Κήλη των αθλητών
Η κήλη των αθλητών ή αλλιώς αθλητική ηβαλγία είναι μια πάθηση που προκαλεί πόνο στα μαλακά μόρια στη βουβωνική περιοχής. Επίσης, στην ιατρική βιβλιογραφία εμφανίζεται και ως σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών ή ανεπάρκεια οπίσθιου κοιλιακού τοιχώματος.
Προκαλείται από τραυματισμό μυών, τενόντων και συνδέσμων της βουβωνικής περιοχής. Ο όρος κήλη των αθλητών είναι ουσιαστικά παραπλανητικός. Επί της ουσίας δεν υπάρχει πραγματική κήλη, αλλά τα συμπτώματα που προκαλεί μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτά της πραγματικής βουβωνοκήλης και γι ’αυτό ονομάστηκε έτσι.
Κήλη των αθλητών: Αιτιολογία
Η κήλη των αθλητών είναι η συχνότερη αιτία εμφάνισης βουβωνικού άλγους στους αθλητές. Προκαλείται κυρίως από έντονη σωματική άσκηση, καθημερινή προπόνηση και έντονη καταπόνηση των μυών. Συνήθως προκαλείται σε αθλητές που κάνουν έντονες και ξαφνικές κινήσεις της λεκάνης. Τα αθλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κήλη των αθλητών είναι:
- Ποδόσφαιρο
- Χόκει επί πάγου
- Σκί
- Τέννις
- Ράγκμπι
- Πάλη
Εκτός από τους αθλητές των παραπάνω αθλημάτων, ιδιαίτερα επιρρεπείς στο σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών είναι και οι εργάτες.
Επιδημιολογικά στοιχεία
Περίπου το 5% των αθλητών φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της κήλης των αθλητών σε κάποια στιγμή της ζωής τους.Οι άντρες φαίνεται να είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κήλη των αθλητών σε σχέση με τις γυναίκες ενώ τις περισσότερες φορές η κήλη εμφανίζεται στην ηλιακή ομάδα των 25-30 ετών.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η κήλη των αθλητών;
Το κύριο σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι ο πόνος στη βουβωνική περιοχή. Ειδικότερα τα συμπτώματα είναι:
- Ξαφνικός έντονος πόνος στη βουβωνική περιοχή κατά τη διάρκεια άθλησης
- Ο πόνος μπορεί να αντανακά στους όρχεις και στο μηρό
- Εμφάνιση πόνου κατά της άσκηση, ενώ τα ενοχλήματα υποχωρούν μετά από περίοδο αποχής από την άθληση
- Ο πόνος εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή και στην κάτω κοιλία
Διάγνωση
Η διάγνωση της κήλης των αθλητών κλινικά είναι δύσκολη και πολλές φορές μπορεί να διαφύγει των ιατρών. Καθώς μιμείται τη συμπτωματολογία της πραγματικής κήλης συχνά η διάγνωση κατευθείνεται προς τη βουβωνοκήλη.
Επίσης, η διάγνωση της πάθησης είναι δύσκολη, γιατί η ανατομία της περιοχής είναι πολύπλοκη. Χρειάζεται λεπτομερές ιστορικό και εξειδικευμένη κλινική εξέταση από ειδικό γενικό χειρουργό. Παράλληλα, μπορεί να πραγματοποιηθούν απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα μαλακών μορίων, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία της περιοχής τα οποία θα συνδράμουν στη διάγνωση.
Κήλη των αθλητών: Με ποιες παθήσεις μπορεί να συνυπάρχει;
Η κήλη των αθλητών μπορεί να συνυπάρχει και με μια σειρά άλλων παθήσεων.Μερικές από τις παθήσεις αυτές αναφέρονται ενδεικτικά παρακάτω:
- Τενοντοπάθεια των προσαγωγών μυών
- Τραυματική ηβική οστείτιδα
- Παγίδευση θυρεοειδούς νεύρου
- Τενοντοπάθεια ου λαγονοψοίτη μυός κ.ά.
Κήλη των αθλητών & Αντιμετώπιση
Σε γενικές γραμμές, ο σκοπός της θεραπείας της κήλης των αθλητών είναι η ύφεση του πόνου της βουβωνικής περιοχής, η ενδυνάμωση των μυών της περιοχής και η επιστροφή στις δραστηριότητες. Στην αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες όπως το μέγεθος του τραυματισμού της περιοχής, η ηλικία, η κατάσταση της υγείας του ασθενούς και το επίπεδο άθλησης που θέλει να επιστρέψει ο ασθενής.
Στη συντηρητική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών περιλαμβάνονται τα παρακάτω:
- Απόλυτη ξεκούραση για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών
- Φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής
- Φάρμακα αντιφλεγνονώδη και κορτικοστεροειδή
Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης τότε προχωράμε στη χειρουργική αντιμετώπιση. Επέμβαση εκλογής για την κήλη των αθλητών στη σημερινή εποχή θεωρείται η λαπαροσκοπική ενίσχυση της βουβωνικής περιοχής με την τοποθέτηση πλέγματος. Η τοποθέτηση πλέγματος πραγματοποιείται μέσα από 3 τομές των 5 χιλιοστών στο δέρμα χωρίς να γίνεται διατομή των περιτονιών.
Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική, αφού έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της κήλης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς τις περισσότερες φορές μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του.
Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στην αντιμετώπιση όλων των ειδών των κηλών. Ο Δρ. Κυρίτσης έχει μετεκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία πολλές επεμβάσεις αποκατάστασης κηλών. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε εξατομικευμένη διάγνωση τον Δρ. Κυρίτση.
Πώς προκαλείται η κήλη των αθλητών;
Η κήλη των αθλητών προκαλείται, κυρίως, σε αθλητές ή εργάτες λόγω των εξής αιτιών:
- Έντονη αθλητική δραστηριότητα
- Έντονη καταπόνηση των μυών
- Ξαφνική και έντονη κίνηση της λεκάνης
Ποια συμπτώματα εμφανίζονται;
Ο ασθενής παρουσιάζει τα εξής:
- Πόνο στη βουβωνική χώρα
- Επέκταση πόνου στον μηρό και στους όρχεις
- Εμφάνιση πόνου κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας
Σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί ο ασθενής για την επιβεβαίωση της κήλης;
Πολλές φορές, η κήλη των αθλητών εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με άλλες κήλες. Γι’ αυτόν τον λόγο, η επιβεβαίωση της κήλης απαιτεί εξειδικευμένη κλινική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα μαλακών μορίων.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία και κατά πόσο αθλείται ο ασθενής. Ο εξειδικευμένος Χειρουργός θα κρίνει εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε μέσω συντηρητικής θεραπείας, είτε μέσω χειρουργικής αντιμετώπισης.
Ποια χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται;
Η επέμβαση που διενεργείται είναι η λαπαροσκόπηση με την τοποθέτηση πλέγματος.