Σκωληκοειδίτιδα

Τι ορίζεται ως σκωληκοειδίτιδα;

Με τον όρο σκωληκοειδίτιδα εννοούμε την αιφνίδια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Η σκωληκοειδής απόφυση εξορμάται από το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου που ονομάζεται «τυφλό» και έχει μήκος περίπου 5-10 εκατοστά.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση σκωληκοειδίτιδας;

Αν και η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία συνηθέστερα συναντάται σε ηλικίες μεταξύ 10-30 ετών. Η σκωληκοειδεκτομή αποτελεί το συνηθέστερο επείγον χειρουργείο παγκοσμίως.

Ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τη χρησιμότητα της σκωληκοειδούς απόφυσης. Όμως, είναι σίγουρο πως η αφαίρεσή της δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό. Στατιστικά 1/20 άτομα θα εμφανίσει σκωληκοειδίτιδα σε κάποιο στάδιο της ζωής του.

Σκωληκοειδίτιδα & Αίτια εμφάνισης

Η σκωληκοειδίτιδα συμβαίνει όταν ο αυλός της σκωληκοειδής απόφυσης φράζει. Το φράξιμο αυτό ενδέχεται να προκληθεί  λόγω κάποιου κοπρόλιθου, ξένου σώματος ή όγκου. Τότε, έχουμε ταχύ πολλαπλασιασμό των βακτηρίων εντός της απόφυση, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης. Σπανίως η φλεγμονή μπορεί να είναι απόρροια κάποιας βακτηριακής λοίμωξης της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας περιλαμβάνουν συνδυασμό των παρακάτω:

 • Πόνος που αρχικά εμφανίζεται περιομφαλικά και στη συνέχεια μετατοπίζεται στη δεξιά κάτω κοιλία
 • Πόνος που αρχίζει στη δεξιά κάτω κοιλία και σταδιακά επιδεινώνεται
 • Ανορεξία
 • Ναυτία και εμέτους
 • Μικρή πυρετική κίνηση
 • Μετεωρισμό της κοιλιάς
 • Σπάνια διαρροϊκές κενώσεις

Ποιες επιπλοκές ενδέχεται να εμφανίσει η σκωληκοειδίτιδα;

Μια αδιάγνωστη και παραμελημένη σκωληκοειδίτιδα μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπλοκές. Η παρατεταμένη φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη της. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκροή εντερικού περιεχομένου τοπικά στην κοιλιά.

Έτσι, δημιουργείται τοπικό ενδοκοιλιακό απόστημα που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οδηγεί σε γενικευμένη περιτονίτιδα, κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, σε υποψία σκωληκοειδίτιδας να μην υπάρχει χρονοτριβή και να γίνει άμεσα εξέταση από Γενικό Χειρουργό.

Διάγνωση

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας  συνήθως τίθεται με την κλινική εξέταση από έναν Γενικό Χειρουργό. Με την ψηλάφηση της κοιλιάς σε συνδυασμό με ένα καλό ιστορικό στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έχουμε τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας.

Από εργαστηριακές εξετάσεις η γενική αίματος, ο δείκτης CRP (δείκτης φλεγμονής) και η γενική ούρων συνήθως αρκούν, για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση.
Από απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπερηχογράφημα, το οποίο ειδικά σε άτομα λεπτά μπορεί να μας δώσει σε κάποιες περιπτώσεις πληροφορίες για την κατάσταση της σκωληκοειδούς απόφυσης.

Όμως, πρέπει να τονιστεί ότι το υπερηχογράφημα δεν είναι ειδική εξέταση για σκωληκοειδίτιδα και δεν μπορεί να μας δείξει πάντα την σκωληκοειδή απόφυση. Η απεικονιστική εξέταση εκλογής που είναι η πιο αξιόπιστη για τη διάγνωση σκωληκοειδίτιδας είναι η αξονική τομογραφία με ταυτόχρονη χορήγηση σκιαστικού.

Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η σκωληκοειδίτιδα;

Η θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι καθαρά χειρουργική.  Η χειρουργική αντιμετώπιση επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν , ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση δημιουργίας αποστήματος ή και περιτονίτιδας. 

Έτσι, η επέμβαση εκλογής είναι η λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών οπών των  0,5 εκατοστών. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και ανώδυνη και ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα του χειρουργείου. Τέλος, η διάρκεια της επέμβασης είναι πολύ σύντομη και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ποια είναι τα  πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής;

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης της σκωληκοειδίτιδας είναι εντυπωσιακά. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι τα κάτωθι:

 • Μικρές χειρουργικές τομές
 • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών

Ο Γενικός Χειρουργός Κυρίτσης Αλέξανδρος έχει εκπαιδευτεί στον τομέα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στα κορυφαία Νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου King’s College Hospital London, Manchester Royal Infirmary και Chesterfield Royal Hospital. Ο ιατρός εφαρμόζει πάντα τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, εξασφαλίζοντας στους ασθενείς τα καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.