Σπίλοι
Με τον όρο σπίλους εννοούμε τις απλές ελιές του δέρματος. Οι σπίλοι συχνά εμφανίζονται ως μικρές κηλίδες στο δέρμα χρώματος καφέ και μαύρου και αποτελούνται από υπερσυγκέντρωση μελανοκυττάρων. Συχνότερα οι σπίλοι εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 10 με 40 σπίλους στο σώμα τους κατά μέσο όρο κάποιοι από τους οποίους μπορεί να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου ή να αλλάξουν εμφάνιση.
Η συντριπτική πλειοψηφία των σπίλων είναι ακίνδυνοι. Σπάνια μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνωμα γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η παρακολούθησή τους.
Εμφάνιση
Ο πιο τυπική μορφή του σπίλου έχει καφέ χρώμα. Όμως οι σπίλοι μπορεί μα εμφανιστούν με διάφορα χρώματα, σχήματα και μεγέθη:
- Οι σπίλοι μπορεί να έχουν μαύρο, κόκκινο, κυανό ή και ροζ χρώμα. Μπορεί να έχουν λεία υφή ή ρυτιδιασμένη ή και να εξέχουν του δέρματος. Πολλές φορές μπορεί να έχουν και τρίχες.
- Τις περισσότερες φορές έχουν οβάλ σχήμα
- Το μέγεθός τους συνήθως είναι μέχρι 6 χιλ
Υποψία κακοήθειας
Στοιχεία τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν παρουσία καρκίνου είναι τα παρακάτω:
- Ασύμμετρο σχήμα σπίλου όπου ο μισός σπίλος έχει διαφορετικό σχήμα από τον άλλο μισό
- Ακανόνιστα όρια σπίλου
- Σπίλοι που έχουν αλλάξει χρώμα ή που αποτελούνται από διάφορα είδη χρώματος
- Σπίλοι που έχουν μέγεθος άνω των 6χιλ
- Σπίλοι που αυξάνουν σε μέγεθος, προκαλούν φαγούρα ή αιμορραγούν
Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι από τα παραπάνω πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε έναν ιατρό.
Πρόληψη
Υπάρχουν κάποια βήματα τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Τα βήματα αυτά είναι:
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες
- Χρήση αντηλιακού με μεγάλο δείκτη προστασίας
- Αποφυγή χρήσης συσκευών σολάριουμ
- Τακτική επισκόπηση του δέρματος του σώματός μας και σε περίπτωση κάποιας αλλαγής άμεση επίσκεψη σε αρμόδιο ιατρό
Διαγνωση
Αρχικά απαραίτητη είναι η κλινική εξέταση από έναν Γενικό Χειρουργό ή Δερματολόγο. Στη συνέχεια αν κάποια περιοχή θεωρηθεί ύποπτη για καρκίνο του δέρματος τότε αφαιρείται ένα κομμάτι (βιοψία) και αυτό στέλνεται για ιστοπαθολογική εξέταση σε εξειδικευμένα εργαστήρια. Αν επιβεβαιωθεί η διάγνωση καρκινογόνου σπίλου τότε ανάλογα με το τύπου του καρκίνου ( βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό, μελάνωμα ) προχωράμε στην κατάλληλη θεραπεία.
Αντιμετώπιση
Οι περισσότεροι σπίλοι δεν χρειάζονται καθόλου θεραπεία. Μπορεί όμως να αφαιρεθούν για αισθητικούς λόγους αν το επιθυμεί ο ασθενής. Για τους σπίλους που υπάρχει υποψία καρκινώματος τότε η σωστή αντιμετώπιση είναι η χειρουργική τους αφαίρεση. Ο τρόπος αφαίρεσης ενός σπίλου εξαρτάται από το εάν ο σπίλος είναι καλοήθης ή όχι.
Έτσι η χειρουργική αφαίρεση μπορεί να γίνει:
- Με χρήση λέιζερ. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που έχουμε καλοήθη σπίλο και γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
- Αφαίρεση με νυστέρι. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται όταν υπάρχει υποψία κακοήθειας και ο σπίλος αφαιρείται σε υγιή όρια με ταυτόχρονη τοποθέτηση ραμμάτων. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο.
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν έχω υποψία ότι ένας σπίλος μου είναι επικίνδυνος?
Σε αυτή την περίπτωση είναι καλό να επισκεφτείτε ένα Γενικό Χειρουργό ή έναν Δερματολόγο
Παρατήρησα ότι μια ελιά μου έχει αλλάξει χρώμα και μέγεθος. Είναι επείγον?
Ναι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει άμεσα να επισκεφτείτε ένα Γενικό Χειρουργό ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση και πιθανότατα να πάρει βιοψία από το σπίλο
Ποιο είναι το κόστος αφαίρεσης ενός σπίλου?
Η αφαίρεση του σπίλου πραγματοποιείται στο ιατρείο αποφεύγοντας το κόστος της κλινικής. Επομένως το κόστος της επέμβασης είναι μικρό
Είναι καλύτερα να αφαιρέσω τον σπίλο με λέιζερ ή με νυστέρι?
Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία κακοήθειας τότε είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί με νυστέρι. Αν πρόκειται για καλοήθη σπίλο τότε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λέιζερ για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
Σε περίπτωση αφαίρεσης κακοήθη σπίλου υπάρχει πλήρη ίαση?
Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του καρκινώματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εκτομή σε υγιή όρια του σπίλου αρκεί για να παρέχει πλήρη ίαση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις ( ειδικά του μελανώματος ) ενδεχομένος να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία
Links:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4410-moles
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/moles/symptoms-causes/syc-20375200