ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ

Αίμα στα κόπρανα

Η παρουσία αίματος στα κόπρανα είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο το οποίο τις περισσότερες φορές τρομοκρατεί και αγχώνει τον ασθενή. Η παρουσία αίματος στα κόπρανα μπορεί να γίνει αντιληπτή με κόκκινο αίμα στο χαρτί υγείας, με κόκκινο αίμα στο νερό της λεκάνης , με αίμα πάνω στα κόπρανα ή με την παρουσία μαύρων σε χρώμα κοπράνων.

Είναι φυσιολογικό η παρουσία αίματος στα κόπρανα να προβληματίζει ιδιαίτερα τον ασθενή καθώς το μυαλό του πηγαίνει πάντα στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Τις περισσότερες φορές όμως δεν συνδυάζεται με κάποια πολύ σοβαρή πάθηση. Το αίμα στα κόπρανα σημαίνει πως υπάρχει κάποιου είδους αιμορραγία από κάποιο σημείο του γαστρεντερικού σωλήνα. Όσο πιο χαμηλά στο έντερο είναι η αιμορραγία τόσο πιο έντονα κόκκινο είναι το αίμα στο χαρτί ή στη λεκάνη. Στην περίπτωση που το αίτιο της αιμορραγίας βρίσκεται ψηλά στο γαστρεντερικό σωλήνα ( στομάχι, λεπτό έντερο, αρχή παχέος εντέρου ) τότε τα κόπρανα χρωματίζονται μαύρα χωρίς την παρουσία κόκκινου αίματος.

Τι πρέπει να κάνω αν αντιληφθώ αίμα στα κόπρανα??

Σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβληθείτε. Μπορεί η παρουσία αίματος στα κόπρανα να αγχώνει αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι τις περισσότερες φορές δεν ευθύνεται κάποια κακοήθεια για την αιμορραγία. Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν πρωκτολόγο που με την κλινική εξέταση, τη λήψη ιστορικού και πιθανότατα κάποιες εξετάσεις, ανάλογα με την περίπτωση, θα διερευνήσει πλήρως την κατάσταση και θα βρεθεί το αίτιο που προκαλεί το αίμα στα κόπρανα.

Ποια είναι τα αίτια παρουσίας αίματος στα κόπρανα?​

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα κόπρανα. Αναλυτικά: