Ειλεοστομία: Τι είναι; Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται;
Η ειλεοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας τεχνητής εξόδου για τα πεπτικά απόβλητα, όταν το κατώτερο τμήμα του πεπτικού σωλήνα είναι δυσλειτουργικό. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, δημιουργείται ένα στόμιο στην επιφάνεια της κοιλιάς, χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του λεπτού εντέρου, συνήθως τον ειλεό, ως αγωγό για την αποβολή των πεπτικών αποβλήτων. Στο σημείο του στομίου τοποθετείται ένας ειδικός σάκος για τη συλλογή των αποβλήτων. Διάφορες ιατρικές καταστάσεις καθιστούν αναγκαία αυτή τη χειρουργική επέμβαση, κυρίως:
- φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα
- ορισμένοι καρκίνοι που επηρεάζουν το ορθό και το παχύ έντερο
- συγγενείς ανωμαλίες
- σοβαρό τραύμα που επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου
Χειρουργική επέμβαση και τύποι ειλεοστομίας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν από τη διαδικασία ειλεοστομίας (ή εντεροστομίας), ένα άτομο μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του λεπτού εντέρου ή ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, η ειλεοστομία μπορεί να είναι είτε βραχυπρόθεσμη είτε μακροπρόθεσμη. Η πρώτη χρησιμοποιείται όταν αφαιρείται μόνο ένα τμήμα του λεπτού εντέρου, δίνοντας χρόνο στο υπόλοιπο έντερο και το παχύ έντερο να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν πριν ανακτήσουν τη λειτουργικότητά τους.
Από την άλλη πλευρά, η μακροχρόνια ειλεοστομία περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση του κατώτερου πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του ορθού. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα για τη δημιουργία του τεχνητού στομίου χρησιμοποιώντας έναν βρόχο από τον ειλεό. Οι βραχυπρόθεσμες ή μερικές εντεροστομίες μπορούν να αναστραφούν εντός περίπου τριών μηνών μετά την τοποθέτηση, με μια άλλη χειρουργική επέμβαση που επανασυνδέει τα άκρα του λεπτού εντέρου για την αποκατάσταση της φυσιολογικής πεπτικής λειτουργίας. Σε περιπτώσεις όπου αφαιρείται ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό, μπορεί να δημιουργηθεί ένας θύλακας μέσω απολίνωσης του λεπτού εντέρου και ένας εξωτερικός θύλακας χρησιμοποιείται για τη συλλογή των αποβλήτων που αποβάλλονται μέσω του στομίου.
Ειλεοστομία: Τοποθεσία και κενώσεις
Η τοποθεσία της ειλεοστομίας στο λεπτό έντερο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον σκοπό της επέμβασης, αλλά συνήθως τοποθετείται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αφήσει ουλές, το στόμιο μπορεί να τοποθετηθεί στην αριστερή πλευρά. Καθώς η πεπτική διαδικασία μεταβάλλεται λόγω της ειλεοστομίας, οι κενώσεις τείνουν να είναι συχνές και πολύ υδαρείς, να περιέχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενζύμων και συνεπώς να είναι ερεθιστικές για το δέρμα.
Δεδομένου ότι η ειλεοστομία δεν διαθέτει σφιγκτήρα μυ, τα άτομα δεν έχουν κανέναν έλεγχο των κινήσεων του εντέρου. Κατά συνέπεια, χρησιμοποιείται ένας ειδικός σάκος που ονομάζεται σάκος ειλεοστομίας για τη συλλογή και την απόρριψη των κοπράνων. Αυτός ο σάκος, εξοπλισμένος με ένα ενσωματωμένο κλείστρο, παραμένει συνδεδεμένος με τη στομία ανά πάσα στιγμή.
Υπάρχουν περιορισμοί από την ειλεοστομία στην καθημερινότητα;
Ευτυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί που επιβάλλονται στην καθημερινή ζωή μετά από μια ειλεοστομία. Οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν τις συνήθεις δραστηριότητές τους μόλις επουλωθούν τα χειρουργικά τραύματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και επαγγελματίες αθλητές, κολυμβητές και bodybuilders με κολοστομία μπορούν να ασκούν ανεμπόδιστα τα αντίστοιχα αθλήματά τους.
Κίνδυνοι που σχετίζονται με την ειλεοστομία
Όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, η ειλεοστομία ενέχει κινδύνους. Η γενική αναισθησία συνεπάγεται την πιθανότητα επιπλοκών όπως:
- καρδιακή προσβολή
- εγκεφαλικό επεισόδιο
- αναπνευστικές δυσκολίες
Επιπλέον, οι ειδικές επιπλοκές που σχετίζονται με τη διαδικασία της ειλεοστομίας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- κοιλιακή αιμορραγία
- αφυδάτωση
- προβλήματα παροχέτευσης της ειλεοστομίας
- λοιμώξεις
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ειλεοστομία, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση
Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται η ειλεοστομία;
- Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
- Συγγενείς ανωμαλίες
- Τύποι καρκίνου που επηρεάζουν το ορθό και το παχύ έντερο
- Ορισμένο τραύμα που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εντέρου
Σε ποιους τύπους χωρίζεται η ειλεοστομία;
- Προσωρινή ειλεοστομία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματοποιείται προσωρινή ειλεοστομία η οποία αντιστρέφεται μετά από χρονικό διάστημα συνήθως κάποιων εβδομάδων.
- Μόνιμη ειλεοστομία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματοποιείται πλήρης αφαίρεση του κατώτερου πεπτικού συστήματος, δηλαδή του παχέος εντέρου.
Ποια διαδικασία ακολουθείται;
Κατά την διάρκεια της επέμβασης, ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Διανοίγεται μια μικρή τομή στην κοιλιά για να δημιουργηθεί το στόμιο, χρησιμοποιώντας ένα τμήμα του λεπτού εντέρου, για την αποβολή των αποβλήτων. Γύρω από το στόμιο τοποθετείται ένας σάκος όπου και συλλέγονται τα πεπτικά απόβλητα.
Υπάρχει συγκεκριμένο σημείο στο οποίο πραγματοποιείται η ειλεοστομία;
Όχι. Αντιθέτως εξαρτάται από τον σκοπό της επέμβασης.
Μπορεί να περιορίσει την καθημερινότητα του ασθενούς;
Η ειλεοστομία σίγουρα επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενούς ως ένα βαθμό καθώς τα πεπτικά απόβλητα εξέρχονται από τεχνητή έξοδο και όχι από τον πρωκτό. Όταν όμως γίνει αναστροφή της ειλεοστομίας τότε τα πεπτικά απόβλητα εξέρχονται από τον πρωκτό και ο ασθενής επανέρχεται φυσιολογικά στην καθημερινότητά του.