Πολύποδες χοληδόχου κύστης

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι μη φυσιολογικές μικρές μάζες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τμήμα της χοληδόχου κύστης. Υπάρχουν διάφορα είδη πολυπόδων, οι οποίοι αποτελούνται από διάφορα υλικά. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εναποθέσεις λιπιδίων ή υπερπλασίες στα τοιχώματα της χοληδόχου κύστης. Στην πλειοψηφία τους είναι ακίνδυνοι, ενώ η παρουσία τους μπορεί να σημαίνει μια συνυπάρχουσα πάθηση της χοληδόχου κύστης.

Τι είναι η χοληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται στο δεξιά άνω μέρος της κοιλιάς δίπλα στο ήπαρ. Ο ρόλος της είναι να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει χολή. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και μέσω ενός μικρού σωλήνα πηγαίνει και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη λοιπόν λειτουργεί σαν ένα «ρεζερβουάρ» της χολής. Μετά από κάθε γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται και στέλνει την χολή, μέσω ενός μικρού σωλήνα στο λεπτό έντερο, όπου βοηθά στη διαδικασία της πέψης.

Πόσο σύνηθες είναι η εύρεση πολύποδα χοληδόχου κύστης;

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα ποσοστό 4-7% των ενηλίκων ανθρώπων θα αναπτύξουν σε κάποια στιγμή πολύποδα χοληδόχου κύστης. Μόνο το 5% αυτών των πολυπόδων δυνητικά μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο, ενώ το 60-90% αφορά ψευδοπολύποδες. Ένα ποσοστό 5-10% αφορά φλεγμονώδους πολύποδες που προέρχονται από χρόνια φλεγμονή της χοληδόχου κύστης.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Τύποι

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ψευδοπολύποδες: καλοήθεις πολύποδες που οφείλονται στα υψηλά ποσοστά χοληστερόλης.
  • Φλεγμονώδεις πολύποδες: σχετίζονται με χρόνια φλεγμονή της περιοχής.
  • Αδενομύωση: πρόκειται για μια υπερπλασία που σχηματίζει κύστες που δεν προκαλούν κακοήθεια.
  • Αδένωμα: αυτού του τύπου οι πολύποδες έχουν ποσοστό 5% να μετατραπούν σε καρκίνωμα.
  • Κακοήθεις πολύποδες: στην πλειοψηφία τους είναι αδενοκαρκινώματα.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης και συμπτώματα

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Συνήθως ανευρίσκονται σαν τυχαίο εύρημα σε κάποιο υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, αν η θέση του πολύποδα είναι δίπλα σε κάποιο σωληνάκι του χοληφόρου δέντρου, τότε μπορεί το μπλοκάρει και να προκαλέσει συμπτώματα φλεγμονής της περιοχής. Τα συμπτώματα αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Κοιλιακός πόνος
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Εμετοί
  • Ίκτερος

Προδιαθεσικοί παράγοντες ανάπτυξης πολύποδα χοληδόχου κύστης

Παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία πολύποδα χοληδόχου κύστης είναι:

  • Πέτρες στη χοληδόχο κύστη
  • Χολοκυστίτιδα
  • Χολαγγειίτιδα
  • Ηπατίτιδα Β
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Ηλικία άνω των 50
  • Peutz-Jeghers σύνδρομο
  • Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση
  • Σακχαρώδης διαβήτης

 

Πως γίνεται η διάγνωση και πως μπορώ να ξέρω αν ο πολύποδας χοληδόχου κύστης είναι καρκινικός;

Η διάγνωση συνήθως τίθεται με ένα απλό υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μαγνητική τομογραφία της περιοχής. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε, αν ο πολύποδας είναι καρκινικός χωρίς να τον αφαιρέσουμε.

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες της χοληδόχου κύστης;

Η θεραπεία εκλογής των πολυπόδων της χοληδόχου κύστης εξαρτάται από το μέγεθος, τη συμπτωματολογία του ασθενούς, το ρυθμό ανάπτυξής τους κ.ά. από Τις περισσότερες φορές οι πολύποδες στη χοληδόχο κύστη δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα και δεν χρειάζονται κάποια θεραπεία. Όμως, συστήνεται η παρακολούθησή τους προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν όμως το μέγεθος του πολύποδα υπερβεί το 1cm, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξαλλαγής του σε κακοήθες νεοπλασία (καρκίνο) και επιβάλλεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Επίσης, ακόμη και αν ο πολύποδας δεν υπερβαίνει το 1cm, αλλά έχει ταχεία αύξηση σε μέγεθος σε διαδοχικές μετρήσεις, τότε πάλι έχει ένδειξη η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

 Γενικά, ένας απλός πολύποδας χοληδόχου κύστης συνήθως αυξάνει σε μέγεθος μέχρι δύο χιλιοστά το έτος. Αν υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση, σημαίνει υποψία κακοήθειας. Επίσης, ο μονήρης πολύποδας έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει κακοήθεια έναντι των πολλαπλών πολυπόδων χοληδόχου κύστης.

Η θεραπεία για την υποψία κακοήθειας  είναι χειρουργική και η επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπκή χολοκυστεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών 0,5-1cm. Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επομένη μέρα του χειρουργείου και επιστρέφει σύντομα στις δραστηριότητές του.

Ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου «King’s College Hospital London», «Manchester Royal Infirmary» και «Chesterfield Royal Hospital». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πολύποδες χοληδόχου κύστης, επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση.