Mηροκήλη
Με τον όρο μηροκήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος ( τρύπας ) του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή ενδιάμεσα στη βουβωνική και στο ανώτερο τμήμα του μηρού.( μηροβουβωνική πτυχή )Η μηροκήλη μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές αλλά ιδιαίτερα σπάνια έχουμε ύπαρξη αμφοτερόπλευρης εμφάνισης. Σε ποσοστό αποτελεί το 5% όλων των κηλών της κοιλιάς. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες ( αναλογία 3:1 ) λόγω του αυξημένου μεγέθους της πυέλου στο γυναικείο φύλο. Θεωρείται η πιο επικίνδυνη κήλη καθώς λόγω του μικρού χάσματος που υπάρχει στο μηριαίο δακτύλιο έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά περίσφιξης και κατά συνέπεια νέκρωσης του εντέρου ( ποσοστό 20% ).
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ
- Παχυσαρκία
- Άρση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Χρόνιος βήχας
- Εγκυμοσύνη
- Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
- Ασκιτικό υγρό
- Μεγάλη ηλικία
- Γυναίκες
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί η κλινική εξέταση από Γενικό Χειρουργό για να θέσει τη διάγνωση της μηροκήλης. Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία προχωρούμε σε ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων της περιοχής που έχει υψηλή ευκρίνεια για την συγκεκριμένη πάθηση. Αν χρειαστεί επιπλέον έλεγχος πραγματοποιούμε αξονική και μαγνητική τομογραφία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Τα συμπτώματα της μηροκήλης ποικίλουν. Στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Συχνά ο ασθενής παρατηρεί μια μάζα στην περιοχή η οποία μπαινοβγαίνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προκαλεί αρκετές φορές δυσφορία και αίσθημα καύσους. Σε πιο προχωρημένα στάδια η κήλη προκαλεί πόνο στην περιοχή ενώ στο στάδιο που έχει στραγγαλιστεί το έντερο ( περισφιγμένη μηροκήλη ) τότε έχουμε εμέτους και αναστολή αποβολής κοπράνων και αερίων. Η τελευταία περίπτωση αποτελεί κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή και επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα. Δυστυχώς στην περίπτωση της μηροκήλης σε ένα ποσοστό 30% οι ασθενείς έχουν συμπτώματα περισφιγμένης κήλης όταν έρχονται στο γιατρό.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για την μηροκήλη δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση. Η μόνη θεραπεία είναι η άμεση χειρουργική αποκατάσταση. Δεν πρέπει να υπάρχει χρονοτριβή στην αντιμετώπιση της μηροκήλης. Λόγω του αυξημένου ποσοστού περίσφιξης και των μεγάλων επιπλοκών που μπορούν να συμβούν από αυτό το γεγονός είναι απαραίτητο η χειρουργική αντιμετώπιση να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κήλης μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία του ασθενούς.
Η επέμβαση για την αποκατάσταση της μηροκήλης γίνεται με δύο τρόπους:
- Με ανοιχτή προσέγγιση με τομή στην περιοχή. Ακολουθεί ανάταξη της κήλης και σύγκλειση της τρύπας με ραφές ή με τοποθέτηση πλέγματος.
- Επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της μηροκήλης έχει καθιερωθεί και έχει αντικαταστήσει την κλασική ανοιχτή προσέγγιση. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών διαμέτρου 0,3-1εκ , όπου αρχικά ανατάσσεται η κήλη και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό πλέγμα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την αποφυγή υποτροπής. Με τον τρόπο αυτό το πλέγμα τοποθετείται πίσω από του μύες, σε αντίθεση με την ανοιχτή μέθοδο και έτσι εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερα ποσοστά υποτροπής.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
- Σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Μικρότερα ποσοστά χρόνιου πόνου έναντι της ανοιχτής μεθόδου
- Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές
- Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής έναντι της ανοιχτής μεθόδου σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πονάω στη μηροβουβωνική πτυχή. Έχω μηροκήλη?
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις ( μυοσκελετικοί πόνοι, παθήσεις ουροποιητικού, λεμφαδενοπάθειες, βουβωνοκήλη, ανεύρυσμα , λίπωμα ) που μπορούν να δώσουν πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, Επομένως κάθε πόνος στη μηροβουβωνική χώρα δεν σημαίνει οπωσδήποτε μηροκήλη.
Σε ποιόν γιατρό πρέπει να πάω αν υποψιάζομαι ότι έχω μηροκήλη?
Ο κατάλληλος ιατρός είναι ο Γενικός Χειρουργός και μόνο αυτός.
Έχω διαγνωστεί με μηροκήλη αλλά επειδή δεν μου δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα και προτιμώ να μην χειρουργηθώ. Είναι σωστό?
Αν υπάρχει διάγνωση μηροκήλης τότε πρέπει το συντομότερο δυνατό να αποκατασταθεί χειρουργικά. Η μηροκήλη θεωρείται η πιο επικίνδυνη κήλη και δεν πρέπει να υπάρχει καθυστέρηση στον προγραμματισμό χειρουργικής επέμβασης.
Έχω μηροκήλη. Είναι καλύτερο να χειρουργηθώ ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά?
Εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πλεονεκτεί σημαντικά καθώς έχει μικρότερα ποσοστά υποτροπής και ταχύτερη ανάρρωση.
Πόσο καιρό πρέπει να λείψω από την δουλειά μου αν χειρουργηθώ?
Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης, αν η δουλειά μας δεν απαιτεί άρση βάρους η επιστροφή είναι θέμα 2-3 ημερών. Σε περίπτωση που απαιτείται έντονη άρση βάρους τότε θα πρέπει να απέχουμε 15-30 ημέρες για να αποφύγουμε τον κίνδυνο υποτροπής.
Πόσο κοστίζει η επέμβαση μηροκήλης?
Το κόστος εξαρτάται από το είδος ασφάλειας του ασθενούς καθώς και το είδος πλέγματος που θα χρησιμοποιηθεί. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει υψηλότερο κόστος σε σχέση με την ανοιχτή προσέγγιση.
Πόσο καιρό χρειάζεται για να προγραμματίσω μια επέμβαση μηροκήλης?
Ο προγραμματισμός είναι άμεσος και η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και την επομένη της κλινικής εξέτασης
Links:
https://www.healthline.com/health/femoral-hernia
https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/femoral-hernia