Ραγάδα δακτυλίου

Ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα δακτυλίου ή αλλιώς ραγάδα πρωκτού είναι μια πληγή (σκίσιμο) μέσα στον πρωκτικό σωλήνα. Εκτείνεται από την οδοντωτή γραμμή έως τον δακτύλιο και φτάνει μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Η ραγάδα δακτυλίου προκαλεί είτε αίσθημα καύσου είτε έντονο πόνο. Ο πόνος αυτός παρουσιάζεται αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της αφόδευσης ή λίγη ώρα αργότερα. Αποτελεί έναν πόνο τόσο μεγάλης έντασης που ο ασθενής φοβάται να ενεργηθεί και προκαλείται με αυτόν τον τρόπο δυσκοιλιότητα. Συνεπώς, λόγω του πόνου, δημιουργείται σπασμός (έντονο σφίξιμο) στους σφιγκτήρες του πρωκτού και με αυτό τον τρόπο ο σπασμός δεν επιτρέπει στη ραγάδα να επουλωθεί.

Συμπτώματα

Το συνηθέστερο αίτιο είναι ο ξαφνικός τραυματισμός της περιοχής που προκαλείται τις περισσότερες φορές λόγω δυσκοιλιότητας. Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμη και μία σκληρή κένωση μπορεί να οδηγήσει σε ραγάδα πρωκτού. Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν την ραγάδα πρωκτού είναι:

 • οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
 • οι επίμονες διάρροιες
 • το πρωκτικό σεξ
 • ο φυσιολογικός τοκετός

Σε ποιο σπάνιες περιπτώσεις η πρωκτική ραγάδα μπορεί να προκληθεί από:

Συμπτωματολογία ραγάδας πρωκτού

Το σκίσιμο στον πρωκτό προκαλεί κατά βάση έντονο πόνο κατά την αφόδευση. Αρκετές φορές, συνοδεύεται από κνησμό και αιμορραγία. Ο πόνος που ενεργοποιείται κατά την αφόδευση μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες μετά. Το μέγεθος της ραγάδας δεν καθορίζει την ένταση και τη διάρκεια του πόνου.

Η ραγάδα δακτυλίου αποτελεί την τρίτη πιο επώδυνη κατάσταση που επηρεάζει τον πρωκτό, μετά από την ανάρρωση από πρόσφατη χειρουργική επέμβαση πρωκτού και το πρωκτικό απόστημα.

Σε κάποιες περιπτώσεις, είναι σύνηθες να υπάρχει και μια μικρή ποσότητα αίματος η οποία ενδέχεται να αναμιχθεί με τα κόπρανα. Πολύ συχνά, η ραγάδα πρωκτού συγχέεται με την πρωκταλγία, τον σπασμό δηλαδή των μυών του πρωκτικού ανελκτήρα. Μια λανθασμένη διάγνωση φυσικά συνεπάγεται και λανθασμένη αντιμετώπιση.

Ραγάδα δακτυλίου – Αίτια

Το κύριο αίτιο πρόκλησης της ραγάδας δακτυλίου είναι η δυσκοιλιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι τα σκληρά κόπρανα τραυματίζουν το βλεννογόνο του εντέρου κατά τη διέλευσή τους. Πέραν από τη δυσκοιλιότητα όμως, κι άλλοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ραγάδας δακτυλίου όπως:

 • Κατάχρηση καθαρτικών
 • Διάρροια
 • Εγκυμοσύνη
 • Νόσος του Crohn
 • Κάκωση του πρωκτού
 • Κακοήθειες της περιοχής
 • Υπερτονία του πρωκτικού σφιγκτήρα

Ραγάδα δακτυλίου – Διάγνωση

Η διάγνωση της ραγάδας δακτυλίου μπορεί να επέλθει εύκολα μέσω λήψης του ιστορικού του ασθενούς και προσεκτικής επισκόπησης της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της επισκόπησης, αποκαλύπτεται συχνά ένα πρωκτικό θήλωμα. Το έλκος μπορεί να διακριθεί έπειτα από έναν ήπιο διαχωρισμό του δέρματος του πρωκτικού χείλους. Η έκταση της βλάβης μπορεί να οριστεί με τη βοήθεια δακτυλικής εξέτασης, για την οποία έχει προηγηθεί λίπανση του δακτύλου με ειδική αλοιφή και ένα μικρό ανοσκόπιο. Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία από τον πρωκτό όπως αποστήματα και κολίτιδα μπορούν να αποκλειστούν μέσω κολονοσκόπησης ή εξέτασης με σιγμοειδοσκόπιο.

Αντιμετώπιση της ραγάδας δακτυλίου

Σε ένα ποσοστό 50%, οι ραγάδες δακτυλίου θεραπεύονται από μόνες τους χωρίς κάποια θεραπεία. Στην πλειοψηφία τους, οι ραγάδες που θεραπεύονται μόνες τους είναι οξείες ραγάδες, που δημιουργήθηκαν δηλαδή πρόσφατα (τις τελευταίες έξι εβδομάδες). Αντιθέτως, οι χρόνιες ραγάδες πρωκτού, αυτές δηλαδή που υπάρχουν αρκετό καιρό, δεν αντιμετωπίζονται συντηρητικά και είναι απαραίτητη η ιατρική παρέμβαση διότι μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον ασθενή.

Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας συνιστώνται:

 • Σωστή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες
 • Ήπια υπακτικά για να μαλακώσουν τα κόπρανα
 • Αναλγητικές κρέμες και αλοιφές
 • Μούλιασμα του πρωκτού σε ζεστό νερό για 15-20 λεπτά, 3-4 φορές τη μέρα
 • Αποφυγή χαρτιού υγείας κατά το σκούπισμα
 • Ένεση ειδικού υλικού για τη χαλάρωση του έσω σφιγκτήρα

Ραγάδα πρωκτού & Χειρουργική αντιμετώπιση

Η Χειρουργική αντιμετώπιση προτείνεται στη χρόνια πρωκτική ραγάδα και σε αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης. Περιλαμβάνει την εκτομή της ραγάδας με τη χρήση λέιζερ ή διαθερμίας και τις περισσότερες φορές την ταυτόχρονη μερική έσω πλάγια σφιγκτηροτομή του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού του πρωκτού είναι μια επέμβαση που δεν προκαλεί επιπλοκές.

Είναι μια διαδικασία εντελώς ανώδυνη, αναίμακτη, που πραγματοποιείται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική αυθημερόν. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Ο πόνος της ραγάδας υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη ημέρα και ο ασθενής επανέρχεται στις δραστηριότητές άμεσα.

Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στην παθολογία του πρωκτού και του παχέος εντέρου. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και είναι ο πλέον κατάλληλος για την αντιμετώπιση της ραγάδας πρωκτού. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να λάβετε από τον Δρ. Κυρίτση εξατομικευμένη διάγνωση.