Oμφαλοκήλη
Με τον όρο ομφαλοκήλη εννοούμε την προβολή περιεχομένου της κοιλιάς ( έντερο ή λίπος ) μέσω ενός χάσματος ( τρύπας ) του κοιλιακού τοιχώματος στην περιοχή του ομφαλού. Η κήλη που εντοπίζεται μέχρι 3cm άνωθεν ή κάτωθεν του ομφαλού ονομάζεται ομφαλοκήλη. Συνηθέστερα συναντάται σε βρέφη και μικρές ηλικίες, όμως εμφανίζεται και στους ενήλικες όπου αποτελεί την δεύτερη πιο συχνή μορφή κήλης μετά την βουβωνοκήλη. Αποτελεί το 6-14% όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος και εμφανίζεται συνηθέστερα στις γυναίκες.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ
- Παχυσαρκία
- Εγκυμοσύνες
- Επίμονος βήχας
- Έντονη άρση βάρους
- Ασκίτης
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί η κλινική εξέταση από Γενικό Χειρουργό για να θέσει τη διάγνωση της ομφαλοκήλης. Σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία ή θέλουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το μέγεθος της κήλης προχωρούμε σε υπερηχογράφημα της περιοχής ενώ σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιούμε αξονική τομογραφία της περιοχής.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης ποικίλουν. Πολλές φορές είναι ασυμπτωματική και ο ασθενής παρατηρεί μια μάζα ( ογκίδιο ) στην περιοχή του ομφαλού η οποία μπαινοβγαίνει συχνά. Συχνά η ομφαλοκήλη αρχίζει να προκαλεί πόνο στην περιοχή και γίνεται ευαίσθητη στην ψηλάφηση. Σε πιο προχωρημένα στάδια ενδέχεται να στραγγαλιστεί το περιεχόμενο της κήλης και ο ασθενής να παρουσιάζει εμέτους και αναστολή αποβολής κοπράνων και αερίων. Η τελευταία είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χρήζει άμεσης χειρουργικής παρέμβασης καθώς κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Για την ομφαλοκήλη δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση. Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αποκατάσταση. Ειδικές ζώνες που χρησιμοποιούνται για να προφυλάξουν την πρόπτωση της κήλης δεν ωφελούν καθώς ούτε προστατεύουν και ταυτόχρονα δυσκολεύουν το μετέπειτα χειρουργείο προκαλώντας συμφύσεις στην περιοχή. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση της ομφαλοκήλης τότε η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η προγραμματισμένη χειρουργική αποκατάσταση. Καθυστέρηση του χειρουργείου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της κήλης και μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής όταν αποκατασταθεί χειρουργικά.
Παράλληλα αν η ομφαλοκήλη μετατραπεί σε περισφιγμένη τότε το χειρουργείο γίνεται πιο επικίνδυνο για τον ασθενή και τα ποσοστά υποτροπής είναι μεγαλύτερα. Η επέμβαση για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης γίνεται με δύο τρόπους:
- Με τομή στην περιοχή της ομφαλοκήλης και ανάταξη της κήλης. Το χάσμα ( τρύπα ) σε περίπτωση που είναι μικρότερο των 2 cm μπορεί απλώς να ραφτεί με ειδικές τεχνικές ενώ σε περίπτωση που είναι μεγαλύτερο απαιτείται η τοποθέτηση πλέγματος για την αποκατάσταση της κήλης. Ανάλογα με το μέγεθος της κήλης και την προτίμηση του χειρουργού το πλέγμα μπορεί να το τοποθετηθεί ενδοπεριτοναϊκά, προπεροτοναϊκά ή και εξωπεριτοναϊκά.
- Επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση. Σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης έχει καθιερωθεί και έχει αντικαταστήσει την κλασική ανοιχτή προσέγγιση. Μέσω τριών μικρών οπών διαμέτρου 0,3-1εκ πραγματοποιείται η επέμβαση, όπου αρχικά ανατάσσεται η κήλη και στη συνέχεια τοποθετείται ειδικό πλέγμα διπλής όψεως για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την αποφυγή υποτροπής. Η επέμβαση είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επόμενη μέρα από την κλινική.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
- Σημαντικά μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- Ταχύτερη ανάρρωση και άμεση επάνοδο στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές
- Χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής έναντι της ανοιχτής μεθόδου σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πονάω στην περιοχή του ομφαλού. Έχω σίγουρα ομφαλοκήλη?
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και άλλες παθήσεις που δημιουργούν πόνο στην περιοχή ( ομφαλίτιδα, μυοσκελετικό άλγος ).
Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν υποψιάζομαι ότι έχω ομφαλοκήλη?
Ο κατάλληλος ιατρός είναι ο Γενικός Χειρουργός
Έχω ομφαλοκήλη αλλά δεν μου δημιουργεί ιδιαίτερα συμπτώματα. Πρέπει να χειρουργηθώ?
Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση της ομφαλοκήλης η σωστή αντιμετώπιση είναι η χειρουργική αποκατάσταση για την αποφυγή επιπλοκών. Παράλληλα, όσο καθυστερούμε την επέμβαση τόσο το μέγεθος της ομφαλοκήλης μεγαλώνει και τόσο πιο δύσκολο καθίσταται το χειρουργείο ενώ αυξάνονται και οι πιθανότητες μελλοντικής υποτροπής.
Έχω ομφαλοκήλη. Είναι καλύτερο να χειρουργηθώ ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά?
Σε περίπτωση πολύ μικρής ομφαλοκήλης τότε και η ανοιχτή προσέγγιση είναι μια καλή επιλογή. Σε περίπτωση όμως που η κήλη είναι μεγαλύτερη τότε η λαπαροσκοπική προσέγγιση πλεονεκτεί σημαντικά και αποτελεί την κατάλληλη επιλογή.
Πόσο καιρό πρέπει να λείψω από την δουλειά μου αν χειρουργηθώ?
Στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης, αν η δουλειά μας δεν απαιτεί άρση βάρους η επιστροφή είναι θέμα λίγων ημερών. Σε περίπτωση που απαιτείται έντονη άρση βάρους τότε θα πρέπει να απέχουμε για τουλάχιστον 30 ημέρες για να αποφύγουμε τον κίνδυνο υποτροπής.
Πόσο κοστίζει η επέμβαση ομφαλοκήλης?
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο τελικό κόστος. Η ασφάλεια υγείας του ασθενούς καθώς και το είδος του πλέγματος που θα χρησιμοποιηθεί παίζουν σημαντικό ρόλο. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση είναι σαφώς πιο ακριβή σε σχέση με την ανοιχτή τεχνική.
Πόσο καιρό χρειάζεται για να προγραμματίσω μια επέμβαση ομφαλοκήλης?
Ο προγραμματισμός είναι άμεσος και η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και την επομένη της κλινικής εξέτασης.
Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση?
Σε περίπτωση μικρής ομφαλοκήλης αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί ακόμη και με τοπική αναισθησία. Σε μεγαλύτερη κήλη η γενική αναισθησία κρίνεται απαραίτητη.
Links:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/umbilical-hernia/symptoms-causes/syc-20378685
https://www.medicalnewstoday.com/articles/189580
https://www.facs.org/~/media/files/education/patient%20ed/adultumbilical.ashx