Γαστρικό Μανίκι

Το γαστρικό μανίκι (sleeve) αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας. Με τον όρο νοσογόνο παχυσαρκία εννοούμε τα άτομα που έχουν δείκτη βάρους σώματος πάνω από 40. Τα άτομα αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η δραστική μείωση του σωματικού βάρους τους Το γαστρικό μανίκι είναι η επέμβαση εκλογής για τις  βαριατρικές επεμβάσεις και  έρχεται να δώσει οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στη σημερινή εποχή αποτελεί την πιο δημοφιλή τεχνική στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας καθότι παρουσιάζει πληθώρα πλεονεκτημάτων.

Τι είναι το γαστρικό μανίκι;

Το γαστρικό μανίκι είναι μια λαπαροσκοπική επέμβαση αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας (laparoscopic vertical sleeve gastrectomy). Πρόκειται για μία επέμβαση η οποία διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται λαπαροσκοπικά το 80% του στομάχου (μείζων τόξο του στομάχου) και το υπόλοιπο συρράπτεται με ειδικά εργαλεία. Το στομάχι που παραμένει έχει σχήμα λεπτού σωλήνα που μοιάζει με μανίκι και εκεί οφείλεται η ονομασία του.

Πραγματοποιώντας την επέμβαση, η χωρητικότητα του στομάχου μειώνεται δραστικά. Στόχος της επέμβασης είναι η μείωση της πρόσληψης τροφής, μέσω του αισθήματος πληρότητας που επιτυγχάνεται γρηγορότερα, λόγω του μικρότερου μεγέθους του στομάχου. Έτσι ο ασθενής καταναλώνει σημαντικά μικρότερο αριθμό θερμίδων που οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους και, κατά συνέπεια, της παχυσαρκίας.

Παράλληλα, με το γαστρικό μανίκι αφαιρείται και ένα τμήμα του στομάχου που ονομάζεται θόλος. Ο θόλος του στομάχου παράγει μια ορμόνη, την γρελίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας. Μέσω του γαστρικού μανικιού λοιπόν, τα επίπεδα της γρελίνης μειώνονται σημαντικά. Ως εκ τούτου, ο ασθενής έχει πολύ μικρότερο αίσθημα της πείνας.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, μέσω των παραπάνω μηχανισμών, ο ασθενής που θα υποβληθεί σε επέμβαση γαστρικού μανικιού θα χάσει περίπου το 70% του περιττού του βάρους!

Πλεονεκτήματα

Το γαστρικό μανίκι αποτελεί μια βαριατρική επέμβαση η οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση τις άλλες επεμβάσεις:

 • Μεγάλη απώλεια βάρους
 • Δεν επηρεάζει και δεν αλλοιώνει την ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος
 • Ο ασθενής δεν χρειάζεται να παίρνει συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων εφ’ όρου ζωής σε αντίθεση με άλλες βαριατρικές επεμβάσεις
 • Δεν επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών (σιδήρου, βιταμινών κ.α.)
 • Πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά και έχει μικρή διάρκεια νοσηλείας
 • Θεωρείται ασφαλής επέμβαση με μικρά ποσοστά επιπλοκών

Στη σημερινή εποχή το γαστρικό μανίκι θεωρείται η επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας καθώς διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα, όπως έχει ήδη αναφερθεί.

Σε ποιους ασθενείς μπορεί να πραγματοποιηθεί το γαστρικό μανίκι;

Η επέμβαση με γαστρικό μανίκι συνιστάται σε ενήλικα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index) BMI  > 40 Kg/m2. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε άτομα με BMI 35-40 αν συνυπάρχουν συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση και καρδιολογικά προβλήματα.

Τι δίαιτα ακολουθείται μετά την επέμβαση με γαστρικό μανίκι;

Μετά την επέμβαση ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα για 6 εβδομάδες. Αρχικά, η διατροφή περιλαμβάνει μόνο υδαρείς τροφές. Σταδιακά, εντάσσονται στο διαιτολόγιο πιο μαλακές τροφές μέχρι το διάστημα 6 εβδομάδων όπου ο ασθενής προχωρά σε ελεύθερη δίαιτα. Η απώλεια βάρους μετά από την επέμβαση είναι εντυπωσιακή ειδικά τον πρώτο χρόνο.

Ο Γενικός Χειρουργός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει μετεκπαιδευτεί στο τμήμα βαριατρικής χειρουργικής του παγκοσμίου φήμης νοσοκομείου του Ηνωμένου Βασιλείου ¨King’s College Hospital London¨, στη τεχνική της λαπαροσκοπικής επέμβασης με γαστρικό μανίκι.

Αν ταλαιπωρείστε χρόνια με την απώλεια βάρους, έχοντας προσπαθήσει με όλες τις συμβατικές μεθόδους, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε και να συμβουλευτείτε τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο Ιατρός θα σας ενημερώσει κατάλληλα για την βαριατρική μέθοδο που σας ταιριάζει και θα σας βοηθήσει να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Με τον όρο νοσογόνος παχυσαρκία αναφερόμαστε στα άτομα, των οποίων ο δείκτης βάρους του σώματός τους ξεπερνά το 40. Τα συγκεκριμένα άτομα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο και πρέπει άμεσα να μειωθεί το σωματικό τους βάρος.

Η συγκεκριμένη λαπαροσκοπική επέμβαση αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας (laparoscopic vertical sleeve gastrectomy) πραγματοποιείται με τον ασθενή υπό γενική αναισθησία. Κατά την επέμβαση, αφαιρείται λαπαροσκοπικά το 80% του στομάχου και το εναπομείναν συρράπτεται με ειδικά εργαλεία. Επίσης, αφαιρείται και ο θόλος, ο οποίος παράγει την ορμόνη γρελίνη που ευθύνεται για το αίσθημα πείνας που νιώθουμε.

 

Ο στόχος της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι η μείωση της χωρητικότητας του στομάχου, με αποτέλεσμα τη μείωση της τροφής που καταναλώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής μπορεί να χάσεις έως και το 70% του περιττού βάρους.

 • Μεγάλη απώλεια βάρους
 • Δεν αλλοιώνεται η ανατομία του γαστρεντερικού συστήματος
 • Δεν απαιτείται η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών
 • Δεν επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
 • Μικρή διάρκεια νοσηλείας
 • Μικρά ποσοστά επιπλοκών

 

Μετά την επέμβαση πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη δίαιτα, η οποία διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες. Σε πρώτο στάδιο, ο ασθενής καταναλώνει μόνο υδαρείς τροφές και σταδιακά εντάσσονται και οι μαλακές τροφές, ώστε να μην επιβαρυνθεί το εναπομείναν τμήμα του στομάχου.