ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Η Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων.
Με τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.
Oι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς
Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων
Το παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.
Ο πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.
Tο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Το παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό. Έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρα και πλάτος περίπου 5 cm. Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται ενδοπεριτοναϊκά ενώ κάποια τμήματα του εντοπίζονται οπισθοπεριτοναϊκά.
Το παχύ έντερο αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:
- Τυφλό: Αποτελεί το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου. Βρίσκεται στην δεξιά κάτω κοιλία και συνδέεται με το τέλος του λεπτού εντέρου. Από το τυφλό εξορμάται και η σκωληκοειδής απόφυση
- Ανιόν: Αποτελεί το δεύτερο τμήμα του παχέος εντέρου και έχει μήκος περίπου 20cm. Βρίσκεται στο δεξιό τμήμα της κοιλίας.
- Εγκάρσιο: Αποτελεί το τρίτο τμήμα του παχέος εντέρου και έχει μήκος περίπου 45cm. Εντοπίζεται στην άνω κοιλία.
- Κατιόν: Αποτελεί το τέταρτο τμήμα του παχέος εντέρου με μήκος περίπου 25cm. Βρίσκεται στην αριστερή κοιλία.
- Σιγμοειδές: Αποτελεί το πέμπτο τμήμα με μήκος περίπου 45cm. Βρίσκεται στην αριστερή κάτω κοιλία.
- Ορθό: Αποτελεί το τελευταίο τμήμα με μήκος περίπου 12cm.
Λειτουργία παχέος εντέρου
Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για πολλές σοβαρές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.
- Απορροφά το νερό ( περίπου 1λίτρο/24Η ) ενώ συμβάλλει και στην απορρόφηση κάποιων ηλεκτρολυτών όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο.
- Συμμετέχει στην απορρόφηση κάποιων βιταμινών όπως η βιταμίνη Κ, η θειαμίνη και η βιταμίνη Β2.
- Συμμετέχει στο σχηματισμό κοπράνων και με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου τα προωθεί στον πρωκτό όπου αρχίζει η λειτουργία της αφόδευσης.
- Το παχύ έντερο περιέχει πολύ μεγάλο αριθμό βακτηρίων που αποτελείται από 700 διαφορετικά είδη. Τα βακτήρια αυτά ζουν αρμονικά στον ανθρώπινο οργανισμό συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας ιδιαίτερης βακτηριακής χλωρίδας στο παχύ έντερο. Τα βακτήρια αυτά συμμετέχουν σε ένα μικρό βαθμό στην δημιουργία κάποιων βιταμινών ( κυρίως βιταμίνη Κ ) και στη δημιουργία αερίων. Ακόμη συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.
Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει μετεκπαιδευτεί στον τομέα της Χειρουργικής του παχέος εντέρου στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α ¨Memorial Sloan Kettering Cancer Center¨,¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ και ¨Chesterfield Royal Hospital¨.
Διάγνωση παθήσεων παχέος εντέρου
Το παχύ έντερο μπορεί να πάσχει από ποικιλία παθήσεων είτε με κακοήθη είτε με καλοήθη χαρακτήρα. Παθήσεις όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, εκκολπωματίτιδα ,ευερέθιστο έντερο, νόσος crohn , ελκώδης κολίτιδα, πολύποδες εντέρου, καρκίνος εντέρου είναι μόνο μερικές που μπορούμε να συναντήσουμε στο παχύ έντερο.
Για την διάγνωση των παραπάνω παθήσεων εκτός των αιματολογικών εξετάσεων μπορούμε να προβούμε και σε συνδυασμό των παρακάτω:
- Κολονοσκόπηση όπου με μια κάμερα βλέπουμε το εσωτερικό του εντέρου και έχουμε δυνατότητα βιοψίας
- Αξονική τομογραφία
- Μαγνητική εντερογραφία
- Αξονική κολονογραφία , εξέταση παρόμοια με κολονοσκόπηση αλλά χωρίς δυνατότητα βιοψίας
- Καλλιέργεια κοπράνων
Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:
- Μικρές χειρουργικές τομές
- Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών