Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κυρίστης - Λαπαροσκοπική - Ρομποτική χειρουργικήΗ Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. 

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteΜε τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteαιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis sprite-Recovered Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς

Διαβάστε περσσότερα

kyristsis sprite Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pacheos enteroyΤο παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pathiseis proktoyΟ πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis thyroeidisΟ θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίστης - Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίωνTο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς. Ειδικότερα, φαίνεται ότι ποιο συχνά εντοπίζεται σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα. Περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα εμφανίσει κύστη κόκκυγος σε κάποια φάση της ζωής του.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Ακόμη και σήμερα τα αίτια της δημιουργίας της κύστης κόκκυγας δεν είναι πλήρως γνωστά. Ως ποιο πιθανή αιτία θεωρείται η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής.
Η είσοδος τρίχας δημιουργεί πολύ μικρή οπή στο δέρμα, μέσω της οποίας εισέρχονται μικρόβια που μολύνουν και φλεγμένουν την περιοχή. Σε συνδυασμό με την πίεση της περιοχής όταν καθόμαστε, δημιουργούνται συρίγγια προς ποικίλες κατευθύνσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η κύστη κόκκυγος  δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή.

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, κύστη κοκκυγός

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η κύστη κόκκυγος όταν δεν φλεγμένει  σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς μπορεί να έχουν χρόνια κύστη κόκκυγος και να μην το έχουν αντιληφθεί ποτέ. Συχνά ανευρίσκεται ως τυχαίο εύρημα στην κλινική εξέταση από έναν χειρουργό, όπου επισκοπικά γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη συριγγίου στην περιοχή.

Στην οξεία μορφή της κύστης κόκκυγος η συμπτωματολογία είναι έντονη. Αναλυτικά μπορεί να παρουσιαστούν:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στην οξεία φάση η θεραπεία συνίσταται στην διάνοιξη του αποστήματος και στην παροχέτευση του πύου από Γενικό Χειρουργό.Κατόπιν το τραύμα αφήνεται ανοιχτό και η πληγή επουλώνεται με καθημερινές αλλαγές.
Η θεραπεία της χρόνιας κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την ριζική εκτομή των συριγγίων. Το σημείο ¨κλεδί¨ είναι η σωστή αναγνώριση ( χαρτογράφηση ) όλων των συριγγίων. Τα συρίγγια μπορεί να είναι πολλαπλά, να διασταυρώνονται μεταξύ τους και να εκβάλλουν σε ποικίλες θέσεις.
Με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων και με τη χρήση ειδικών χρωστικών ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να προβεί στην αναγνώριση όλων των συριγγίων.
Έπειτα, ακολουθεί η εκτομή των συριγγίων με καινούργιες μορφές ενέργειας ( λέιζερ ή ηλεκτροδιαθερμίας ) όπου επιτυγχάνεται πλήρης αιμόσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική  δύο ώρες μετά την επέμβαση. Η όλη διαδικασία είναι αναίμακτη και πλήρως ανώδυνη.
Μετά την εκτομή των συριγγίων υπάρχει μια ανοιχτή πληγή στην περιοχή .
Τα παλαιότερα χρόνια η πληγή αυτή αφηνόταν ανοιχτή και επουλώνονταν με καθημερινές αλλαγές. Η όλη διαδικασία όμως μπορεί να κρατήσει εώς και δύο μήνες, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή .
Αυτός είναι και ο λόγος που  η μέθοδος αυτή έχει πλέον  σχεδόν καταργηθεί στα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και  αντί αυτού η πληγή ράβεται με ειδικές τεχνικές αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της ανοιχτής μεθόδου.

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος  EPSiT ( Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment ). Με τη μέθοδο αυτή υπό τοπική αναισθησία γίνεται μια τομή 1cm πέριξ της εισόδου του συριγγίου. Με ένα ειδικό εργαλείο ( συριγγοσκόπιο ) και έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε Full HD οθόνη αναγνωρίζουμε όλα τα συρίγγια της περιοχής. Τμήματα ιστών και κομμάτια από τρίχες αφαιρούνται ενδοσκοπικά. Στη συνέχεια το εσωτερικό των συριγγίων πλένεται σχολαστικά με ειδικό εργαλείο πλύσης και τέλος το εσωτερικό των συριγγίων καυτηριάζεται και καταστρέφεται με ειδικές μορφές ενέργειας. Η μέθοδος αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική, είναι πλήρως ανώδυνη, δεν δημιουργείται τομή και έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.  
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ποσοστό επιτυχίας στο 70-75%.

