Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, Κήλες

ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κυρίστης - Λαπαροσκοπική - Ρομποτική χειρουργικήΗ Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. 

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteΜε τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteαιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis sprite-Recovered Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς

Διαβάστε περσσότερα

kyristsis sprite Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pacheos enteroyΤο παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pathiseis proktoyΟ πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis thyroeidisΟ θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίστης - Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίωνTο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ

Με τον όρο βουβωνοκήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς (συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος στην βουβωνική περιοχή. Η βουβωνοκήλη μπορεί να εμφανιστεί μόνο στη μία βουβωνική χώρα (μονόπλευρη) ή και στις δύο ταυτόχρονα (αμφοτερόπλευρη). Αποτελεί το 90% όλων των κηλών και είναι η πιο συχνή αιτία χειρουργικής αντιμετώπισης στον τομέα της Γενικής χειρουργικής. Παγκόσμια πάνω από 20 εκατομμύρια επεμβάσεις πραγματοποιούνται ετησίως για αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Εμφανίζεται σε ποσοστό 90% στους άντρες και μόνο 10% στις γυναίκες. Όταν το περιεχόμενο της κήλης φτάνει ως το όσχεο τότε η κήλη ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη.

Υπολογίζεται ότι το 27% των αντρών θα εμφανίσουν βουβωνοκήλη σε κάποιο στάδιο της ζωής τους ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 3%. Η βουβωνοκήλη διακρίνεται σε λοξή και ευθεία ανάλογα με τον τρόπο που προβάλλει το περιεχόμενο της κοιλιάς μέσα από το χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος. Η ευθεία βουβωνοκήλη συναντάται περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες ενώ η λοξή στις μικρότερες.

Μια παραλλαγή της βουβωνοκήλης είναι η κήλη των αθλητών ή σύνδρομο των προσαγωγών. Αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία που εμφανίζεται ακριβώς στην ίδια περιοχή, με παρόμοια συμπτωματολογία αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κήλη. Στα ιδιαίτερα γυμνασμένα άτομα οι μύες της περιοχής καταπονούνται ιδιαίτερα και δίνουν συμπτώματα παρόμοια της βουβωνοκήλης.

Κυρίτσης - Βουβωνοκήλη

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί η κλινική εξέταση από Γενικό Χειρουργό για να θέσει τη διάγνωση της βουβωνοκήλης. Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία προχωρούμε σε ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων της βουβωνικής περιοχής που έχει υψηλή ευκρίνεια για την συγκεκριμένη πάθηση. Αν χρειαστεί επιπλέον έλεγχος πραγματοποιούμε αξονική και μαγνητική τομογραφία της περιοχής. Στην περίπτωση που έχουμε κήλη των αθλητών τότε η μόνη εξέταση που δίνει διάγνωση είναι η μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης ποικίλουν. Στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά ο ασθενής παρατηρεί μια μάζα στην περιοχή, η οποία μπαινοβγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προκαλεί αρκετές φορές δυσφορία και αίσθημα καύσους. Σε πιο προχωρημένα στάδια η κήλη προκαλεί πόνο στην περιοχή ενώ στο στάδιο που έχει στραγγαλιστεί (περισφιγμένη βουβωνοκήλη) το έντερο τότε έχουμε εμέτους και αναστολή αποβολής κοπράνων και αερίων. Η τελευταία περίπτωση αποτελεί κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα.

ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Για την βουβωνοκήλη δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση. Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Ειδικές ζώνες που χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν την πρόπτωση της κήλης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθώς ούτε προστατεύουν και ταυτόχρονα δυσκολεύουν το μετέπειτα χειρουργείο προκαλώντας συμφύσεις στην περιοχή. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης, τότε η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η προγραμματισμένη χειρουργική αποκατάσταση. Καθυστέρηση του χειρουργείου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της κήλης και μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής όταν αποκατασταθεί χειρουργικά. Παράλληλα αν η βουβωνοκήλη μετατραπεί σε περισφιγμένη, τότε το χειρουργείο γίνεται πιο επικίνδυνο για τον ασθενή και τα ποσοστά υποτροπής είναι μεγαλύτερα.

Η επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται με δύο τρόπους:

  • Με τομή στη βουβωνική χώρα, ανάταξη της κήλης και τοποθέτηση πλέγματος πάνω από τους μύες. Είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την επόμενη μέρα της επέμβασης.
  • Επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης έχει καθιερωθεί και έχει αντικαταστήσει την κλασική ανοιχτή προσέγγιση. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πραγματοποιείται είτε ενδοπεριτοναϊκά (TAP) είτε εξωπεριτοναϊκά (TEPP). Μέσω τριών μικρών οπών διαμέτρου 0,3-1εκ πραγματοποιείται η επέμβαση, όπου αρχικά ανατάσσεται η κήλη και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό πλέγμα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την αποφυγή υποτροπής. Με τον τρόπο αυτό το πλέγμα τοποθετείται πίσω από του μύες, σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο και έτσι εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα. Πρέπει να τονισθεί πως στην κήλη των αθλητών μόνο η λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει ένδειξη, καθώς η ανοιχτή μέθοδος θεωρείται αναποτελεσματική. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κλινική. Πρέπει να τονιστεί ότι και στην περίπτωση αμφοτερόπλευρης εντόπισης η επέμβαση πραγματοποιείται πάλι μέσω των ίδιων τριών μικρών οπών γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της ανοιχτής μεθόδου.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, καθώς έχει μετεκπαιδευτεί στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής στο παγκοσμίου φήμης νοσοκομειακό κέντρο της Νέας Υόρκης «Memorial Sloan Kettering Cancer Center”.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πρόκειται για τη συχνότερη μορφή κήλης και εμφανίζεται στο βουβωνικό χώρο.

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις ( μυοσκελετικοί πόνοι, παθήσεις ουροποιητικού, λεμφαδενοπάθειες ) που μπορούν να δώσουν πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, Επομένως κάθε πόνος στη βουβωνική χώρα δεν σημαίνει πάντα βουβωνοκήλη.

 

Ο κατάλληλος ιατρός είναι ο Γενικός Χειρουργός και μόνο αυτός.

 

Η ζώνη κοιλίας για βουβωνοκήλη ( κηλεπίδεσμος ) δεν επιδιορθώνει την κήλη ενώ παράλληλα δημιουργεί ισχυρές συμφύσεις στην περιοχή δυσκολεύοντας το μετέπειτα χειρουργείο. Η χρήση της δεν προτείνεται.

 

Η αντίληψη αυτή είναι λανθασμένη. Μια μικρή βουβωνοκήλη λόγω του μικρού χάσματος μπορεί πιο εύκολα να καταλήξει σε περισφιγμένη. Παράλληλα, όσο το μέγεθος της μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολο γίνεται το χειρουργείο και τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες μελλοντικής υποτροπής. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση της βουβωνοκήλης η σωστή αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

 
Εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πλεονεκτεί σημαντικά. Ειδικά σε περιπτώσεις αμφοτερόπλευρης βουβωνοκήλης ή κήλης των αθλητών η λαπαροσκόπηση είναι μονόδρομος.

Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης, αν η δουλειά μας δεν απαιτεί άρση βάρους η επιστροφή είναι θέμα 2-3 ημερών. Σε περίπτωση που απαιτείται έντονη άρση βάρους τότε θα πρέπει να απέχουμε 15-30 ημέρες για να αποφύγουμε τον κίνδυνο υποτροπής.

 

Το κόστος εξαρτάται από το είδος ασφάλειας του ασθενούς καθώς και το είδος πλέγματος που θα χρησιμοποιηθεί. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει υψηλότερο κόστος σε σχέση με την ανοιχτή προσέγγιση.

 
Ο προγραμματισμός είναι άμεσος και η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και την επομένη της κλινικής εξέτασης.

Η βουβωνοκήλη προκαλείται από αιτίες όπως:

  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία και κακή διατροφή
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Χειρωνακτική εργασία, άρση πολλών βαρών ή χρόνιος βήχας
  • Πολλαπλές κυήσεις κλπ.
  • Πόνος στη κοιλιά
  • Αίσθημα βάρους και δυσφορίας
  • Εμφάνιση εξογκώματος

Η καταγραφή ιστορικού είναι τα πρώτα στάδια της διάγνωσης και αν χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος, πραγματοποιείται υπέρηχος ή μαγνητική.

Η αντιμετώπιση πραγματοποιείται μόνο με χειρουργική επέμβαση και όχι συντηρητικά. Όσον αναφορά το χειρουργείο, μπορεί να γίνει είτε με τομή στη βουβωνική χώρα , ανάταξη της κήλης και τοποθέτηση πλέγματος πάνω από τους μύες είτε λαπαροσκοπικά.

Οι περισσότεροι ασθενείς πλέον επιλέγουν την λαπαροσκοπική τεχνική. Αυτό οφείλεται στα εξής πλεονεκτήματα: μείωση μετεγχειρητικού πόνου, γρηγορότερη επιστροφή στην καθημερινότητα, καλαίσθητο αποτέλεσμα, ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής.