Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι μια πολύ συχνή δυσλειτουργία του εντέρου και δυσκολεύει την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Είναι μια άβολη κατάσταση, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία.
 

Τι είναι δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οριστεί ως η κατάσταση κατά την οποία το άτομο έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Ο καθένας έχει ένα δικό του μοτίβο εντερικής λειτουργίας, όμως οποιαδήποτε μεγάλη απόκλιση από αυτό ίσως σηματοδοτεί την ύπαρξή της.
 

Πώς προκαλείται;

Όταν το  παχύ έντερο απορροφά πολύ νερό από τα κόπρανα, αυτά γίνονται ξηρά. Έτσι, δεν μπορούν να αποβληθούν με ευκολία από τον πρωκτό. Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν η τροφή κινείται αργά μέσα στο έντερο και έχει το χρόνο να απορροφήσει όλα τα υγρά των κοπράνων.
 

Αίτια της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκληθεί είτε από παράγοντες ή καταστάσεις της καθημερινότητας, είτε από κάποιες ασθένειες. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες από τις καταστάσεις που οδηγούν σε αυτή είναι:

 • Διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες
 • Έλλειψη υγρών
 • Καθυστέρηση της ανάγκης για κένωση
 • Απουσία σωματικής άσκησης
 • Λήψη φαρμάκων (π.χ. σίδηρος, αντικαταθλιπτικά φάρμακα κ.ά.)
 • Αλλαγές στην καθημερινότητα (π.χ. αλλαγή περιβάλλοντος)
 • Προβλήματα του παχέος εντέρου
 • Εγκυμοσύνη
 • Απότομη απώλεια βάρους
 • Υψηλό ασβέστιο στο αίμα
 • Άγχος

Οι ασθένειες που συνήθως προκαλούν δυσκοιλιότητα συνήθως είναι νευρολογικές ή μεταβολικές και ενδοκρινικές. Ειδικότερα, ίσως την  εμφανίσουν άτομα που πάσχουν από:

 

Δυσκοιλιότητα και συμπτώματα

Η δυσκοιλιότητα διακρίνεται από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ελάχιστες κενώσεις μέσα στην εβδομάδα
 • Σκληρά και ξηρά κόπρανα
 • Επώδυνη αποβολή κοπράνων
 • Αίσθηση ότι δεν έχει επιτευχθεί πλήρως η κένωση
 • Δυσφορία
 • Αίσθημα φουσκώματος
 • Εντερική αιμορραγία (σπάνια)

 

Σε ποια άτομα εμφανίζεται η δυσκοιλιότητα συνήθως;

Δεν εμφανίζεται συγκεκριμένα σε κάποια ομάδα ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα κάποια στιγμή στη ζωή τους, η οποία θα είναι παροδική.
Υπάρχουν όμως και άτομα που έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα. Τα άτομα αυτά είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι αρκετά δραστήριοι ή στη λήψη φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων παθήσεων.
 

Αν δεν αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα, τι μπορεί να συμβεί;

Σε περιπτώσεις που δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως θα γίνει χρόνια. Όσοι πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα ίσως εμφανίζουν αιμορροΐδες, ραγάδες δακτυλίου, εκκολπώματα, καρκίνο παχέος εντέρου κ.ά. Επίσης, κυρίως στις γυναίκες, ίσως προκληθεί βλάβη στους μύες του πυελικού εδάφους.
 

Θεραπεύεται η δυσκοιλιότητα;

Για την εύρεση της σωστής θεραπείας πρέπει πρώτα να εντοπιστεί το αίτιο που την προκαλεί στον εκάστοτε ασθενή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φάρμακα από τους ίδιους χωρίς την έγκριση ιατρού, διότι μπορεί να προκαλέσουν κολίτιδα. Η αυθαίρετη λήψη καθαρτικών μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία του εντέρου, μια κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα προβλημάτων.
Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης της δυσκοιλιότητας είναι η ισορροπημένη διατροφή συνδυαστικά με τη σωματική άσκηση.
Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται προϊόντα που προκαλούν δυσκοιλιότητα όπως ο καφές, το τσάι και τα αλκοολούχα ποτά.
 
Ο γενικός χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης, με μεγάλη εμπειρία στις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού και εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική χειρουργική, θα σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση.

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Είναι μια κατάσταση όπου ο άνθρωπος έχει λιγότερο από 3 κενώσεις την εβδομάδα.

Πώς θα ξέρω ότι το έντερο μου λειτουργεί σωστά;

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει άλλη συχνότητα αποβολής κοπράνων. Ωστόσο, αν όλα έχουν το ρυθμό τους καθώς και αν η σύσταση και η μορφολογία των κοπράνων σας παραμένουν σταθερά, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε.

Πώς προκαλείται η δυσκοιλιότητα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι όπως:

 1. Έλλειψη άθλησης
 2. Εγκυμοσύνη
 3. Ψυχολογικοί παράγοντες
 4. Ελάχιστη κατανάλωση υγρών
 5. Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές
 6. Παθήσεις στο παχύ έντερο, κλπ.
Τι συμπτώματα θα έχω;
 1. Ελάχιστες και επώδυνες κενώσεις
 2. Δυσφορία και αίσθημα φουσκώματος
 3. Σκληρά και ξηρά κόπρανα
 4. Αιμορραγία
Πώς θα το αντιμετωπίσω;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα όπως:

 1. Μεγαλύτερη κατανάλωση νερού
 2. Σωματική άσκηση
 3. Αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, κλπ.