Νοσογόνος Παχυσαρκία
Η νοσογόνος παχυσαρκία ή αλλιώς παχυσαρκία τρίτου βαθμού είναι μια πάθηση, η οποία αφορά σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και έχει αυξητικές τάσεις με την πάροδο των ετών. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες με νοσογόνο παχυσαρκία πάσχει περίπου το 10% των ανθρώπων(!)με τις γυναίκες να εμφανίζουν νοσογόνο παχυσαρκία σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Τι είναι η νοσογόνος παχυσαρκία;
Η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια στην οποία ο ασθενής έχει δείκτη βάρους σώματος ( Δ.Β.Σ ) πάνω από 40 ή 35-40, αλλά ταυτόχρονα πάσχει από συνοδά νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται από το πηλίκο: βάρος/ύψος². Έτσι λοιπόν, ανάλογα με το δείκτη μάζας σώματος η παχυσαρκία έχει την παρακάτω ταξινόμηση:
- Λιποβαρής: Κάτω από 18.5.
- Φυσιολογικό σωματικό βάρος: 18.5 έως 24.9.
- Υπέρβαρος: 25 έως 29.9.
- Παχύσαρκος: 30 έως 34.9.
- Σοβαρά παχύσαρκος: 35 έως 39.9.
- Νοσογόνος παχυσαρκία: Πάνω από 40.
Τι προκαλεί η νοσογόνος παχυσαρκία;
Πρέπει να τονιστεί ότι η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε έναν ασθενή. Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Αναπνευστικά προβλήματα (άπνοια ύπνου)
- Μεταβολικά νοσήματα
- Διαταραχές γονιμότητας
- Εμφάνιση νεοπλασματικών ασθενειών
- Σημαντική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης
- Ψυχολογικές διαταραχές(π.χ. κατάθλιψη)
- Προβλήματα στις αρθρώσεις
- Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Πού οφείλεται;
Πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στη νοσογόνο παχυσαρκία. Τις περισσότερες φορές το αίτιο είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής και θερμιδών. Καταναλώνοντας υπερβολικό αριθμό θερμίδων, συσσωρεύουμε περιττό λίπος και κιλά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος. Στη δημιουργία νοσογόνου παχυσαρκίας συμβάλλει και η κληρονομικότητα, καθώς και παθήσεις που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Τέλος, η έλλειψη σωματικής άσκησης σε συνδυασμό με «κακή» διατροφή οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας
Αρχικά, η αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας γίνεται με συντηρητικό τρόπο. Με τη βοήθεια διατροφολόγου και σε συνδυασμό με σωματική άσκηση γίνεται σοβαρή προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους. Συστήνεται ο ασθενής παράλληλα να παρακολουθείται από ψυχολόγο για ψυχολογική υποστήριξη.
Δυστυχώς όμως, στατιστικά, έχει αποδειχθεί πως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία κατάφεραν να ξεπεράσουν την ασθένεια με χρήση συντηρητικών μεθόδων δίαιτας και γυμναστικής. Η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της υγείας τους, όμως η ενδεχόμενη αποτυχία στην προσπάθεια αυτή επιβαρύνει ψυχολογικά τους ασθενείς.
Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης τότε έχει θέση η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Στη σημερινή εποχή οι επεμβάσεις για την παχυσαρκία πραγματοποιούνται λαπαροσκοπικά, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν ανώδυνες και αναίμακτες. Ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο μετά από ένα βαριατρικό χειρουργείο δεν ξεπερνά τις 5 ημέρες.
Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής
Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας λαπαροσκοπικά υπερτερεί της ανοιχτής βαριατρικής χειρουργικής, αφού χαρακτηρίζεται από:
- Μικρές χειρουργικές τομές
- Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών
Έτσι, οι διεθνώς καταξιωμένες και πλέον αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας είναι οι εξής:
- Γαστρικό μανίκι, όπου αφαιρείται περίπου το 80% του στομάχου.
- Γαστρικό Bypass, όπου δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος, ο οποίος ενώνεται με τμήμα του λεπτού εντέρου παρακάμπτοντας το δωδεκαδάκτυλο.
- Χολοπαγκρεατική εκτροπή, όπου δημιουργείται γαστρικός θύλακος που ενώνεται πολύ περιφερικά με το λεπτό έντερο παρακάμπτοντας μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Ο Γενικός Χειρουργός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Βαριατρικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο κορυφαίο Νοσοκομείο του Ηνωμένου Βασιλείου για επεμβάσεις νοσογόνου παχυσαρκίας “King’s College Hospital London”. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για τη χειρουργική της παχυσαρκίας, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.