Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Γαστρεκτομή
Τι είναι η γαστρεκτομή;
Με τον όρο γαστρεκτομή αναφερόμαστε στη χειρουργική επέμβαση εκτομής τμήματος του στομάχου. Το στομάχι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όργανο του γαστρεντερικού σωλήνα, το οποίο εντοπίζεται στην άνω κοιλία. Βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου. Το στομάχι υποδέχεται την τροφή, την αναμιγνύει με διάφορα υγρά και την προωθεί στο λεπτό έντερο. Λόγω της εξέλιξης που έφεραν τα αντιελκωτικά φάρμακα στη θεραπεία του γαστρικού έλκους, η γαστρεκτομή χρησιμοποιείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά για τη θεραπεία επιθετικών μορφών καρκίνου του στομάχου.
Κατά τη διάρκεια της γαστρεκτομής, ο ιατρός θα αφαιρέσει και τους πέριξ λεμφαδένες, εκτός από το τμήμα του στομάχου. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις κακοήθειας, καθώς οι λεμφαδένες συχνά περιέχουν καρκινικά κύτταρα τα οποία θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μετά την επέμβαση, εάν δεν αφαιρεθούν.
Υπάρχουν τέσσερα είδη γαστρεκτομής:
- Υφολική γαστρεκτομή: Στην περίπτωση αυτή αφαιρούμε ένα τμήμα του στομάχου. Το εναπομείναν τμήμα αναστομώνεται με το λεπτό έντερο.
- Ολική γαστρεκτομή: Σε αυτή την επέμβαση προχωράμε σε ολική αφαίρεση του στομάχου, και αναστομώνουμε το λεπτό έντερο κατευθείαν με τον οισοφάγο.
- Κεντρική γαστρεκτομή: Αφαιρείται μέρος του στομάχου, καθώς και των λεμφαδένων. Η γαστροοισοφαγική συμβολή αφαιρείται, και ο οισοφάγος αναστομώνεται με το τμήμα του στομάχου που οδηγεί στο δωδεκαδάκτυλο.
- Γαστρικό μανίκι: Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε περίπτωση νοσογόνου παχυσαρκίας και αφαιρείται το αριστερό τμήμα του στομάχου.
Γαστρεκτομή: Αίτια διενέργειας
Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να επιβάλλουν τη διενέργεια γαστρεκτομής. Αυτές περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
- Καρκίνος στομάχου
- Καλοήθεις όγκοι στομάχου
- Διάτρηση στομάχου
- Σοβαρό έλκος στομάχου ή αιμορραγία
- Νοσογόνος παχυσαρκία
Καρκίνος στομάχου και Γαστρεκτομή
Αναμφίβολα, η πιο σοβαρή πάθηση η οποία απαιτεί τη χειρουργική επέμβαση της γαστρεκτομής είναι ο καρκίνος του στομάχου. Πρόκειται για έναν επιθετικό τύπο καρκίνου που προκαλεί γρήγορα μεταστάσεις. Γι’ αυτό, η έγκαιρη διάγνωσή του έχει πολύ μεγάλη σημασία για το προσδόκιμο του ασθενούς.
Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου περιλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην κατάποση τροφής
- Αίσθημα μετεωρισμού μετά το γεύμα
- Ναυτία
- Κοιλιακό πόνο στο επιγάστριο
- Εμετούς
- Απώλεια βάρους
- Δυσπεψία
- Αναιμία
- Αδυναμία και εύκολη κόπωση
Δυστυχώς, τα ακριβή αίτια του καρκίνου του στομάχου δεν είναι γνωστά. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφοροι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της κακοήθειας. Κυριότερος αυτών είναι η μόλυνση με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου στομάχου είναι:
- Παχυσαρκία
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Κληρονομικότητα
- Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και φρούτα
- Κάπνισμα
- Χρόνιες γαστρίτιδες
- Πολύποδες στομάχου
Διάγνωση καρκίνου του στομάχου
Εξέταση εκλογής για τον καρκίνο του στομάχου αποτελεί η γαστροσκόπηση με ταυτόχρονη βιοψία. Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, ο ιατρός εισάγει ένα λεπτό σωλήνα με κάμερα από το στόμα μέχρι το στομάχι. Πραγματοποιεί επισκόπηση στο εσωτερικό του στομάχου. Επί ανεύρεσης ύποπτων ευρημάτων, τα οποία υποδηλώνουν κακοήθεια, ο ιατρός θα λάβει δείγμα προς βιοψία. Απεικονιστικές εξετάσεις που βοηθούν στη τόσο στη διάγνωση, όσο και στην επέκταση της νόσου είναι η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Επιπλέον, στη σημερινή εποχή, ο ενδοσκοπικός υπέρηχος μπορεί να δώσει λύσεις τόσο στη διάγνωση όσο και στην επέκταση της νόσου.
