Αιμορροΐδες

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ


TI EINAI OI ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ


αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε ορισμένες καταστάσεις οι αιμορροΐδες μπορούν να διογκωθούν και να δημιουργήσουν ποικίλα συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή λέγεται αιμορροϊδοπάθεια και εμφανίζεται περίπου στο 75% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους, στην πλειοψηφία σε γυναίκες.


ΑΙΤΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ


 1. Χρόνια δυσκοιλιότητα
 2. Διάρροιες
 3. Εγκυμοσύνη
 4. Πίεση κατά την αφόδευση
 5. Παχυσαρκία
 6. Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες και υγρά
 7. Κληρονομική προδιάθεση
 8. Πρωκτικό σεξ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ


Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μια συγκέντρωση – πήξη του αίματος κάτω από το δέρμα του πρωκτού .Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περιπρωκτική θρόμβωση και η θεραπεία του είναι άμεση με απλή σχάση υπό τοπική αναισθησία και αφαίρεση του θρόμβου. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προβάλλουν προς τα έξω και χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

 • Αιμορροΐδες πρώτου βαθμού: δεν προβάλλουν προς τα έξω
 • Αιμορροΐδες δευτέρου βαθμού: προβάλλουν κατά την κένωση και ανατάσσονται από μόνες τους
 • Αιμορροΐδες τρίτου βαθμού: προβάλλουν κατά την κένωση και ανατάσσονται μόνο με το χέρι
 • Αιμορροΐδες τετάρτου βαθμού: προβάλλουν μονίμως προς τα έξω και δεν ανατάσσονται ούτε με το χέρι


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ


 • Πόνος στον πρωκτό
 • Αιμορραγία (ζωηρό κόκκινο αίμα στα κόπρανα και στο χαρτί υγείας)
 • Φαγούρα και κνησμός στην περιοχή του πρωκτού
 • Έκκριση βλέννας
 • Αίσθηση ξένου σώματος στον πρωκτό

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ


 • Έντονη αιμορραγία και αναιμία
 • Οξείες θρομβώσεις αιμορροΐδων
 • Λοίμωξη στο ήπαρ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ


Η θεραπεία των αιμορροΐδων διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορά κυρίως τα στάδια 1ου και 2ου βαθμού των εσωτερικών αιμορροΐδων. Περιλαμβάνει διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) , τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, χρήση τοπικών αλοιφών με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση και χρήση φαρμάκων που μαλακώνουν τα κόπρανα. Ακόμη, συστήνονται τοπικές πλύσεις της πρωκτικής περιοχής με ζεστό (όχι όμως καυτό) νερό , αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καυτερών τροφών. Η χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται κυρίως στα στάδια 3ου και 4ου βαθμού των εσωτερικών αιμορροΐδων και σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης.


ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΩΝ


Στη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετές αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές επεμβάσεις ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων

 • Περίδεση αιμορροΐδων: Η τεχνική αυτή αποτελεί την μέθοδο εκλογής ως πρώτη αντιμετώπιση για τις αιμορροΐδες μέχρι 3ου βαθμού στα εξειδικευμένα κέντρα πρωκτολογίας των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία και είναι ανώδυνη. Με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου και μέσω ενός πρωκτοσκοπίου ελαστικοί δακτύλιοι τοποθετούνται στη βάση των αιμορροΐδων με αποτέλεσμα διακόπτουν την αιμάτωση των αιμορροΐδων, να προκαλούν την ατροφία τους και σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι αιμορροΐδες να εξαφανίζονται. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 80%. Αποτελεί την αρχική μέθοδο εκλογής γιατί πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία στο ιατρείο, είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα οικονομική σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους.
 • Αιμορροιδεκτομή κατά Milligan-Morgan: Με την τεχνική αυτή πραγματοποιούμε ριζική αφαίρεση των αιμορροΐδων και είναι ιδανική για αιμορροΐδες 4ου και 3ου βαθμού. Θεωρείται η πιο ριζική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Παλιότερα θεωρούνταν μια επώδυνη μέθοδος. Στη σημερινή εποχή όμως επειδή πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερσύγχρονων εργαλείων Laser και υπερήχων ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανεκτός.
 • Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo: Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται για αιμορροΐδες 3ου βαθμού. Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου ( κυκλικό αναστομωτήρα ) γίνεται εκτομή ενός κυκλικού τμήματος του βλεννογόνου του εντέρου πάνω από τις αιμορροΐδες και ταυτόχρονη αναστόμωση του υπόλοιπου τμήματος του εντέρου. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή δεν αφαιρούμε τις αιμορροΐδες, αλλά αφενός μειώνουμε την αιμάτωσή τους και αφετέρου προκαλούμε και την ανόρθωσή τους. Η τεχνική αυτή είναι σχετικά ανώδυνη και πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία.
 • Μέθοδος HAL ή THD: Οι δυο αυτές μέθοδοι έχουν παρόμοια φιλοσοφία και πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια τεχνική. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων υπερήχων εντοπίζουμε τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες και τις απολινώνουμε. ¨Ετσι, σταδιακά οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται. Ουσιαστικά, δεν αφαιρούμε τις αιμορροΐδες, απλά καταστρέφουμε την τροφοδοσία τους με αίμα. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά ανώδυνη αφού δεν δημιουργούμε πληγές και χρησιμοποιείται για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού.
 • Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP): Η μέθοδος αυτή αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση των αιμορροϊδων. Με την τεχνική αυτή μέσω μιας μικρής οπής στην αιμορροΐδα εισάγουμε μια λεπτή ίνα που εκπέμπει ενέργεια laser και καυτηριάζει καταστρέφοντας  την αιμορροΐδα από μέσα. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος η οποία είναι ιδανική  για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού.Αποτελεί άριστη επιλογή καθώς είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του. Η μέθοδος αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο.
 • Επέμβαση Rafaelo: Αποτελεί την τελευταία χρονικά μέθοδο η οποία έχει παρόμοια φιλοσοφία με το Laser. Με την τεχνική αυτή εισάγουμε μια λεπτή ίνα κατευθείαν στον αιμορροϊδικό όζο καυτηριάζοντάς τον με τη βοήθεια κυμάτων ραδιοσυχνότητας. Σε σχέση με το λέιζερ χρησιμοποιεί μικρότερη ενέργεια και προκαλεί μικρότερο έγκαυμα στη περιοχή επομένως κάνει την επέμβαση ακόμη πιο ανώδυνη. Η μέθοδος Rafaelo χρησιμοποιείται σε αιμορροϊδες δευτέρου και τρίτου βαθμού, είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο σε 15 λεπτά.

