Λιπώματα

Κυρίτσης - Λιπώματα

Τι είναι τα λιπώματα;

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από συγκέντρωση λίπους και εντοπίζονται συνήθως στο υποδόριο ιστό, ακριβώς κάτω από το δέρμα.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση λιπωμάτων;

Ενδέχεται να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά συνηθέστερα εμφανίζονται στις ηλικίες 30-50 ετών. Ένας άνθρωπος μπορεί να έχει ένα ή και πολλαπλά λιπώματα. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μονήρη λιπώματα σε σχέση με τους άντρες, ενώ οι άντρες εμφανίζουν πιο εύκολα πολλαπλά λιπώματα.

Χαρακτηριστικά λιπωμάτων

Εμφανίζονται σαν μάζα κάτω από το δέρμα που μεγαλώνει αργά, με μέγεθος από  2-10cm. Είναι μαλακά και λεία στην υφή, ενώ μετακινούνται εύκολα με την πίεση των δακτύλων. Δεν αιμορραγούν και εκτός από μια ειδική κατηγορία που ονομάζεται λιποσαρκώματα δεν κάνουν μεταστάσεις.

Σε ποια σημεία εμφανίζονται συχνότερα τα λιπώματα;

Αν και δύναται να εμφανιστούν σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, συχνότερα εντοπίζονται στις παρακάτω περιοχές :

 • Λαιμός
 • Αυχένας
 • Ώμοι
 • Θώρακας
 • Χέρια
 • Μηρούς
 • Ωμοπλάτη

Με ποια συμπτώματα εκδηλώνονται τα λιπώματα;

Συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς, παρά μόνο όταν μεγαλώσουν αρκετά. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλούν αισθητική δυσμορφία στον ασθενή. Όταν αυτά αυξάνονται σε μέγεθος, μπορεί να αρχίσουν να πιέζουν γειτονικά νεύρα, προκαλώντας αίσθημα βάρους, πίεση και πόνο. Μια κατηγορία λιπωμάτων, τα αγγειολιπώματα, έχουν αυξημένη αγγείωση και προκαλούν πόνο σε μεγαλύτερο βαθμό από τα απλά λιπώματα.

Αιτιολογία πρόκλησης λιπωμάτων

Ακόμη και στη σημερινή εποχή τα αίτια δημιουργίας λιπωμάτων δεν είναι πλήρως γνωστά. Θεωρείται ότι η κληρονομικότητα και η γενετική προδιάθεση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία τους. Οι ασθενείς αναφέρουν ότι μπορεί να εμφανιστεί λίπωμα σε κάποιο σημείο που έχει προηγηθεί κάποιος τραυματισμός. Επίσης, υπάρχουν κάποιες σπάνιες νόσοι, οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση λιπωμάτων. Οι νόσοι αυτές είναι οι κάτωθι:

 • Νόσος Dercum (εμφάνιση πολλαπλών επώδυνων λιπωμάτων)
 • Σύνδρομο Cowden
 • Σύνδρομο Gardner’s
 • Νόσος Madelung’s (πολλαπλή λιπωμάτωση)
 • Σύνδρομο Bannayan-Riley-Ruvalcaba

Λιπώματα & Διάγνωση

Η διάγνωση του λιπώματος συνήθως τίθεται με την κλινική εξέταση από έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων της περιοχής. Σε κάποιες άλλες μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια μια μαγνητικής τομογραφίας της περιοχής.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τα λιπώματα;

Η θεραπεία των λιπωμάτων είναι αποκλειστικά χειρουργική. Το λίπωμα είναι ένας καλοήθης όγκος και δεν μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο. Επομένως,  εάν είναι μικρό που δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν ενοχλεί τον ασθενή αισθητικά, δεν χρειάζεται να χειρουργηθεί.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις προτείνεται η χειρουργική τους αφαίρεση. Η αφαίρεση των λιπωμάτων (πλην περιπτώσεων ιδιαίτερα ευμεγεθών λιπωμάτων) πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Η χειρουργική αφαίρεση πραγματοποιείται είτε με νυστέρι, είτε με τη χρήση λέιζερ. Το λέιζερ ως μέθοδος αφαίρεσης πλεονεκτεί, καθώς είναι  μια μέθοδος ελάχιστα επεμβατική, η οποία προσφέρει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν απαιτείται χρόνος νοσηλείας και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητές του. Μετά από τη σωστή αφαίρεση ενός λιπώματος με τη χειρουργική μέθοδο του λέιζερ, οι πιθανότητες επανεμφάνισής του εκμηδενίζονται. Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα λίπωμα αφαιρείται, αποστέλλεται για βιοψία για μια ασφαλέστερη διάγνωση και τον αποκλεισμό πιθανής κακοήθειας.

Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στην αφαίρεση λιπωμάτων. Εάν έχετε λιπώματα και επιθυμείτε την αφαίρεσή τους,  επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Ακόμη και στη σημερινή εποχή τα αίτια δημιουργίας λιπωμάτων δεν είναι πλήρως γνωστά. Θεωρείται ότι η κληρονομικότητα και η γενετική προδιάθεση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία λιπωμάτων. Επίσης υπάρχουν κάποιες σπάνιες νόσοι οι οποίες σχετίζονται με την εμφάνιση λιπωμάτων. Αυτές είναι :

 • Νόσος Dercum ( εμφανίζονται πολλαπλά επώδυνα λιπώματα )
 • Σύνδρομο Cowden
 • Σύνδρομο Gardner’s
 • Νόσος Madelung’s ( πολλαπλή λιπωμάτωση )
 • Σύνδρομο Bannayan-Riley-Ruvalcaba

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση του λιπώματος συνήθως τίθεται με την κλινική εξέταση από έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων της περιοχής ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μια μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία των λιπωμάτων είναι αποκλειστικά χειρουργική. Τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι και δεν μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο. Επομένως μικρά λιπώματα που δεν προκαλούν συμπτώματα και δεν ενοχλούν τον ασθενή αισθητικά δεν χρειάζεται να χειρουργηθούν.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις προτείνεται η χειρουργική τους αφαίρεση. Η αφαίρεση των λιπωμάτων ( πλην περιπτώσεων ιδιαίτερα ευμεγεθών λιπωμάτων ) πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Η χειρουργική αφαίρεση πραγματοποιείται είτε με νυστέρι είτε με τη χρήση λέιζερ. Η χρήση λέιζερ πλεονεκτεί καθώς είναι μέθοδος ελάχιστα επεμβατική με καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Δεν απαιτείται χρόνος νοσηλείας και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητές του.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πιάνω μια μάζα κάτω από το δέρμα σε ένα σημείο του σώματος μου, Είναι λίπωμα?

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν και άλλες καταστάσεις με παρόμοια εμφάνιση ( σμηγματογόνος κύστη, λεμφαδένας κ.α. ). Θα πρέπει να εξεταστείτε από έναν Γενικό Χειρουργό

Έχω διαγνωστεί με λίπωμα. Πρέπει να το αφαιρέσω?

Σε περίπτωση που το λίπωμα είναι μικρό και δεν μας δημιουργεί ενοχλήματα αλλά ούτε μας ενοχλεί αισθητικά τότε δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεσή του

Μπορεί να πάθω καρκίνο από το λίπωμα?

Το λίπωμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι μια διαφορετική οντότητα με παρόμοια χαρακτηριστικά, το λιποσάρκωμα, οδηγεί στη δημιουργία καρκίνου. Το λιποσάρκωμα ευτυχώς είναι σπάνιο, συνήθως εμφανίζεται βαθύτερα από το απλό λίπωμα και η συχνότερη εντόπισή του είναι στο μηρό και στη βουβωνική χώρα.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αφαίρεσης του λιπώματος?

Τα λιπώματα αφαιρούνται χειρουργικά με τη χρήση λέιζερ να πλεονεκτεί καθώς έχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται και που γίνεται η επέμβαση?

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η αφαίρεση γίνεται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του

Ποιο είναι το κόστος αφαίρεσης?

Το κόστος της επέμβασης είναι σχετικά μικρό καθώς η όλη διαδικασία πραγματοποιείται στο ιατρείο και αποφεύγεται το κόστος της κλινικής

Αν το αφαιρέσω μπορεί να ξαναβγεί στο ίδιο σημείο?

Σε περίπτωση πλήρης αφαίρεσης χωρίς να μείνει υπόλειμμα τότε δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί στο ίδιο σημείο

Links:

https://www.healthline.com/health/skin/lumps

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15008-lipomas

https://www.nhs.uk/conditions/lipoma/