροφή προς το στομάχι. Φαίνεται ότι μυϊκός δακτύλιος ( κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας ) που υπάρχει στο όριο μεταξύ οισοφάγου και στομάχου δυσλειτουργεί και δεν χαλαρώνει με αποτέλεσμα η τροφή να μην προωθείται από τον οισοφάγο στο στομάχι. Η διαταραχή αυτή  μπορεί να σχετίζεται με ζημιά που έχουν υποστεί νεύρα του οισοφάγου. Έτσι, ο οισοφάγος σταδιακά παραλύει και οι μύες δεν μπορούν να δουλέψουν σωστά με αποτέλεσμα τη μη προώθηση της τροφής.  Αν και είναι σπάνια πάθηση υπολογίζεται ότι μόνο στις Η.Π.Α 3000 άτομα κάθε χρόνο θα εμφανίσουν συμπτώματα αχαλασίας οισοφάγου.

Συμπτωματολογία

Aρχικά η αχαλασία οισοφάγου εμφανίζεται με ήπια συμπτωματολογία η οποία σταδιακά επιδεινώνεται. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Δυσκατοποσία υγρών και στερεών με την αίσθηση το φαγητό να παραμένει στο λαιμό
 • Θωρακικό άλγος
 • Επίμονος βήχας
 • Παλινδρόμηση φαγητού και σάλιου
 • Απώλεια βάρους
 • Εμέτους
 • Ερυγές
 • Πνευμονίες λόγω εισρόφησης

Διάγνωση

Η διάγνωση της αχαλασίας οισοφάγου εύκολα μπορεί να μην πέσει στην αντίληψή μας καθώς τα συμπτώματά της τα συναντάμε και σε άλλες πιο συνήθεις παθήσεις του γαστρεντερικού.  

Για την διάγνωση της αχαλασίας λοιπόν, πέρα του καλού ιστορικού, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εξετάσεις:

 • Μανομετρία οισοφάγου. Με την εξέταση αυτή παρατηρούμε τη λειτουργικότητα των μυών του οισοφάγου καθώς και τη λειτουργικότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.
 • Ακτινογραφία με έκχυση ειδικού σκιαστικού. Με την εξέταση αυτή βλέπουμε ανωμαλίες χαρακτηριστικές κατά την διέλευση του σκιαστικού από τον οισοφάγο στο στομάχι.
 • Γαστροσκόπηση. Με τη μέθοδο αυτή εισάγουμε ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα από το λαιμό και τον προωθούμε μέχρι το στομάχι. Έτσι, έχουμε άμεση εικόνα του εσωτερικού τοιχώματος του οισοφάγου.

Αντιμετώπιση

Αρχικά και ανάλογα με την έκταση των συμπτωμάτων της αχαλασίας οισοφάγου  δοκιμάζεται μια συντηρητική αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει συνδυασμό των παρακάτω :

 • Φαρμακευτική αγωγή με ειδικά φάρμακα που προκαλούν μυοχάλαση. Συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερα καλό αποτέλεσμα ενώ έχουν και αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες.
 • Διαστολή με μπαλόνι. Με τη βοήθεια γαστροσκοπίου και ενός μπαλονιού που φουσκώνουμε προκαλούμε διαστολή στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα με σκοπό την ευκολότερη διέλευση φαγητού. Η διαδικασία αυτή μπορεί να χρειαστεί να επαναλαμβάνεται κατά χρονικά διαστήματα.
 • Έκχυση ενέσιμης ειδικής ουσίας ( βοτουλινική τοξίνη τύπου A ) στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα που προκαλεί παροδική παράλυση των μυών με αποτέλεσμα την χαλάρωσή τους και την ευκολότερη διέλευση των τροφών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε 4 μήνες.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης οδηγούμαστε στην χειρουργική αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου. Η χειρουργική αντιμετώπιση γίνεται με δύο τρόπους:

 • Μυοτομή κατά Heller. Επέμβαση εκλογής θεωρείται η Λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller σε συνδυασμό με θολοπτύχωση του στομάχου. Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά μέσω 5 μικρών οπών διαμέτρου 0,5-1cm όπου κόβουμε τις μυϊκές ίνες στην περιοχή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα και στη συνέχεια πραγματοποιούμε μια θολοπτύχωση του στομάχου για την αποφυγή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
 • Ενδοσκοπική μυοτομή ( POEM ). Με την τεχνική αυτή ενδοσκοπικά πραγματοποιούμε διατομή των μυών στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι αχαλασία οισοφάγου;

Είναι η διαταραχή του οισοφάγου, με την οποία επηρεάζεται η ικανότητα του οισοφάγου να προωθεί την τροφή στο στομάχι.

Ποια είναι τα συμπτώματα;
 1. Θωρακικός πόνος
 2. Πνευμονία
 3. Εμετοί
 4. Σημαντική απώλεια βάρους
 5. Επίμονος βήχας
 6. Παλινδρόμηση σάλιου και φαγητού
 7. Οισοφαγίτιδα
Πώς γίνεται η διάγνωση;
 1. Γαστροσκόπηση
 2. Μονομετρία οισοφάγου
 3. Ακτινογραφία με έκχυση ειδικού σκιαστικού
Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Υπάρχουν δύο τρόποι θεραπείας: η συντηρητική και η χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι περιλαμβάνει η συντηρητική αντιμετώπιση;

Περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, τη διαστολή με μπαλόνι όπου βοηθάει στη διέλευση φαγητού και την έκχυση ενέσιμης ειδικής ουσίας.

Τι περιλαμβάνει η χειρουργική αντιμετώπιση;

Τη μυοτομή κατά Heller και την ενδοσκοπική μυοτομή (POEM).

Link
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/achalasia/symptoms-causes/syc-20352850
https://www.healthline.com/health/achalasia#outlook