Καρκίνος Οισοφάγου
Ο οισοφάγος είναι ένας μακρύς σωλήνας που ενώνει τον λαιμό με το στομάχι. Αποτελείται κυρίως από μυϊκά στρώματα και ο ρόλος του είναι να μεταφέρει την τροφή και τα υγρά από το λαιμό στο στομάχι, ώστε να αρχίσει η διαδικασία της πέψης. Ευτυχώς, ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι κοινός. Όμως, αποτελεί την έκτη παγκόσμια αιτία θανάτου από καρκίνους. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι πολύ επιθετικός και πολλές φορές είναι αιτία απομακρυσμένων μεταστάσεων.
Καρκίνος οισοφάγου & προδιαθεσικοί παράγοντες
Τα αίτια δημιουργίας καρκίνου του οισοφάγου δεν είναι πλήρως γνωστά. Φαίνεται όμως ότι υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο. Ειδικότερα, οι παράγοντες αυτοί είναι οι παρακάτω:
- Μεγάλη ηλικία: Φαίνεται ότι η νόσος εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών.
- Αντρικό φύλο:O καρκίνος του οισοφάγου εξαρτάται από το φύλο. Οι άντρες έχουν τριπλάσιο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες.
- Κάπνισμα
- Χρόνια κατανάλωση αλκοόλ
- Παχυσαρκία
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Αχαλασία οισοφάγου
- Ιστορικό καρκίνου στον τράχηλο ή το κεφάλι
- – Ο ιός του HPV
Σε ποια είδη διακρίνεται ο καρκίνος του οισοφάγου;
Τα δύο κύρια είδη καρκίνου του οισοφάγου είναι:
– Καρκίνος εκ πλακώδων κυττάρων. Ο καρκίνος αυτός προέρχεται από τα πλακώδη κύτταρα του βλεννογόνου του οισοφάγου. Εμφανίζεται κυρίως στο ανώτερο τμήμα και στο μέσο τμήμα του οισοφάγου και έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου του οισοφάγου, αν και η συχνότητα του τείνει να μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
– Αδενοκαρκίνωμα. Το αδενοκαρκίνωμα εντοπίζεται κυρίως στο κάτω τριτημόριο του οισοφάγου. Η εμφάνιση του αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου οφείλεται κυρίως στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και στη δημιουργία οισοφάγου Barrett. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου φαίνεται ότι έχει μια ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια.
Συμτωματολογία
Τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου συνήθως είναι ήπια και μη ειδικά και αυτός είναι ο λόγος που τις περισσότερες φορές η νόσος γίνεται αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Οπισθοστερινκό άλγος και δυσφορία
- Δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση της τροφής)
- Εμετούς με παρουσία αίματος
- Επίμονος ξερός βήχας και βραχνάδα φωνής
- Απώλεια βάρους
- Καταβολή, αδυναμία
- Δυσπεψία
Διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου
Εκτός από την κλινική εξέταση και το καλό ιστορικό, ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να διαγνωσθεί μέσα από κάποιες απεικονιστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις αυτές είναι:
- Διάβαση οισοφάγου με βάριο, όπου παρατηρείται έλλειμα στον αυλό του οισοφάγου σε περίπτωση όγκου.
- Γαστροσκόπηση, όπου με τη βοήθεια κάμερας βλέπουμε το εσωτερικό του οισοφάγου και αν χρειαστεί πραγματοποιούμε και λήψη υλικού για βιοψία. Αποτελεί την ιδανικότερη διαγνωστική μέθοδο.
- Αξονική τομογραφία θώρακος και μαγνητική τομογραφία, όπου μας δίνουν πληροφορίες και για την επέκταση της νόσου.
- Ενδοσκοπικός υπέρηχος που μας δίνει πληροφορίες για την λεμφαδενική επέκταση της νόσου στο μεσοθωράκιο.
- –PET scan (τομογραφία με εκπομπή ποζιτρονίων)
Καρκίνος οισοφάγου – Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
- εντόπιση του όγκου
- τύπος του καρκίνου
- στάδιο της νόσου
- ηλικία του ασθενούς
Έτσι λοιπόν, υπάρχουν οι παρακάτω επιλογές:
–Χειρουργική θεραπεία. Κατά την επέμβαση ανάλογα με το στάδιο της νόσου αφαιρείται ο όγκος ή και τμήμα του οισοφάγου με ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό της περιοχής για σωστό ογκολογικό αποτέλεσμα. Οι επεμβάσεις αυτές θεωρούνται βαρείες και έχουν σχετικά υψηλή θνητότητα.
– Ακτινοθεραπεία. Με την ακτινοθεραπεία έχουμε ως στόχο να καταστρέψουμε καρκινικά κύτταρα τόσο του όγκου, όσο και γειτονικών λεμφαδένων. Είναι μια μέθοδος που συνήθως συνδυάζεται με χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
–Χημειοθεραπεία. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προεγχειρητικά, αλλά και μετεγχειρητικά. Σε περιπτώσεις ανεγχείρητων όγκων ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και ως μοναδική θεραπεία.
Πρόγνωση
Σε γενικές γραμμές η πρόγνωση της νόσου δεν είναι καλή. Η συνολική πενταετής επιβίωση για όποιον πάσχει από καρκίνο του οισοφάγου ανέρχεται στο 20-25%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια νόσος που γίνεται συνήθως αντιληπτή σε προχωρημένο στάδιο, καθώς τα συμπτώματά του είναι μη ειδικά. Στο προχωρημένο στάδιο οι επιλογές θεραπείας είναι πλέον περιορισμένες με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή πενταετής επιβίωση.
Εάν αντιμετωπίζετε κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, η επίσκεψή σας σε έναν έμπειρο γενικό χειρουργό θα πρέπει να είναι άμεση. Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Ποια είναι τα είδη του καρκίνου του οισοφάγου;
- Καρκίνος εκ πλακώδων κυττάρων. Ο συγκεκριμένος καρκίνος προκαλείται από τα πλακώδη κύτταρα του βλεννογόνου του οισοφάγου και έχει την τάση να εμφανίζεται στο άνω και μέσο τμήμα του οισοφάγου.
- Αδενοκαρκίνωμα. Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου συναντάται στο κάτω τριτημόριο του οισοφάγου και οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αλλά και στη δημιουργία οισοφάγου Barret.
Ποιοι παράγοντες συμβάλουν στην εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου;
Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή του είναι οι εξής:
- Ηλικία. Κυρίως, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 μπορεί να πάσχουν από καρκίνο οισοφάγου
- Κάπνισμα
- Αλκοόλ
- Οι άνδρες διαθέτουν μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου
- Παχυσαρκία
- Αχαλασία οισοφάγου
- Ιός HPV
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- Ιστορικό καρκίνου στον τράχηλο ή στο κεφάλι
Ποια συμπτώματα μπορεί να παρουσιαστούν;
Τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά συνήθως όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και είναι τα εξής:
- Δυσφαγία
- Οπισθοστερινκό άλγος και δυσφορία
- Απώλεια βάρους
- Επίμονος ξηρός βήχας
- Βραχνάδα φωνής
- Αδυναμία
- Δυσπεψία
- Εμετός με αίμα
Πώς διαγιγνώσκεται;
Η διάγνωση του καρκίνου απαιτεί την κλινική εξέταση του ασθενούς και τη λήψη των εξής εξετάσεων:
- PET scan
- Ενδοσκοπικός υπέρηχος
- Αξονική ή μαγνητική τομογραφία
- Γαστροσκόπηση
- Διάβαση οισοφάγου με βάριο
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης καρκίνου του οισοφάγου;
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, το στάδιο και την ηλικία του ασθενούς. Οι τρόποι αντιμετώπισης είναι οι εξής:
- Χειρουργική αντιμετώπιση
- Ακτινοθεραπεία
- Χημειοθεραπεία