Διαφραγματοκήλη και Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ – ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ

Οι δύο αυτές παθήσεις αναφέρονται μαζί γιατί πολύ συχνά συνυπάρχουν.
Με τον όρο διαφραγματοκήλη εννοούμε την προβολή του στομάχου μέσα στο θώρακα. Το κύριο αίτιο της διαφραγματοκήλης είναι η αδυναμία του διαφράγματος.  Το διάφραγμα είναι μια μυϊκή στιβάδα που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά. Σε περίπτωση χαλάρωσής του διευρύνεται το οισοφάγειο τρήμα ( η οπή μέσω της  οποίας  περνάει ο οισοφάγος και ενώνεται με το στομάχι ) και έτσι το στομάχι προβάλλει μέσω της διευρυμένης οπής στο θώρακα. Η κήλη αυτή είναι η συνηθέστερη διαφραγματοκήλη  και ονομάζεται “ κατ΄επολίσθηση διαφραγματοκήλη”. Άλλες πιο σπάνιες μορφές διαφραγματοκήλης είναι η παραοισοφαγοκήλη  και ο μεικτός τύπος διαφραγματοκήλης. Η διαφραγματοκήλη μπορεί να είναι και ασυμπτωματική αλλά τις περισσότερες φορές εμφανίζει συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Το συνηθέστερο αίτιο αποτελεί η διαφραγματοκήλη ενώ μπορεί να προκληθεί και από δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.
Ο ασθενής συνήθως παραπονιέται για “ καούρες” και άλγος στο στέρνο και οπισθοστερνικά. Λόγω παλινδρόμησης γαστρικού υγρού προκαλείται συχνά οισοφαγίτιδα ( φλεγμονή του οισοφάγου ) που με τη σειρά της αλλοιώνει το εσωτερικό επιθήλιο του κατώτερου οισοφάγου και προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται οισοφάγος Barrett. Η κατάσταση αυτή είναι  ιδιαίτερα σοβαρή καθώς ο οισοφάγος Barrett θεωρείται προκαρκινωματώδης κατάσταση.

Τις περισσότερες φορές για την διάγνωση των δύο αυτών παθήσεων αρκεί η γαστροσκόπηση  και η διάβαση στομάχου με βαριούχο γεύμα.

Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση των δύο αυτών παθήσεων είναι πάντα συντηρητική, η οποία περιλαμβάνει την λήψη φαρμακων, την αποφυγή συγκεκριμένων τροφών ( αλκοόλ, καφέ, τηγανιτά κ.α.) και τη λήψη μικρής ποσότητας γευμάτων.
Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης τότε οδηγούμαστε στη χειρουργική αντιμετώπιση.
Η επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Η οπή του διαφράγματος στενεύεται με λαπαροσκοπικές ραφές ( σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και συνθετικό πλέγμα ).  Στη συνέχεια ακολουθεί θολοπτύχωση του στομάχου  είτε κατά 360 μοίρες ( επέμβαση Nissen) είτε κατά 270 μοίρες ( επέμβαση Toupet) . Στην περίπτωση που υπάρχει παραοισοφαγοκήλη τότε δεν πραγματοποιούμε θολοπτύχωση αλλά γαστροπηξία ( καθήλωση) του στομάχου στο διάφραγμα.
Η επέμβαση πραγματοποείται μέσω 5 μικρών οπών διαμέτρου 0,5-1cm και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα από την κλινική.