Κονδυλώματα πρωκτού

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι καλοήθη μικρά δερματικά μορφώματα, τα οποία εμφανίζονται στην περιπρωκτική περιοχή, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και εντός του πρωκτικού σωλήνα. Αρχικά εμφανίζονται ως μικρά σπυράκια, τα οποία μπορεί να μεγαλώσουν σε μέγεθος και να καλύψουν όλη την περιοχή.

Πώς προκαλούνται τα κονδυλώματα πρωκτού;

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό Human Papilloma Virus (HPV), ο οποίος μεταδίδεται κυρίως σεξουαλικά. Ο ιός HPV θεωρείται το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και ταλαιπωρεί και τα δύο φύλα. Μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα. Ο ιός μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και χρόνια μετά την προσβολή του. Ένας άνθρωπος, όμως, ενδέχεται να μολυνθεί με τον ιό ακόμη και χωρίς σεξουαλική επαφή. Κάθε άμεση επαφή στην περιοχή του πρωκτού (επαφή με χέρια ή υγρά από θετικό ασθενή) μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κονδυλωμάτων στην περιοχή.

Κονδυλώματα πρωκτού: Συμπτωματολογία

Τα πρωκτικά κονδυλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά. Σπάνια προκαλούν πόνο, και τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή. Συνήθως ο ασθενής κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται την ύπαρξη μικρών δερματικών ανώδυνων μορφωμάτων στην πρωκτική περιοχή, ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτή τον βάζει σε υποψία ύπαρξης κονδυλωμάτων.

 Άλλα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

  • Αιμορραγία
  • Κνησμός
  • Βλεννώδεις πρωκτικές εκκρίσεις

Τρόποι πρόληψης

Ο ιός HPV μπορεί να υπάρχει στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα σύμπτωμα. Υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να προφυλαχτούμε από τον ιό.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή σεξουαλικής επαφής με άτομα που έχουν κονδυλώματα
  • Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων
  • Πάντα σεξουαλική επαφή με προφυλάξεις
  • Οι σεξουαλικοί σύντροφοι θα πρέπει να ελέγχονται εργαστηριακά για HPV ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.
  • Εμβόλιο για HPV το οποίο πρέπει να χορηγείται σε ηλικία 9 με 26 ετών πριν την έναρξη σεξουαλικής ζωής.

Η συστηματική εξέταση για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις είναι εξαιρετικά σημαντική για κάθε σεξουαλικώς ενεργό άτομο, το οποίο δε διαθέτει σταθερό σύντροφο. Ακόμα κι η χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης δεν μπορεί να εκμηδενίσει τις πιθανότητες νόσησης με κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Ο ιός HPV μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματικός μετά από τη λοίμωξη, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι ανιχνεύσιμος στις εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και την αποφυγή σημαντικών επιπλοκών.

Κονδυλώματα πρωκτού: Διάγνωση

Η διάγνωση συνήθως τίθεται με την κλινική εξέταση της περιοχής από Γενικό Χειρουργό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει πρωκτοσκόπηση, με την οποία βλέπουμε το εσωτερικό του πρωκτού, η οποία διενεργείται στο ιατρείο.

Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Αν τα κονδυλώματα δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να μεγαλώσουν σε μέγεθος. Μπορούν επίσης να επεκταθούν στο εσωτερικό του πρωκτού. Χωρίς θεραπεία αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού.

Ο ιός HPV έχει πολλά στελέχη. Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν ενοχοποιηθεί για την δημιουργία καρκίνου του πρωκτού. Τα συγκεκριμένα στελέχη δεν προκαλούν τα κονδυλώματα, όμως σε ένα άτομο που νοσεί από κονδυλώματα είναι πολύ πιθανό να συνυπάρχουν και τα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο.