Γαστρεκτομή: Θεραπεία καρκίνου του στομάχου
Η θεραπεία της κακοήθειας εξαρτάται από το σημείο του στομάχου στο οποίο εντοπίζεται, καθώς και από το στάδιό της. Κατά κανόνα, η αντιμετώπιση της νόσου είναι χειρουργική. Αναλόγως της εντόπισης και της επέκτασης της νόσου μπορεί να γίνει χρήση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας και ακτινοβολίας, προεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά.
Η επέμβαση της γαστρεκτομής πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί τη μέθοδο της κλασικής ανοικτής χειρουργικής. Ο ιατρός πραγματοποιεί μια τομή κατά μήκος του στομάχου, κι αποκτά πρόσβαση στο στομάχι. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο ιατρός θα αφαιρέσει ένα τμήμα του στομάχου, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιήσει ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό της περιοχής. Αυτό διαθέτει ιδιαίτερη σημασία για την πρόγνωση της νόσου. Η αφαίρεση του σωστού αριθμού λεμφαδένων είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να έχουμε το επιθυμητό ογκολογικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο του ασθενούς.
Στη σημερινή εποχή, τα χειρουργεία αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν και λαπαρασκοπικά, από εξειδικευμένους χειρουργούς. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε λαπαροσκοπική γαστρεκτομή διατηρούν το ίδιο ογκολογικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα αποφεύγουν τις μεγάλες τομές.
Μετεγχειρητική πορεία
Η γαστρεκτομή είναι μια εξαιρετικά βαριά επέμβαση. Μετά από γαστρεκτομή, ο ασθενής πρέπει να παραμείνει για 6 με 7 ημέρες σε νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί, θα παρακολουθείται ενδελεχώς από ομάδα ιατρών. Η επανασίτιση ξεκινά την 4η ημέρα, και περιλαμβάνει κυρίως υγρά και ελαφριά τροφή.
Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής
Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα, έναντι της κλασικής ανοικτής μεθόδου, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Μικρές χειρουργικές τομές
- Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών
Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου King’s College Hospital London, Manchester Royal Infirmary και Chesterfield Royal Hospital. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη γαστρεκτομή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Τι είναι η γαστρεκτομή;
Είναι η χειρουργική επέμβαση εκτομής τμήματος του στομάχου.
Ποια είδη γαστρεκτομής υπάρχουν;
- Υφολική γαστρεκτομή, όπου αφαιρείται τμήμα στομάχου
- Ολική γαστρεκτομή, περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση στομάχου
- Γαστρικό μανίκι, όπου αφαιρείται το αριστερό τμήμα του στομάχου
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται γαστρεκτομή;
Όταν συντρέχουν οι εξής περιπτώσεις:
- Καλοήθεις όγκοι στομάχου
- Αιμορραγία στομάχου
- Διάτρηση στομάχου
- Σοβαρό έλκος στομάχου
- Καρκίνος στομάχου
- Νοσογόνος παχυσαρκία
Σε ποια περίπτωση κρίνεται πιο σημαντική η γαστρεκτομή;
Στην περίπτωση όπου ο ασθενής πάσχει από καρκίνο του στομάχου, καθώς θεωρείται από τους πιο επιθετικούς καρκίνους.
Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η διάγνωση για τον καρκίνο του στομάχου;
Μέσω γαστροσκόπησης με ταυτόχρονη βιοψία. Στη διάγνωση βοηθάνε και οι απεικονιστικές εξετάσεις.
Πώς μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του στομάχου;
Ανάλογα το στάδιο και το σημείο που εντοπίζεται στο στομάχι, αντιμετωπίζεται χειρουργικά μέσω γαστρεκτομής και ριζικού λεμφαδενικού καθαρισμού της περιοχής. Πλέον, πραγματοποιείται και λαπαροσκοπικά.
Link
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-cancer/symptoms-causes/syc-20352438