Αποκατάσταση κηλών

 

Με τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Η κήλη είναι μια ιδιαίτερα συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Αιτιολογία

- Κληρονομική προδιάθεση
- Παχυσαρκία
- Άρση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου
- Χρόνιος βήχας
- Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις


Συμπτωματολογία

Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν. Πολλές φορές οι κήλες  είναι ασυμτωματικές.
Συχνά εμφανίζονται με τοπική διόγκωση ενώ πολλές φορές προκαλούν πόνο.
Αρκετές φορές όταν οι κήλες είναι μικρές ή αρχόμενες δεν γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή και διαπιστώνονται μόνο κατά την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό. Πρέπει να τονιστεί ότι μια μικρή κήλη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για τον ασθενή . Ο λόγος είναι ότι αυτές οι κήλες έχουν μικρό χάσμα και μπορεί πιο εύκολα το περιεχόμενό τους   να παγιδευτεί και να στραγγαλιστεί .Αν λοιπόν το περιεχόμενο της κήλης περιλαμβάνει έντερο τότε αυτό κινδυνεύει να νεκρωθεί σε 6 ώρες και η χειρουργική επέμβαση καθίσταται αναγκαία και άμεση.
Προκειμένου να αποφύγουμε τις παραπάνω δυσάρεστες καταστάσεις κάθε κήλη που διαγιγνώσκεται πρέπει να προγραμματίζεται για χειρουργική αποκατάσταση.


Αντιμετώπιση

H αντιμετώπιση των κηλών είναι αποκλειστικά χειρουργική. Στη σημερινή εποχή η επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση των κηλών έχει καθιερωθεί και έχει αντικαταστήσει την κλασική ανοιχτή προσέγγιση. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης είναι:

- Σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Μικρότερα ποσοστά χρόνιου πόνου έναντι της ανοιχτής μεθόδου
- Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές
- Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής έναντι της ανοιχτής μεθόδου σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία

Κατηγορίες κηλών

Ανάλογα με την εντόπισή τους οι κήλες χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συχνή κήλη και εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στους άντρες. Εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή και μπορεί να είναι είτε μονόπλευρη είτε αμφοτερόπλευρη. Όταν το περιεχόμενο της κήλης φτάνει ως το όσχεο τότε η κήλη ονομάζεται οσχεοβουβωνοκήλη.
Η μοναδική θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση για την αποφυγή επιπλοκών. Επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση.
Μέσω τριών μικρών οπών διαμέτρου 0,3-1εκ  πραγματοποιείται η επέμβαση, όπου αρχικά ανατάσσεται η κήλη και στη συνέχεια τοποθετείτε ειδικό πλέγμα για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματα και την αποφυγή υποτροπής.
Η επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια  ή την επόμενη μέρα από την κλινική. Πρέπει να τονιστεί ότι και στην περίπτωση αμφοτερόπλευρης εντόπισης η επέμβαση πραγματοποιείται πάλι μέσω των ίδιων τριών μικρών οπών.
Μια παραλλαγή της βουβωνοκήλης είναι η κήλη των αθλητών ή σύνδρομο των προσαγωγών. Η συμπτωματολογία είναι παρόμοια μόνο που σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην καταπόνηση των μυών της βουβωνικής περιοχής. Η αντιμετώπισή της πραγματοποιείται με λαπαροσκοπική τοποθέτηση ειδικού πλέγματος.

Μηροκήλη

Η μηροκήλη εντοπίζεται ανατομικά λίγο πιο κάτω από την βουβωνοκήλη και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Θεωρείται ως η πιο επικίνδυνη κήλη καθώς εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά περίσφιξης. Σε περίπτωση διάγνωσης η χειρουργική αποκατάσταση επιβάλλεται να γίνει το συντομότερο. Η θεραπεία εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με την τοποθέτηση πλέγματος.

Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη εντοπίζεται στην περιοχή του ομφαλού και είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Η θεραπεία εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση που πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών. Αρχικά ανατάσσεται η κήλη και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό πλέγμα διπλής όψεως για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και αναίμακτη και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.
Επιγαστρική κήλη

Η κήλη αυτή εντοπίζεται κατά μήκος της γραμμής που ενώνει τον  ομφαλό με το  στέρνο και είναι συχνότερη στους άντρες.  Συχνά η κήλη αυτή συγχέεται με τη διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών που είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση και δεν απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση. Έτσι, η κλινική διάγνωση της επιγαστρικής κήλης πρέπει να γίνεται από έμπειρο χειρουργό. Η κατεξοχήν ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με την τοποθέτηση πλέγματος διπλής όψεως.

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη

Η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη προκύπτει μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα. Στην περιοχή της προηγούμενης ουλής προβάλει περιεχόμενο της κοιλιακής χώρας. Οι μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες εμφανίζονται σε ποσοστό που αγγίζει το 18% και είναι δεύτερες σε συχνότητα μετά τις βουβωνοκήλες. Η επέμβαση εκλογής με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση με την τοποθέτηση πλέγματος διπλής όψεως.