Οι επιλογές που υπάρχουν για τη θεραπεία κονδυλωμάτων περιλαμβάνουν :

  • Τοπικές αλοιφές οι οποίες συνήθως χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις με μικρό αριθμό κονδυλωμάτων τόσο σε μέγεθος, όσο και σε αριθμό.
  • Κρυοπηξία των κονδυλωμάτων, πάλι σε σχετικά μικρό αριθμό.
  • Τοπικές θεραπείες με υγρά που καίνε τα κονδυλώματα (ποδοφυλλίνη).
  • Χειρουργική αφαίρεση των κονδυλωμάτων με τοπική ή γενική αναισθησία ανάλογα με τον αριθμό τους.

Η τελευταία αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία των κονδυλωμάτων και πραγματοποιείται με τη χρήση λέιζερ στο ιατρείο ή στην κλινική. Όταν τα κονδυλώματα εμφανίζονται κοντά στον πρωκτό πρέπει να ελέγχεται πάντα και ο πρωκτικός σωλήνας με πρωκτοσκόπιο. Επίσης, ο ιατρός οφείλει να αφαιρεί τυχόν εσωτερικά κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα αποστέλλονται για βιοψία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα με περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις να διαπιστωθούν ποια στελέχη του ιού υπάρχουν στον ασθενή.

Ο καταρτισμένος Γενικός Χειρουργός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου King’s College Hospital London, Manchester Royal Infirmary και Chesterfield Royal Hospital. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τα κονδυλώματα πρωκτού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ψηλαφώ κάτι στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Έχω κονδυλώματα?

Το πιθανότερο είναι πως όχι. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις ( δερματικές πτυχές, θηλώματα, κύστες, σπίλοι, αιμορροΐδες κ.α ) οι οποίες συμβαίνουν στην ίδια περιοχή και μπορεί να μπερδέψουν τον ασθενή

Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν υποψιάζομαι ότι έχω κονδυλώματα?

Ο Γενικός Χειρουργός και ο Δερματολόγος είναι οι ειδικότητες που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη πάθηση

Πρέπει να κάνω θεραπεία για τα κονδυλώματα που έχω ακόμα και αν δεν μου δημιουργούν κανένα πρόβλημα?

Ναι, αν τεθεί η διάγνωση κονδυλωμάτων τότε πρέπει αυτά απαραίτητα να αντιμετωπιστούν για την αποφυγή επιπλοκών

Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων?

Αυτό εξαρτάται από τον αριθμό, το μέγεθος και το σημείο εντόπισής τους. Σε γενικές γραμμές η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται η καυτηρίαση τους με λέιζερ

Εμφάνισα κονδυλώματα ενώ σεξουαλικά είμαι μόνο με τον ίδιο σύντροφο για πολύ καιρό. Μπορεί να συμβεί αυτό?

Ναι, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Ο σεξουαλικός σύντροφος μπορεί να έχει κολλήσει από μια παλαιότερη επαφή και ο ιός να παραμένει ανενεργός για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορεί να εμφανίσω καρκίνο εξαιτίας των κονδυλωμάτων?

Στελέχη του ιού HPV έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση καρκίνου του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων επομένως το ενδεχόμενο αυτό είναι υπαρκτό

Τι αναισθησία χρειάζεται για τη χειρουργική θεραπεία των κονδυλωμάτων?

Η θεραπεία με λέιζερ μικρού αριθμού κονδυλωμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού ή εντόπισης στο εσωτερικό του πρωκτού τότε απαραίτητη είναι η γενική ή ραχιαία αναισθησία

Μπορεί τα κονδυλώματα να ξαναεμφανιστούν μετά την αφαίρεση με λέιζερ?

Ο ιός μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στο σώμα του ασθενούς. Επομένως χρειάζεται επανέλεγχος ανά κάποια χρονικά διαστήματα ώστε αν εμφανιστεί καινούργιο κονδύλωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα στο αρχικό του στάδιο

Links:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-warts

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15045-warts

https://www.healthline.com/health/skin/warts