Αιμορροΐδες και Λειζερ

Είναι το λέιζερ η λύση για τις Αιμορροΐδες?

Οι αιμορροΐδες ουσιαστικά είναι ‘ πρησμένες ‘ φλέβες στον πρωκτό.  Οι αιμορροΐδες  μπορεί να είναι εσωτερικές ή και εξωτερικές και σχεδόν  το 75% του πληθυσμού θα ταλαιπωρηθεί από αυτές σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Οι αιμορροΐδες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές για τον άνθρωπο καθώς πέρα του αισθητικού προβλήματος μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, πόνο, φαγούρα και φλεγμονή στην περιοχή. 

Η συντηρητική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων

 Περιλαμβάνει συγκεκριμένη διατροφή , κατανάλωση ήπιων υπακτικών και τοπική περιποίηση της περιοχής. Συχνά όμως η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είναι ικανή να αναχαιτίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αιμορροΐδες. Τότε καταφεύγουμε σε επεμβατικές μεθόδους με σκοπό την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι ότι οι επεμβάσεις στην περιοχή προκαλούν αρκετό μετεγχειρητικό πόνο με αποτέλεσμα να μην αποτελούν εύκολη λύση για τον ασθενή.

Τα τελευταία χρόνια με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας ήρθαν στην επιφάνεια καινούργιες τεχνικές αντιμετώπισης των αιμορροΐδων.

Τη λύση λοιπόν στο πρόβλημα του μετεγχειρητικού πόνου έρχεται να δώσει μια σχετικά καινούργια τεχνική αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ο καυτηριασμός τους με λέιζερ. Με τη χρήση του λέιζερ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αιμορροΐδες μεγάλου βαθμού με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.  Με την τεχνική χρήσης του λέιζερ δεν αφαιρούμε ιστό και αιμορροΐδες επομένως δεν υπάρχουν τομές στην περιοχή και ελαχιστοποιείται ο μετεγχειρητικός πόνος. Εισάγουμε μια ιδιαίτερα λεπτή ίνα με λέιζερ μέσα στην αιμορροΐδα και την καυτηριάζουμε πλήρως. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε την ίδια ίνα του λέιζερ για να καυτηριάσουμε με τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες αιμορροΐδες του πρωκτού. Με την τεχνική  αυτή με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο προσπαθούμε να απαλλαγούμε από τις αιμορροΐδες. Το βέλτιστο αποτέλεσμα με τον καυτηριασμό με λέιζερ έρχεται σε έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση όπου παρατηρούμε την συρρίκνωση των αιμορροΐδων που έχουν καυτηριαστεί με το λέιζερ.

Δύο πρόσφατες μελέτες παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων  τρίτου βαθμού με τη χρήση λέιζερ και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι μελέτες σύγκριναν την τεχνική με λέιζερ σε σχέση με την εκτομή και την Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα φάνηκε ο καυτηριασμός με λέιζερ να υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με τον μετεγχειρητικό πόνο έναντι των άλλων τεχνικών. Στον τομέα της μετεγχειρητικής αιμορραγίας τα αποτελέσματα των τεχνικών ήταν συγκρίσιμα με ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά αιμορραγίας να έχει η Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo. Στα ποσοστά υποτροπής ( επανεμφάνισης των αιμορροΐδων ) φάνηκε ότι λέιζερ έχει ελαφρώς μεγαλύτερο ποσοστό επανεμφάνισης αιμορροΐδων σε σχέση με τις άλλες δύο τεχνικές.

Από τα πρώτα αποτελέσματα λοιπόν βλέπουμε ότι για αιμορροΐδες τρίτου βαθμού η χρήση του λέιζερ έχει καλά αποτελέσματα ( ελαφρώς μικρότερα της εκτομής ) ενώ πλεονεκτεί σημαντικά στον παράγοντα του μετεγχειρητικού πόνου γεγονός που την κάνει ιδιαίτερα δελεαστική καθώς ο ασθενής αποφεύγει την ταλαιπωρία και επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του.

Αν και τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση λέιζερ στις αιμορροΐδες  είναι ενθαρρυντικά σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες στο μέλλον για να έχουμε οριστικά αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Προς το παρών η χρήση λέιζερ  φαίνεται να αποτελεί μια άριστη πρωτοποριακή αντιμετώπιση  των αιμορροΐδων για όποιον θέλει να αποφύγει την ταλαιπωρία των υπολοίπων μεθόδων.

LINK