kyritsis geniki-xeirourgiki

ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κυρίστης - Λαπαροσκοπική - Ρομποτική χειρουργικήΗ Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. 

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteΜε τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteαιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis sprite-Recovered Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς

Διαβάστε περσσότερα

kyristsis sprite Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pacheos enteroyΤο παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pathiseis proktoyΟ πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis thyroeidisΟ θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίστης - Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίωνTο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΚΟΠΛΩΜΑΤΙΤΙΔΑ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Με τον όρο εκκολπώματα εννοούμε τις προβολές του βλεννογόνου του παχέος εντέρου ( σαν μικρά σακουλάκια ) προς το εξωτερικό τοίχωμα του εντέρου. Τα εκκολπώματα εμφανίζονται κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία στο σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου αλλά σε μικρότερο ποσοστό μπορεί να εμφανιστούν και στα υπόλοιπα τμήματα του παχέος εντέρου. Η συχνότητα τους αυξάνεται ραγδαία με την ηλικία. Εμφανίζονται σε ποσοστό 10% σε ηλικίες άνω των 40 και σε ποσοστό 50% σε ηλικίες άνω των 60 ετών. 
Ακόμη και στη σημερινή εποχή ο τρόπος δημιουργίας των εκκολπωμάτων δεν είναι πλήρως κατανοητός. Θεωρείται ότι η αυξημένη πίεση που δημιουργείται μέσα στο παχύ έντερο κυρίως λόγω δυσκοιλιότητας σε συνδυασμό με την χαλαρότητα του τοιχώματος του εντέρου που παρατηρείται λόγω ηλικίας οδηγούν στη δημιουργία των εκκολπωμάτων.

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος Εκκοπλωματίτιδα παχέος εντέρου

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη δημιουργία εκκολπωματίτιδας.

Αναλυτικά:

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές τα εκκολπώματα είναι ασυμπτωματικά. Μπορεί να υπάρχουν για χρόνια στο παχύ έντερο και να μην δημιουργούν κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα εκκολπώματα αρχίζουν να φλεγμαίνουν.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκκολπωματίτιδα και προκαλεί τα ακόλουθα συμπτώματα:

Σε βαρείες καταστάσεις το εκκόλπωμα μπορεί να ραγή και να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές.

Περίπου το 25% των ανθρώπων με οξεία εκκολπωματίτιδα θα εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές που περιλαμβάνουν:

Πρόληψη

Στοιχεία τα οποία μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εκκολπωματίτιδας είναι:

Διάγνωση

Επειδή τα εκκολπώματα στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικά τις περισσότερες φορές ανευρίσκονται ως τυχαίο εύρημα σε μια κολονοσκόπηση ή αξονική τομογραφία κοιλίας. Η εξέταση εκλογής για την διάγνωση των εκκολπωμάτων είναι η κολονοσκόπηση όπου με τη βοήθεια μιας κάμερας βλέπουμε το εσωτερικό του παχέος εντέρου. Στην περίπτωση όμως που έχουμε φλεγμονή, δηλαδή εκκολπωματίτιδα τότε δεν μπορούμε να προβούμε σε κολονοσκόπηση καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε κάκωση και διάτρηση του εντέρου. Σε αυτή την περίπτωση πραγματοποιούμε αξονική τομογραφία όπου τα εκκολπώματα απεικονίζονται χωρίς τον κίνδυνο διάτρησης.

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα δεν χρειάζεται  θεραπεία. Απλώς ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες προληπτικά. 
Στην περίπτωση ελαφράς εκκολπωματίτιδας η αρχική αντιμετώπιση είναι πάντα συντηρητική. Ο συνδυασμός  αντιβίωσης ( ενδοφλέβιας ή εκ του στόματος ανάλογα με τη βαρύτητα της φλεγμονής ) και η αποχή από στερεά τροφή συνήθως οδηγεί στην ύφεση της φλεγμονής.

Σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης ή διάτρησης του παχέος εντέρου οδηγούμαστε στη χειρουργική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει τις εξής επιλογές:

Η επιλογή της επέμβασης εξαρτάται από τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης και την βιολογική κατάσταση του ασθενούς.
Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκκολπωματίτιδας έχει θέση η προγραμματισμένη επέμβαση αφαίρεσης του πάσχοντος  τμήματος του εντέρου, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί και λαπαροσκοπικά.

 

Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος, Γενικός Χειρουργός,  έχει εξειδικευτεί επί τριετία στη χειρουργική παχέος εντέρου – πρωκτού σε κορυφαία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Όχι δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι. Μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες , φρούτα, λαχανικά και νερό είναι αρκετή. Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί ανέκαθεν θεωρούνταν παράγοντες που προκαλούν εκκολπωματίτιδα. Κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί σε καμία έρευνα μέχρι στιγμής

Όχι, τα εκκολπώματα δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Ο κατάλληλος ιατρός είναι ο εξειδικευμένος χειρουργός εντέρου-πρωκτού

Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων επεισοδίων εκκολπωματίτιδας τότε όντως έχει ένδειξη η προγραμματισμένη αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει ο ασθενής σε αυτή την περίπτωση είναι να έχει ελαφρώς περισσότερες και πιο υδαρείς κενώσεις σε σχέση με πριν 

Χρειάζεται απαραίτητα γενική αναισθησία και κατά μέσο όρο 4 μέρες νοσηλεία. Ο ασθενής έχει 15 μέρες αναρρωτική άδεια και έπειτα επιστρέφει στην εργασία του

Πρόκειται για εξογκώματα βλεννογόνου του παχέος εντέρου προς το εξωτερικό μέρος του εντέρου.

Εμφανίζονται 10% σε ηλικίες άνω των 40 και σε ποσοστό 50% σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

  • Ηλικία άνω των 40 ετών
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Λάθος διατροφή και καθιστική ζωή
  • Φαρμακευτική αγωγή

Πόνος στο έντερο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, ναυτία ή εμετός, αιμορραγία πρωκτού ή πυρετός.

Φυσικά. Αν η κατάσταση προχωρήσει μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις όπως περιτονίτιδα, απόστημα, κλπ.

Αν είναι ήπια η κατάσταση εφαρμόζεται συντηρητική αντιμετώπιση, δηλαδή διατροφή και κάποια αντιβίωση. Αντίθετα, αν δεν φέρει αποτελέσματα η συντηρητική ή αν η κατάσταση χειροτερέψει, προχωράμε σε χειρουργείο.