Χειρουργική παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό. Έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρα και πλάτος περίπου 5 cm. Το μεγαλύτερο τμήμα του βρίσκεται ενδοπεριτοναϊκά ενώ κάποια τμήματα του εντοπίζονται οπισθοπεριτοναϊκά. Το παχύ έντερο αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα:

 • Τυφλό: Αποτελεί το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου. Βρίσκεται στην δεξιά κάτω κοιλία και συνδέεται με το τέλος του λεπτού εντέρου. Από το τυφλό εξορμάται και η σκωληκοειδής απόφυση
 • Ανιόν: Αποτελεί το δεύτερο τμήμα του παχέος εντέρου και έχει μήκος περίπου 20cm. Βρίσκεται στο δεξιό τμήμα της κοιλίας.
 • Εγκάρσιο: Αποτελεί το τρίτο τμήμα του παχέος εντέρου και έχει μήκος περίπου 45cm. Εντοπίζεται στην άνω κοιλία.
 • Κατιόν: Αποτελεί το τέταρτο τμήμα του παχέος εντέρου με μήκος περίπου 25cm. Βρίσκεται στην αριστερή κοιλία.
 • Σιγμοειδές: Αποτελεί το πέμπτο τμήμα με μήκος περίπου 45cm. Βρίσκεται στην αριστερή κάτω κοιλία.
 • Ορθό: Αποτελεί το τελευταίο τμήμα με μήκος περίπου 12cm.

 

 

Λειτουργία παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο είναι υπεύθυνο για πολλές σοβαρές λειτουργίες στον ανθρώπινο οργανισμό.

 • Απορροφά το νερό ( περίπου 1λίτρο/24Η ) ενώ  συμβάλλει και  στην απορρόφηση κάποιων ηλεκτρολυτών όπως νάτριο, κάλιο, χλώριο.
 • Συμμετέχει στην απορρόφηση κάποιων βιταμινών όπως η βιταμίνη Κ, η θειαμίνη και η βιταμίνη Β2.
 • Συμμετέχει στο σχηματισμό κοπράνων και με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου τα προωθεί στον πρωκτό όπου αρχίζει η λειτουργία της αφόδευσης.
 • Το παχύ έντερο περιέχει πολύ μεγάλο αριθμό βακτηρίων που αποτελείται από 700 διαφορετικά είδη. Τα βακτήρια αυτά ζουν αρμονικά στον ανθρώπινο οργανισμό συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας ιδιαίτερης βακτηριακής χλωρίδας στο παχύ έντερο. Τα βακτήρια αυτά συμμετέχουν σε ένα μικρό βαθμό στην δημιουργία κάποιων βιταμινών ( κυρίως βιταμίνη Κ ) και στη δημιουργία αερίων. Ακόμη συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει μετεκπαιδευτεί στον τομέα της Χειρουργικής του παχέος εντέρου στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και Η.Π.Α  ¨Memorial Sloan Kettering Cancer Center¨,¨King’s College Hospital London¨, ¨Manchester Royal Infirmary¨ και ¨Chesterfield Royal Hospital¨.

 

Διάγνωση παθήσεων παχέος εντέρου

Το παχύ έντερο μπορεί να πάσχει από ποικιλία παθήσεων είτε με κακοήθη είτε με καλοήθη χαρακτήρα. Παθήσεις όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια,  εκκολπωματίτιδα ,ευερέθιστο έντερο, νόσος crohn , ελκώδης κολίτιδα, πολύποδες εντέρου, καρκίνος εντέρου είναι μόνο μερικές που μπορούμε να συναντήσουμε στο παχύ έντερο. Για την διάγνωση των παραπάνω παθήσεων εκτός των αιματολογικών εξετάσεων μπορούμε να προβούμε και σε συνδυασμό των παρακάτω:

 • Κολονοσκόπηση όπου με μια κάμερα βλέπουμε το εσωτερικό του εντέρου και έχουμε δυνατότητα βιοψίας
 • Αξονική τομογραφία
 • Μαγνητική εντερογραφία
 • Αξονική κολονογραφία , εξέταση παρόμοια με κολονοσκόπηση αλλά χωρίς δυνατότητα βιοψίας
 • Καλλιέργεια κοπράνων

 

Στη σημερινή εποχή με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε πολλές από τις παθήσεις του παχέος εντέρου που χρειάζονται χειρουργική παρέμβαση με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικής χειρουργικής με τη χρήση Λαπαροσκοπικής ή Ρομποτικής Χειρουργικής.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

 1. Μικρές χειρουργικές τομές
 2. Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
 3. Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 4. Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 5. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 6. Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών

 

Αναλυτικά οι παθήσεις του παχέος εντέρου που αντιμετωπίζονται χειρουργικά:

 

 

Link: https://www.kenhub.com/en/library/anatomy/large-intestine

Link: https://www.britannica.com/science/large-intestine