kyritsis geniki-xeirourgiki

ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κυρίστης - Λαπαροσκοπική - Ρομποτική χειρουργικήΗ Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. 

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteΜε τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteαιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis sprite-Recovered Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς

Διαβάστε περσσότερα

kyristsis sprite Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pacheos enteroyΤο παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pathiseis proktoyΟ πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis thyroeidisΟ θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίστης - Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίωνTο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΤΩΣΗ ΟΡΘΟΥ

Με τον όρο πρόπτωση ορθού εννοούμε την προβολή ( έξοδο ) του  τελικού τμήματος του παχέος εντέρου από τον πρωκτό. Το παχύ έντερο χάνει τις φυσιολογικές του προσφύσεις εσωτερικά στο σώμα και αρχίζει να γλιστράει προς τον πρωκτό. 

Ουσιαστικά η πρόπτωση του ορθού διακρίνεται σε τρείς κατηγορίες:

Η πρόπτωση ορθού είναι μια κατάσταση που σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς όμως περιορίζει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινότητάς του. Στατιστικά εμφανίζεται σε ποσοστό 3/100000 άτομα ενώ οι γυναίκες έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόπτωση ορθού σε σχέση με τους άντρες.

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, πρόπτωση ορθού

Αιτιολογία

Παράγοντες που συμβάλλουν στην δημιουργία πρόπτωσης ορθού είναι:

Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα της πάθησης εμφανίζονται σταδιακά. Αρχικά ο ασθενής παρατηρεί την προβολή  μιας μάζας από τον πρωκτό μετά την αφόδευση. Συχνά μπορεί να θεωρηθεί ως αιμορροΐδα όμως πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου η έξοδος αυτής της μάζας είναι πιο συχνή και στο τέλος μπορεί να βρίσκεται  συνέχεια έξω από τον πρωκτό. Η πρόπτωση του ορθού μπορεί να προκαλέσει και πόνο, αιμορραγία, ακράτεια κοπράνων και αερίων καθώς και δυσκοιλιότητα σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.

Διάγνωση

Η διάγνωση της πάθησης μπορεί να τεθεί από την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο πρωκτολόγο. Κατά την κλινική εξέταση ο πρωκτολόγος εξετάζει εξονυχιστικά τον πρωκτό ελέγχοντας τον τόνο του σφιγκτήρα. Αν χρειαστεί μπορεί να πραγματοποιήσει και πρωκτοσκόπηση. Καθώς η αιτιολογία της νόσου είναι ουσιαστικά η αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους η πρόπτωση του ορθού ενδέχεται να συνυπάρχει με πρόπτωση της μήτρας και της ουροδόχου κύστεως. 

Εξετάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν για την διάγνωση είναι:

Θεραπεία

Η πρόπτωση ορθού σπάνια μπορεί να οδηγήσει νε καταστάσεις απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή , επομένως σε ήπιες μικρές προπτώσεις μπορεί να προτιμηθεί μια συντηρητική αντιμετώπιση η οποία περιλαμβάνει ειδική διατροφή και ήπια υπακτικά. 
Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις η χειρουργική αντιμετώπιση  είναι μονόδρομος για θεραπεία της πρόπτωσης.  

Η χειρουργική αντιμετώπιση διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Στις επεμβάσεις που πραγματοποιούνται μέσα από την κοιλιά και σε επεμβάσεις που πραγματοποιούνται μόνο στον πρωκτό. Σε γενικές γραμμές οι επεμβάσεις από την κοιλιά έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας , όμως επιβαρύνουν περισσότερο τον ασθενή καθώς απαιτούν γενική αναισθησία και είναι πολύωρες.

Διαπρωκτικές επεμβάσεις

– Επέμβαση Altemeier στην οποία πραγματοποιείται εκτομή του εντέρου που εξέρχεται από τον πρωκτό  και το υπόλοιπο ράβεται στον πρωκτό
– Επέμβαση  Delorme στην οποία αφαιρείται μόνο ο βλεννογόνος του εντέρου που εξέχει και δεν γίνεται ολοτοιχωματική εκτομή του εντέρου. 

Οι διαπρωκτικές επεμβάσεις εφαρμόζονται  κυρίως  σε περίπτωση που ο ασθενής είναι επιβαρυμένος με διάφορα προβλήματα υγείας καθώς  η διαπρωκτική προσπέλαση είναι λιγότερο επεμβατική.

Διακοιλιακές επεμβάσεις

Πραγματοποιείται ανάταξη του εντέρου και καθήλωσή του με ραφές ή με τη χρήση πλέγματος.

Μερικές φορές η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με μερική εκτομή τμήματος εντέρου.

Στη σημερινή εποχή η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική ορθοπηξία  αποτελεί την επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της πρόπτωσης του ορθού σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ και ¨Chesterfield Royal Hospital¨.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο εξειδικευμένος χειρουργός εντέρου-πρωκτού είναι αυτός που πρέπει να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη πάθηση

Όχι απαραίτητα. Καθώς η συγκεκριμένη πάθηση δεν θεωρείται απειλητική  για την ζωή η επιλογή της επέμβασης καθορίζεται από τον ασθενή σε συνδυασμό με το πόσο επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς του

Λιγότερες υποτροπές έχει η διακοιλιακή προσπέλαση. Έτσι, σε ασθενείς που δεν πάσχουν από πολύ σοβαρά συνοδά νοσήματα είναι καλό να προτιμάται η διακοιλιακή χειρουργική αντιμετώπιση

Για την  διακοιλιακή προσπέλαση είναι απαραίτητη η γενική αναισθησία ενώ η επέμβαση από τον πρωκτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και με ραχιαία αναισθησία

Όχι. Η πρόπτωση του ορθού δεν σχετίζεται με κακοήθεια. 

Ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά καθώς και να λαμβάνει ήπια υπακτικά