Λαπαροσκοπικό Γαστρικό Bypass

Το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass ή αλλιώς γαστρική παράκαμψη είναι η επιτομή μιας εξελιγμένης μεθοδολογίας διπλής δράσης, που συνδυάζει μεθοδικά τον περιορισμό της λήψης τροφής με τη μείωση της απορρόφησης της τροφής. Με μια αξιοσημείωτη ιστορία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών και ένα ευρύ φάσμα επιτυχημένων περιστατικών παγκοσμίως, αποτελεί την επιτομή των πρωτοποριακών χειρουργικών επεμβάσεων κατά της παχυσαρκίας. Η διαχρονική της αποτελεσματικότητα και ο μετασχηματιστικός αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής των ασθενών την καθιστούν ως μια πρωτοποριακή λύση, η οποία παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα με την πάροδο του χρόνου. Η λεπτή ισορροπία της επέμβασης μεταξύ αυτών των δύο μηχανισμών διασφαλίζει τα βέλτιστα αποτελέσματα, αντικατοπτρίζοντας ένα από τα σημαντικότερα σημεία χειρουργικής ακρίβειας και ιατρικής αριστείας στον τομέα των επεμβάσεων παχυσαρκίας.

Ενδείξεις για λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass

Το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass ενδείκνυται για:

 • ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) άνω των 40 Kg/m²
 • ασθενείς με ΔΜΣ άνω των 35 Kg/m², σε συνδυασμό με συνοδά νοσήματα όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Επιπλέον, χρησιμεύει ως μια βιώσιμη επιλογή για επανεπεμβάσεις. Με την εφαρμογή του, δύναται να αντιμετωπίσει περιπτώσεις που προηγούμενες επεμβάσεις όπως ο γαστρικός δακτύλιος ή επιμήκης γαστρεκτομή ήταν αναποτελεσματικές.

Τεχνική γαστρικού bypass

Η διαδικασία του γαστρικού bypass πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά μέσω πέντε μικρών τομών.

Σε πρώτο στάδιο, απομονώνεται ένα μικρό τμήμα του άνω μέρους του στομάχου, περιορίζοντας σημαντικά τη χωρητικότητά του. Στη συνέχεια, το λεπτό έντερο διαχωρίζεται προσεκτικά και επανασυνδέεται με αυτό το μειωμένο τμήμα του στομάχου. Αυτή η σχολαστική αναδιάρθρωση εξασφαλίζει ότι η προσλαμβανόμενη τροφή γεμίζει γρήγορα τον περιορισμένο χώρο του στομάχου, οδηγώντας σε αίσθηση πληρότητας. Είναι σημαντικό ότι η τροφή διασχίζει στη συνέχεια ένα τμήμα του λεπτού εντέρου που παρακάμπτει τα γαστρικά υγρά, τα παγκρεατικά υγρά και τη χολή, ελαχιστοποιώντας την απορρόφηση.

Τι αποτελέσματα έχει το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass;

Τα αποτελέσματα του γαστρικού bypass είναι εντυπωσιακά. Οι ασθενείς συχνά επιτυγχάνουν απώλεια βάρους που υπερβαίνει το 80% του πλεονάζοντός τους βάρους, καθιστώντας την μία από τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες βαριατρικές επεμβάσεις. Η ικανότητά της να αντιμετωπίζει άμεσα τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αναβαθμίζει τη σημασία της στο πεδίο των παρεμβάσεων για την παχυσαρκία.

Πλεονεκτήματα έναντι άλλων διαδικασιών

Ως διαδικασία, το γαστρικό bypass επιφέρει πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως:

 • Αποδεδειγμένη επιτυχία: Πρόκειται για μια από τις πλέον δοκιμασμένες και επιτυχημένες επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας παγκοσμίως, προσφέροντας μόνιμα αποτελέσματα.
 • Ασφάλεια και χαμηλός κίνδυνος: Αποτελεί μια διαδικασία η οποία επιφέρει ποσοστά ασφαλείας συγκρίσιμα με αυτό της χολοκυστεκτομής. Διαθέτει ελάχιστες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου ενός εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου διαφυγής.
 • Ολοκληρωμένη θεραπεία: Δεν αντιμετωπίζει μόνο την παχυσαρκία. Αντίθετα, αντιμετωπίζει επίσης άμεσα τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθιστώντας την μια πολύπλευρη λύση.
 • Βέλτιστη μετεγχειρητική πορεία: Η διαδικασία εξασφαλίζει μια ομαλή μετεγχειρητική πορεία. Παρουσιάζει διαχειρίσιμες απαιτήσεις όσον αφορά τη διατροφή και μικρότερο περιορισμό στα υγρά. Με αυτό τον τρόπο, ενισχύεται η διευκόλυνση και η ικανοποίηση των ασθενών.
 • Μακροχρόνια αποτελέσματα: Το γαστρικό bypass προσφέρει σταθερά σημαντική απώλεια βάρους, ξεπερνώντας το 80% του πλεονάζοντος βάρους. Επιπλέον, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη διάρκεια δράσης, ενώ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μελλοντικής επαναπρόσληψης βάρους.
 • Εξατομικευμένες λύσεις: Για ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαβήτη τύπου 2 ή για εκείνους που παρουσίασαν επιπλοκές με προηγούμενες επεμβάσεις, η γαστρική παράκαμψη αναδεικνύεται ως η μόνη βιώσιμη επιλογή, εξασφαλίζοντας εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία.

Το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass βρίσκεται στην κορυφή της βαριατρικής χειρουργικής, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις για τα άτομα που αντιμετωπίζουν νοσογόνο παχυσαρκία. Με την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια παραμένει το χρυσό πρότυπο στις παρεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας. Η υιοθέτηση των καινοτόμων τεχνικών και των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το λαπαροσκοπικό γαστρικό bypass ενδυναμώνει τους ασθενείς στην αναζήτηση μιας πιο υγιούς ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση.

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς ακολουθούν δίαιτα μόνο με υγρά για δέκα ημέρες και αποφεύγονται στερεές τροφές. Μέσα σε ένα μήνα, οι ασθενείς μπορούν να καταναλώνουν 3 έως 4 μικρά γεύματα την ημέρα.

 • ασθενείς με ΔΜΣ άνω των 40 Kg/m²
 • ασθενείς με ΔΜΣ άνω των 35 Kg/m², με υποκείμενα νοσήματα π.χ. διαβήτης

Με τη βοήθεια του γαστρικού bypass, μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη απώλεια βάρους που αγγίζει το 80% του πλεονάζοντος βάρους του ασθενούς.

 • Αποδεδειγμένη επιτυχία
 • Μειωμένες πιθανότητες επιπλοκών
 • Αντιμετώπιση συνοδών παθήσεων
 • Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
 • Ελάχιστος κίνδυνος μελλοντικής επαναπρόσληψης βάρους
 • Εξατομικευμένη και αποτελεσματική θεραπεία