Περιπρωκτικό Απόστημα
Περιπρωκτικό Απόστημα
Ο πρωκτός αποτελεί το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα και χρησιμεύει για την λειτουργία της αφόδευσης. Συχνά πέριξ του πρωκτού μπορεί να δημιουργηθούν αποστήματα τα οποία αν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον ασθενή. Το περιπρωκτικό απόστημα είναι μια φλεγμονώδης κοιλότητα πέριξ του πρωκτού γεμάτη με πύον η οποία χρήζει άμεσης χειρουργικής παρέμβασης.
Αιτιολογία
Στο εσωτερικό του πρωκτού υπάρχουν πολλοί αδένες οι οποίοι παράγουν υγρά υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ενδέχεται σε κάποιες στιγμές αυτοί οι αδένες να ¨ βουλώσουν ¨για κάποιο λόγο. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων και βακτηρίων γύρω από το αδένα που προκαλούν φλεγμονή η οποία οδηγεί στη δημιουργία περιπρωκτικού αποστήματος.
Άλλες λιγότερο συνηθισμένες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν πρωκτικά αποστήματα είναι:
- Νόσος του Chron ( φλεγμονώδης νόσος του εντέρου )
- Ακτινοβολία στην περιοχή του πρωκτού
- Τραυματισμός του πρωκτού
- Πρωκτικό σεξ
- Ραγάδα πρωκτού
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
Συμπτωματολογία
Τα συμπτώματα του περιπρωκτικού αποστήματος περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Έντονο πόνο πέριξ του πρωκτού προς την πλευρά που σχηματίζεται το απόστημα
- Οίδημα – διόγκωση της περιοχής
- Ερυθρότητα της περιοχής
- Πυρετός
- Εκροή πυώδους υγρού από την κοιλότητα του αποστήματος
- Αδυναμία
Επί μη έγκαιρης χειρουργικής παρέμβασης το απόστημα και η φλεγμονή μεγαλώνουν και σταδιακά η μόλυνση επεκτείνεται με αποτέλεσμα ο ασθενής να κινδυνεύει με σηψαιμία.
Διάγνωση
Η διάγνωση του περιπρωκτικού αποστήματος γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση από έναν Χειρουργό – Πρωκτολόγο. Με ένα προσεκτικό ιστορικό και επισκόπηση της περιοχής συνήθως αποκαλύπτεται εύκολα η παρουσία του πρωκτικού αποστήματος . Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις :
- Μαγνητική τομογραφία πρωκτού
- Ορθοσκόπηση όπου με τη βοήθεια κάμερας βλέπουμε το εσωτερικό του πρωκτού.
- Ενδοορθικός υπέρηχος
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του περιπρωκτικού αποστήματος είναι καθαρά χειρουργική υπόθεση. Δεν υπάρχει περιθώριο για χρονοτριβή καθώς το απόστημα μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη λοίμωξη και σηψαιμία. Με τη διάγνωση του περιπρωκτικού αποστήματος πρέπει άμεσα να γίνει και η χειρουργική θεραπεία για αποφυγή δυσάρεστων επιπλοκών. Η θεραπεία περιλαμβάνει διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία ενώ σε μικρά αποστήματα η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Πραγματοποιείται τομή άνωθεν του περιπρωκτικού αποστήματος και πλήρη παροχέτευση του πύου. Γίνεται έλεγχος όλης της κοιλότητας και πλύσιμο με οξυζενέ και ιώδιο. Στην κοιλότητα τοποθετείται ειδική γάζα και η τομή αφήνεται ανοιχτή χωρίς ραφές. Για το επόμενο διάστημα γίνονται επαναλαμβανόμενες αλλαγές του τραύματος ανά δύο ημέρες μέχρι η κοιλότητα του αποστήματος να κλείσει εντελώς.
Στο 50% των περιπρωκτικών αποστημάτων υπάρχει ήδη ή θα δημιουργηθεί στο μέλλον περιεδρικό συρίγγιο. Με τον όρο συρίγγιο πρωκτού εννοούμε ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Στην περίπτωση που το συρίγγιο υπάρχει ήδη κατά την διάρκεια της διάνοιξης του αποστήματος τότε πρέπει να αντιμετωπιστεί και αυτό ταυτόχρονα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται περιβρογχισμός του συριγγίου με ειδικό υλικό ( seton ). Το υλικό αυτό μοιάζει με λάστιχο το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα σφίγγεται προοδευτικά με αποτέλεσμα να έχουμε την σταδιακή εκτομή του συριγγίου αποφεύγοντας την άμεση διατομή του έσω σφιγκτήρα που θα οδηγούσε σε φαινόμενα ακράτειας.
Η λήψη αντιβίωσης χωρίς τη διάνοιξη του αποστήματος δεν έχει νόημα καθώς δεν μπορεί από μόνη της να θεραπεύσει το απόστημα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από την κλινική και συνήθως παίρνει ήπια παυσίπονα για το σπίτι.
Link
https://fascrs.org/patients/diseases-and-conditions/a-z/abscess-and-fistula-expanded-information
https://www.healthline.com/health/anorectal-abscess#treatment