
ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Η Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων.
Με τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.
Oι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς
Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων
Το παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.
Ο πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.
Tο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟΥ
Ο πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου. Αιματώνεται από τις αιμορροϊδικές αρτηρίες ενώ το επιθήλιό του μεταβάλλεται από μονόστιβο κυλινδρικό σε πολύστιβο πλακώδες γεγονός που το διαφοροποιεί από το υπόλοιπο παχύ έντερο.
Ο πρωκτός διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της αφόδευσης και στην αποφυγή ακράτειας. Ο πρωκτός περιβάλλεται από ένα δίκτυο μυών που συμμετέχουν στη λειτουργία της αφόδευσης και τυχόν βλάβη ή τραυματισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικού βαθμού ακράτεια.
Αναλυτικά:
- Έσω σφικτήρας μυς. Ο μυς αυτός αποτελεί συνέχεια της μυϊκής στιβάδας του ορθού, περιβάλλει τον πρωκτό, βρίσκεται φυσιολογικά σε σύσπαση και δεν ελέγχεται εκούσια.
- Έξω σφικτήρας μυς ο οποίος περιβάλλει του πρωκτό πίσω από τον έσω σφικτήρα και ελέγχεται εκούσια.
- Ηβοορθικός μυς ο οποίος συμμετέχει και αυτός στην λειτουργία της εγκράτειας σε μικρότερο βαθμό
Οι παθήσεις του πρωκτού τις περισσότερες φορές προκαλούν κακή ποιότητα ζωής στους ασθενείς ενώ παράλληλα είναι και ιδιαίτερα επώδυνες καθώς η περιοχή του πρωκτού έχει υψηλό αριθμό νευρικών απολήξεων. Πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα από εξειδικευμένο πρωκτολόγο καθώς επεμβάσεις στην περιοχή μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες επιπλοκές. Πλέον οι επεμβάσεις στον πρωκτό πραγματοποιούνται παγκοσμίως μόνο από χειρουργούς που έχουν εξειδικευτεί στην πρωκτολογία λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής.
Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος, Γενικός Χειρουργός, έχει εξειδικευτεί επί τριετία στη χειρουργική πρωκτού σε κορυφαία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α.
Η διάγνωση των παθήσεων του πρωκτού τίθεται με την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο πρωκτολόγο σε συνδυασμό με εξετάσεις όπως:
- Πρωκτοσκόπηση
- Μαγνητική τομογραφία
- Αξονική τομογραφία
- Μανομετρία πρωκτού
- Ενδοορθικός υπέρηχος
- Πρωκτογραφία (αφοδευσιογράφημα)