ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ

Παγκρεατίτιδα

Με τον όρο παγκρεατίτιδα εννοούμε μια φλεγμονή στο πάγκρεας. Το πάγκρεας είναι ένας μεικτός αδένας του ανθρώπινου οργανισμού και εντοπίζεται στο πίσω μέρος της κοιλίας ακριβώς πίσω από το στομάχι. Το πάγκρεας παράγει ένζυμα που συμμετέχουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο ενώ παράλληλα παράγει ινσουλίνη και γλυκαγόνο συμμετέχοντας στη δημιουργία γλυκόζης.

Τα συμπτώματα της οξείας παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν:

Στη χρόνια παγκρεατίτιδα το κύριο σύμπτωμα είναι ο κοιλιακός πόνος σε συνδυασμό με διάρροιες, απώλεια βάρους και δύσοσμα κόπρανα.

Αιτιολογία

Η παγκρεατίτιδα συμβαίνει όταν τα ένζυμα πέψης του παγκρέατος ενεργοποιούνται μέσα στο πάγκρεας και όχι μέσα στο έντερο όπου συμβαίνει φυσιολογικά.

Με τον τρόπο αυτό ερεθίζουν το πάγκρεας προκαλώντας τοπική φλεγμονή που οδηγεί στην παγκρεατίτιδα.

Παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα είναι:

Επιπλοκές παγκρεατίτιδας

Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξεία παγκρεατίτιδα είναι ήπιας μορφής και συνήθως η συμπτωματολογία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Στο 20% των περιπτώσεων η οξεία παγκρεατίτιδα είναι κρίνεται ως σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές μέχρι το θάνατο.

Αναλυτικά μπορεί να προκαλέσει:

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η υποψία παγκρεατίτιδας μπαίνει με την κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ένα καλό ιστορικό του ασθενούς.

Εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση είναι:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Αρχικά η αντιμετώπιση είναι πάντα συντηρητική. Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει νηστεία ώστε να δώσουμε την δυνατότητα στο πάγκρεας να ¨ηρεμήσει¨. Ταυτόχρονα δίνονται αναλγητικά και ενδοφλέβια υγρά καθώς και οξυγόνο όπου χρειάζεται. Πρέπει να τονιστεί πως η συστηματική χορήγηση αντιβίωσης δεν έχει θέση σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες στην οξεία παγκρεατίτιδα.

Στη περίπτωση που το αίτιο της παγκρεατίτιδας είναι η χολολιθίαση τότε πρέπει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας να αφαιρεθεί και η χοληδόχος κύστη με τις πέτρες για να αποτραπεί δεύτερο επεισόδιο παγκρεατίτιδας το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Στην περίπτωση σοβαρής παγκρεατίτιδας με συλλογές μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο όπου παροχετεύονται οι συλλογές. Δυστυχώς η σοβαρή οξεία παγκρεατίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο παρά τις παρεμβάσεις των ιατρών.