Η τελευταία χρονικά μέθοδος που εφαρμόζεται  για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι η μέθοδος με το λέιζερ. Είναι μέθοδος ελάχιστα επεμβατική και ο ασθενής επιστρέφει τάχιστα στην καθημερινότητά του. Με τη βοήθεια του λέιζερ καταστρέφουμε το συρίγγιο χωρίς να πραγματοποιήσουμε εκτομή του, αποφεύγοντας τις τομές.  Η μέθοδος είναι ιδανική  για μη επιπλεγμένα συρίγγια ( μικρές κύστες κόκκυγος ) και έχει πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στο ιατρείο από εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό και ο ασθενής επανέρχεται την ίδια μέρα στην καθημερινότητά του. Είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη και αποτελεί την επέμβαση εκλογής τη σημερινή εποχή για την ανττιμετώπιση της κύστης κόκκυγος καθώς πλεονεκτεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων μεθόδων.

Τέλος, ανεξάρτητα της μεθόδου που θα επιλέξουμε μετά την επούλωση του τραύματος προτείνεται η τοπική μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής για αποφυγή επανεμφάνισης του προβλήματος.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η απάντηση είναι όχι. Συχνά υπάρχει πόνος στην περιοχή του κόκκυγα ο οποίος οφείλεται σε καταπόνηση του οστού. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται κοκκυγοδυνία και δεν έχει σχέση με την κύστη κόκκυγος καθώς απαιτεί διαφορετικού τύπου Θεραπεία.

 

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός και ειδικότερα αυτός με εξειδίκευση στην πρωκτολογία.

 

Σε περίπτωση που τεθεί η διάγνωση κύστης κόκκυγος τότε η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών από τη νόσο. Δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου και η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία είναι το χειρουργείο. Συνήθως η παρουσία κύστης κόκκυγος είναι αρχικά ασυμτωματική. Όμως σε κάποια στιγμή θα αρχίσει να φλεγμαίνει με μεγάλη πιθανότητα τη δημιουργία αποστήματος. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου του συρίγγιο μεγαλώνει και επεκτείνεται. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποβληθεί ο ασθενής στην ριζική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος έγκαιρα.

 

Το λέιζερ πλεονεκτεί σημαντικά όσον αφορά την μετεγχειρητική περίοδο. Δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχουν τομές και δεν ταλαιπωρείται ο ασθενής με μακροχρόνιες αλλαγές. Επιστρέφει τάχιστα στα καθήκοντά και στην καθημερινότητά του. Για τα μη επιπλεγμένα συρίγγια τα ποσοστά υποτροπής είναι παρόμοια μεταξύ των δύο μεθόδων. Σε περίπτωση που προτεραιότητα του ασθενούς αποτελεί η ταχεία ανάρρωση τότε επέμβαση εκλογής είναι η χρήση του λέιζερ.

 

Η αναισθησία που χρησιμοποιούμε είναι η τοπική αναισθησία με ξυλοκαϊνη. Στην περίπτωση επέμβασης με χρήση λέιζερ αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο και ο ασθενής να εξέλθει άμεσα.

 

Το κόστος της επέμβασης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με άλλες επεμβάσεις. Η χρήση του λέιζερ καθιστά τη μέθοδο ελαφρώς ακριβότερη σε σχέση με την εκτομή με νυστέρι.

 

Παρόλο που η παρουσία τριχών στην περιοχή αποτελεί την νούμερο ένα αιτία για τη δημιουργία κύστης κόκκυγος δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλα αίτια και επομένως είναι δυνατόν να εμφανιστεί η πάθηση και σε άτομα χωρίς τριχοφυΐα στην περιοχή.

 

Στην περίπτωση του λέιζερ ουσιαστικά θα χρειαστούν 2-3 αλλαγές και μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής μετά από διάστημα ενός μηνός. Στην περίπτωση επέμβασης με νυστέρι θα πραγματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες αλλαγές για ένα μεγάλο διάστημα ( 1-2 μήνες ) και μετέπειτα μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο προσεκτικά και μετέπειτα να πραγματοποιείται η αλλαγή του τραύματος.

 

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η επέμβαση κύστης κόκκυγος με τη χρήση λέιζερ μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική.