Καρκίνος παχέος εντέρου και διατροφή

Καρκίνος παχέος εντέρου και διατροφή

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Το δυσάρεστο είναι ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η ηλικία εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου τείνει να γίνει  όλο και μικρότερη.

Η κύρια αιτία αυτής της εξέλιξης θεωρείται πως είναι η κακή διατροφή στη σημερινή εποχή.

Η υπερβολική κατανάλωση  κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος διαπιστώθηκε πως αποτελεί κακό προγνωστικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου παχέος εντέρου. Μπορεί το κρέας να αποτελεί πηγή πρωτεΐνης αλλά δεν πρέπει να γίνονται υπερβολές. Τροφές όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και τα σαλάμια και τα χάμπουργκερ πρέπει να αποφεύγονται σε γενικές γραμμές. Η εβδομαδιαία κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 700 γραμμάρια.

 

Ένας ακόμη παράγοντας που δρα επιβαρυντικά είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από 30γρ/.ημέρα ( 1 ποτό ημερησίως ) αλκοόλ έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν το μέγιστο δύο ποτά την εβδομάδα ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπλοκές από το αλκοόλ.

 

 

Πολλαπλές έρευνες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ειδικότερα οι γυναίκες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους άντρες σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Φαίνεται ότι όσο αυξάνει ο Δείκτης Βάρους Σώματος του ανθρώπου τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

 

 

Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φυτικές ίνες, καθώς και φαγητά ολικής άλεσης φαίνεται να συσχετίζεται με ελαφρώς μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου. Ακόμη, φαίνεται ότι η Βιταμίνη D και C καθώς και το ασβέστιο έχουν ρόλο προστατευτικό έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως στόχος της διατροφής μας πρέπει να είναι τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, Cκαι ασβεστίου. Επιπλέον, η κατανάλωση ψαριού θεωρείται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.

Όλες οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε χώρες που η διατροφή των κατοίκων αποτελείται από το γρήγορο και αγοραστό φαγητό ( το λεγόμενο junk food ). Η υπερβολική κατανάλωση τέτοιου τύπου φαγητού οδηγεί και στην εμφάνιση του καρκίνου σε νεότερες ηλικίες ολοένα και συχνότερα. Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι η διατροφή παίζει ένα καθοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου και επιβάλλεται να υπάρχει μια ισορροπημένη διατροφή.

 

 

Σε μια ισορροπημένη δίαιτα λοιπόν πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 90 γραμμάρια ημερησίως από προϊόντα ολικής άλεσης ( δημητριακά ολικής, ψωμί ολικής, καστανό ρύζι). Η διατροφή μας πρέπει να περιλαμβάνει μαύρα φασόλια, αρακά και φακές. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας με το μπρόκολο, το λάχανο και το πορτοκάλι να αποτελούν τις καλύτερες επιλογές για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Από τα ψάρια η καλύτερη επιλογή θεωρείται ο σολομός ενώ το κρέας δεν θα πρέπει να είναι επεξεργασμένο και η ποσότητά του να μην υπερβαίνει τα 700 γραμμάρια εβδομαδιαίος. Τέλος η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να περιοριστεί μέχρι δύο ποτά εβδομαδιαίος.

 

 

LINK

Colorectal Cancer and Nutrition

Diet

Six Ways to Lower Your Risk for Colorectal Cancer