Υδροκήλη

Τι ορίζεται ως υδροκήλη;

Με τον όρο υδροκήλη εννοούμε τη συλλογή υγρού γύρω από τον όρχι. Φυσιολογικά μέσα στο σάκο που περιβάλει τον όρχι υπάρχει μικρή ποσότητα υγρού. Αν η ποσότητα υγρού στο όσχεο αυξηθεί, τότε έχουμε υδροκήλη. Η υδροκήλη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα βρέφη, όπου εμφανίζεται σε ποσοστό 10% ενώ στους ενήλικες συναντάται σε ποσοστό μόλις 1%. Συνήθως η υδροκήλη εμφανίζεται στον ένα όρχι, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αμφοτερόπλευρα.

Υδροκήλη & Αιτιολογία εμφάνισης

Στα νεογέννητα αγοράκια η υδροκήλη σχηματίζεται κατά την ενδομήτριο ζωή. Αρχικά, οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά και σταδιακά κατεβαίνουν στο όσχεο μαζί με ένα σάκο που τους περιβάλλει. Φυσιολογικά το στόμιο αυτού του σάκου που βρίσκεται προς την κοιλιά κλείνει από μόνο του. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις μένει ανοιχτό με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται υγρό μέσα στο όσχεο και να δημιουργείται η υδροκήλη.

Στους ενήλικες τις περισσότερες φορές δημιουργείται από κάποιο τραυματισμό ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην περιοχή, καθώς και από φλεγμονή της περιοχής. Σπάνια μπορεί να προκληθεί και από κακοήθεια των όρχεων. Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εμφάνιση της δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο αίτιο και ονομάζεται ιδιοπαθής υδροκήλη. Εκτός από τα βρέφη, πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση υδροκήλης είναι άνδρες άνω των 40 ετών.

Συμπτωματολογία υδροκήλης

Η υδροκήλη εμφανίζεται σαν μια ανώδυνη διόγκωση του όρχεως. Ο ασθενής πέρα της διόγκωσης, δεν εμφανίζει συμπτώματα και συχνά αποτελεί μόνο αισθητικό πρόβλημα. Δεν προκαλεί ούτε προβλήματα γονιμότητας ούτε στυτική δυσλειτουργία. Γενικά, η υδροκήλη θεωρείται ακίνδυνη, καθώς δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Σε περιπτώσεις έντονης διόγκωσης μπορεί λόγω όγκου και βάρους να δημιουργήσει μια μικρή δυσφορία στην περιοχή.

Υδροκήλη & Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές η διάγνωση της τίθεται εύκολα από την κλινική εξέταση από γενικό χειρουργό ή ουρολόγο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή ενός απλού υπερηχογραφήματος. Με το υπερηχογράφημα όσχεου γίνεται η διάγνωση της υδροκήλης άμεσα και αποκλείονται άλλοι παράγοντες διόγκωσης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όταν υπάρχει υποψία και άλλων παθήσεων στον όρχι, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μαγνητική τομογραφία της περιοχής.

Θεραπεία

Στα βρέφη συνήθως η υδροκήλη υποχωρεί μόνη της μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας. Τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί θεραπεία. Στις περιπτώσεις που η υδροκήλη είναι μεγάλη και προκαλεί κάποια δυσφορία ή ακόμη και για αισθητικούς λόγους, τότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την υδροκήλη και η μόνη αντιμετώπιση είναι επεμβατική. Η επέμβαση ονομάζεται πλαστική αποκατάσταση υδροκήλης και πραγματοποιείται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται μια μικρή τομή στο όσχεο και ανευρίσκεται ο σάκος της υδροκήλης. Γίνεται διάνοιξη του σάκου και παροχέτευση του υγρού και στη συνέχεια αναστρέφεται ο σάκος με σκοπό να μην υποτροπιάσει στο μέλλον. Σε περίπτωση που ο σάκος είναι μεγάλος πολλές φορές πραγματοποιείται και εκτομή του. Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά την μισή ώρα και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.

Η ανάρρωση είναι γρήγορη, χωρίς μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής επιστρέφει σε μερικές ημέρες στην εργασία του και στις δραστηριότητές του.

Εάν εμφανίζεται οποιαδήποτε διόγκωση στον όρχι σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Γενικό Χειρουργό Αλέξανδρο Κυρίτση. Η εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς αποτελεί βασικό μέλημα του ιατρού και προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για το κάθε περιστατικό. Η μεγάλη χειρουργική του εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση τον καθιστά ως πλέον κατάλληλο για την αντιμετώπιση των κηλών.

Η υδροκήλη μπορεί να εμφανιστεί τόσο στα βρέφη, όσο και στους ενήλικες. Στα βρέφη προκαλείται, καθώς, όταν οι όρχεις κατεβαίνουν στο όσχεο περιβάλλονται από έναν σάκο. Το στόμιο του σάκου θα πρέπει να παραμένει κλειστό για να μην συσσωρευθεί υγρό μέσα στο όσχεο. Αντιθέτως, στους ενήλικες μπορεί να προκληθεί λόγω των εξής παραγόντων:

  • Τραυματισμός
  • Φλεγμονή
  • Καρκίνο του όρχεως
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υδροκήλη δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα και το μόνο που παρατηρείται είναι μια διόγκωση του όρχεως. Εάν παρουσιαστεί έντονη διόγκωση, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει μια μικρή δυσφορία.

 

Όχι. Η εμφάνιση της υδροκήλης δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, ούτε τη στυτική λειτουργία του ασθενούς.

 

Η επιβεβαίωση της υδροκήλης απαιτεί την κλινική εξέταση από τον γενικό χειρουργό και τη λήψη υπερηχογραφήματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να ζητηθεί και η λήψη μαγνητικής τομογραφίας.

 

Η κήλη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της συντηρητικής θεραπείας. Αντιθέτως, μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, κυρίως στα βρέφη. Εάν κριθεί απαραίτητο μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά μέσω πλαστικής αποκατάστασης της υδροκήλης, όπου χορηγείται γενική ή περιοχική αναισθησία.