Σκωληκοειδίτιδα

Πίνακας Περιεχομένων

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, Αιμορροΐδες

Με τον όρο σκωληκοειδίτιδα εννοούμε την αιφνίδια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η σκωληκοειδής απόφυση εξορμάται από το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου που ονομάζεται “ τυφλό “ και έχει μήκος περίπου 5-10 εκατοστά. Αν και η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία συνηθέστερα συναντάται σε ηλικίες μεταξύ 10-30 ετών. Η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί το συνηθέστερο επείγον χειρουργείο παγκοσμίως.
Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τη χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης και είναι σίγουρο πως η αφαίρεσή της δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Στατιστικά 1/20 άτομα θα εμφανίσει σκωληκοειδίτιδα σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Η σκωληκοειδίτιδα συμβαίνει όταν ο αυλός της σκωληκοειδής απόφυσης φράζει λόγω κάποιου κοπρόλιθου, ξένου σώματος ή όγκου. Τότε έχουμε ταχύ πολλαπλασιασμό των βακτηρίων εντός της απόφυσης που οδηγεί σε φλεγμονή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν συνδυασμό των παρακάτω:

  • Πόνος που αρχικά εμφανίζεται περιομφαλικά και στη συνέχεια μετατοπίζεται στη δεξιά κάτω κοιλία
  • Πόνος που αρχίζει στη δεξιά κάτω κοιλία και σταδιακά επιδεινώνεται
  • Ανορεξία
  • Ναυτία και εμέτους
  • Μικρή πυρετική κίνηση
  • Μετεωρισμό της κοιλιάς
  • Σπάνια διαρροϊκές κενώσεις

Επιπλοκές

Μια αδιάγνωστη και παραμελημένη σκωληκοειδίτιδα μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές. Η παρατεταμένη φλεγμονή στην σκωληκοειδή απόφυση μπορεί να προκαλέσει ρήξη στην σκωληκοειδή με αποτέλεσμα την εκροή εντερικού περιεχομένου τοπικά στην κοιλιά. Έτσι δημιουργείται τοπικό ενδοκοιλιακό απόστημα που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα οδηγεί σε γενικευμένη περιτονίτιδα, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Είναι απαραίτητο λοιπόν σε υποψία σκωληκοειδίτιδας να μην υπάρχει χρονοτριβή και να γίνει άμεσα εξέταση από Γενικό Χειρουργό.

Διάγνωση

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας  συνήθως τίθεται με την κλινική εξέταση από έναν Γενικό Χειρουργό. Με την ψηλάφηση της κοιλιάς σε συνδυασμό με ένα καλό ιστορικό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουμε τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας. Από εργαστηριακές εξετάσεις η Γενική αίματος, ο δείκτης CRP ( δείκτης φλεγμονής ) και η Γενική ούρων συνήθως αρκούν για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.
Από απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπερηχογράφημα το οποίο ειδικά σε άτομα λεπτά μπορεί να μας δώσει σε κάποιες περιπτώσεις πληροφορίες για την κατάσταση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι το υπερηχογράφημα δεν είναι ειδική εξέταση για σκωληκοειδίτιδα και δεν μπορεί να μας δείξει πάντα την σκωληκοειδή απόφυση. Η απεικονιστική εξέταση εκλογής που είναι η πιο αξιόπιστη για τη διάγνωση σκωληκοειδίτιδας είναι η αξονική τομογραφία με ταυτόχρονη χορήγηση σκιαστικού.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι καθαρά χειρουργική. Μάλιστα, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί το ταχύτερων δυνατόν  ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση δημιουργίας αποστήματος ή και περιτονίτιδας. Η επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών οπών 0,5 εκατοστών . Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ανώδυνη και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής
χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

  • Μικρές χειρουργικές τομές
  • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
  • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
  • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών

Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ και ¨Chesterfield Royal Hospital¨.

Συχνές ερωτήσεις

Υποψιάζομαι ότι έχω σκωληκοειδίτιδα. Σε τι γιατρό να πάω και μήπως είναι καλύτερα να πάρω κάποια παυσίπονα για 1-2 μέρες και μετά να πάω για εξέταση αν επιμένει ο πόνος?

Πρέπει να πάτε άμεσα σε έναν Γενικό Χειρουργό να σας εξετάσει χωρίς χρονοτριβή. Δεν πρέπει να πάρετε παυσίπονα και μην καθυστερήσετε περιμένοντας να περάσει ο πόνος

Μπορώ να αντιμετωπίσω τη σκωληκοειδίτιδα με αντιβίωση?

Έχουν γίνει διάφορες έρευνες επί του θέματος και πλέον συστήνεται ότι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της σκωληκοειδίτιδας είναι η άμεση χειρουργική της αφαίρεση. Εξαίρεση αποτελεί μια ιδιαίτερη κατάσταση που ονομάζεται πλαστρόν σκωληκοειδούς. Σε αυτήν την κατάσταση προσπαθώντας ο οργανισμός να περιορίσει τη φλεγμονή περιβροχίζει την σκωληκοειδή απόφυση με γειτονικά όργανα και ιστούς δημιουργώντας μια μάζα που στο κέντρο της βρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση. Σε αυτήν την περίπτωση συστήνεται η χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και η αναβολή του χειρουργείου για διάστημα 3-6 μηνών

Είναι καλύτερα να χειρουργηθώ ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά?

Εδώ η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή πλεονεκτεί σημαντικά σε σχέση με την ανοιχτή

Μπορώ να πάθω καρκίνο από τη σκωληκοειδίτιδα?

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να εμφανιστεί κακοήθεια στη σκωληκοειδή απόφυση. Αυτός είναι ο λόγος που μετά την αφαίρεσή της το παρασκεύασμα στέλνεται πάντα για βιοψία

Πόσο καιρό πρέπει να νοσηλευτώ και πότε μπορώ να επιστρέψω στις δραστηριότητές μου?

Σε απλές περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας και στην περίπτωση λαπαροσκόπησης ο ασθενής εξέρχεται την επομένη του χειρουργείου και επιστρέφει στις δραστηριότητές του σε μία εβδομάδα

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση σκωληκοειδίτιδας?

Για την επέμβαση χρειάζεται απαραίτητα γενική αναισθησία

Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς θα επηρεάσει την υγεία μου?

Η σκωληκοειδής απόφυση δεν έχει κάποια χρησιμότητα και η αφαίρεση της δεν προκαλεί καμία μεταβολή στην υγεία του ασθενούς

Τι είναι η σκωληκοειδεκτομή;

Πρόκειται για το πιο σύνηθες χειρουργείο αντιμετώπισης της σκωληκοειδίτιδας.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;

Είναι μια φλεγμονή κατά την οποία η σκωληκοειδής απόφυση προεξέχει από το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου.

Πώς προκύπτει η σκωληκοειδίτιδα;

Λόγω της απόφραξης της σκωληκοειδούς απόφυσης από διάφορες δομές όπως κόπρανα.

Πώς μπορώ να θεραπευτώ;

Με λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή.

Γιατί να εμπιστευτώ την λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή;
  1. Χειρουργικές τομές 0,5 εκατοστά και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  2. Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου και άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  3. Λιγότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές (πχ κήλες)

Link
https://www.nhs.uk/conditions/appendicitis/
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-appendicitis#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/appendicitis/symptoms-causes/syc-20369543