Η επιλογή της επέμβασης γίνεται κατόπιν κλινικής εξέτασης του ασθενούς καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο. Η περίδεση των αιμορροΐδων γίνεται στο ιατρείο σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και δεν απαιτεί νοσηλεία.Σε πολλές περιπτώσεις και η μέθοδος με το λέιζερ καθώς και η μέθοδος Rafaelo μπορoύν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο και ο ασθενής εξέρχεται άμεσα.  Οι υπόλοιπες μέθοδοι γίνονται στις κλινικές και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.


ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


Πρέπει να χειρουργούνται όλες οι κατηγορίες αιμορροΐδων?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι αιμορροΐδες που πρέπει να χειρουργηθούν είναι αυτές που προκαλούν, λόγω αιμορραγίας, πτώση του αιματοκρίτη ή αυτές που θρομβώνονται συχνά προκαλώντας πόνο στην περιοχή ή αυτές που προπίπτουν συχνά και ανατάσσονται με το δάχτυλο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις είναι θεμιτό να χειρουργούμε τις αιμορροΐδες αν αυτές προκαλούν αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή.

Μπορεί οι αιμορροΐδες με την πάροδο του χρόνου να καταλήξουν σε κακοήθεια?

Πρέπει να τονισθεί ότι σε καμία περίπτωση οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Συχνά η παρουσία κόκκινου αίματος προκαλεί φόβο στον ασθενή και είναι απαραίτητος ο κλινικός έλεγχος του πρωκτού για να αποσαφηνιστεί η παρουσία ή όχι αιμορροΐδων.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος και πόσο καιρό θα πονάω μετά την επέμβαση?

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κατόπιν κλινικής εξέτασης οδηγούμαστε στην επιλογή της κατάλληλης επέμβασης. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η εκτομή των αιμορροΐδων με Ligasure αποτελεί τη μέθοδο με το μικρότερο ποσοστό υποτροπής αλλά έχει και μια περίοδο ανάρρωσης 10-15 ημερών. Οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι ( λέιζερ, Rafaelo και banding ) έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης επιστροφής στις δραστηριότητές μας.

Η επέμβαση για αιμορροΐδες απαιτεί γενική αναισθησία?

Η μέθοδος περίδεσης των αιμορροΐδων πραγματοποιείται χωρίς γενική αναισθησία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και η χρήση του λέιζερ καθώς και το σύστημα Rafaelo μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία. Οι άλλες μέθοδοι απαιτούν γενική ή ραχιαία αναισθησία.

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθώ μετά από επέμβαση για αιμορροΐδες?

Η διατροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά ημερησίως και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης. Παράλληλα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά. Ταυτόχρονα για δύο εβδομάδες παίρνουμε και ένα σιρόπι από το στόμα ώστε τα κόπρανα μας να είναι πιο μαλακά.

Σε ποιόν ιατρό πρέπει να απευθυνθώ για τις αιμορροΐδες μου?

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός και ειδικά αυτός που έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις πρωκτού. Η εξειδίκευση στην πρωκτολογία θεωρείται πλέον απαραίτητη για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού.

Τι περιλαμβάνει η τοπική συντηρητική αντιμετώπιση της περιοχής?

Η περιοχή του πρωκτού είναι προτιμότερο να καθαρίζεται με κρύο νερό. Αποφεύγουμε τη χρήση χαρτιού υγείας και αν χρειαστεί χρησιμοποιήσουμε μωρομάντηλα . Τα εδρόλουτρα διάρκειας 10-15 λεπτών με ζεστό νερό βοηθάνε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τέλος η επάλειψη με τοπικές αναλγητικές κρέμες πρωκτού μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι οι κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μακροχρόνια και ποτέ για συνεχόμενο διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση αιμορροΐδων ?

Το κόστος εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί, τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και το είδος ασφάλειας του ασθενούς.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών από την επέμβαση αιμορροΐδων?

Στη βιβλιογραφία αναφέρονται επιπλοκές που περιλαμβάνουν την μετεγχειρητική αιμορραγία, την ακράτεια και τη στένωση πρωκτικού δακτυλίου. Στα χέρια ενός εξειδικευμένου χειρουργού πρωκτού η εμφάνιση επιπλοκών είναι εξαιρετικά απίθανη.

Τι χρονικό διάστημα χρειάζεται για να προγραμματίσω μια επέμβαση αιμορροΐδων?

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα ακόμη και την επόμενη μέρα της κλινικής εξέτασης.