Γαστρική πτύχωση

Γαστρική πτύχωση

 

Η γαστρική πτύχωση είναι μια σχετικά νέα επέμβαση που χρησιμοποιείται στη χειρουργική της παχυσαρκίας. Με τον όρο χειρουργική της παχυσαρκίας ή βαριατρική χειρουργική εννοούμε τις επεμβάσεις που έχουν στόχο τη δραστική μείωση βάρους στους ασθενείς. Τα κριτήρια για να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση παχυσαρκίας είναι αυστηρά και μόνο αν αποτύχει η δίαιτα που έχει εφαρμόσει ο ασθενής υπό τις οδηγίες διαιτολόγου. Η γαστρική πτύχωση λοιπόν ήρθε να προστεθεί στις επεμβάσεις παχυσαρκίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε ένα ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να θεραπεύεται. Μέσω της επέμβασης παχυσαρκίας μειώνουμε σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης απειλητικών καταστάσεων για την ζωή όπως:

  • Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Άπνοια ύπνου
  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Λιπώδη διήθηση  ήπατος

Τι είναι η γαστρική πτύχωση?

Η γαστρική πτύχωση είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά μέσω μικρών οπών και επομένως ο ασθενής αποφεύγει τις μεγάλες τομές. Η επέμβαση έχει διάρκεια 1-2 ώρες και ο χειρουργός μειώνει τη χωρητικότητα του στομάχου διπλώνοντας το στομάχι με ειδικές ραφές. Έτσι, στο τέλος της επέμβασης γαστρικής πτύχωσης ο όγκος του στομάχου έχει μειωθεί κατά περίπου 75%. Ο ασθενής νοσηλεύεται κατά κανόνα δύο ημέρες στην κλινική και στη συνέχεια εξέρχεται. Μετά από μία εβδομάδα επιστρέφει στις δραστηριότητές του.

 

 

Πλεονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης

Στην ουσία η γαστρική πτύχωση προσπαθεί να πετύχει τα πλεονεκτήματα της πολύ πετυχημένης επέμβασης παχυσαρκίας, του γαστρικού μανικιού ενώ ταυτόχρονα επειδή είναι λιγότερο επεμβατική αποσκοπεί σε μικρότερη νοσηλεία και λιγότερες επιπλοκές. Έτσι, με την επέμβαση γαστρικής πτύχωσης μειώνεται δραστικά η χωρητικότητα του στομαχιού και επέρχεται γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού με τη λήψη μικρής ποσότητας τροφής. Αυτό οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της επέμβασης είναι το γεγονός ότι διατηρούμε πλήρως την ανατομία του σώματος και δεν αφαιρούμε κανένα κομμάτι του στομάχου. Επίσης, η επέμβαση θεωρείται αναστρέψιμη το άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επεμβάσεις παχυσαρκίας. Η γαστρική πτύχωση πλεονεκτεί και στο κόστος καθώς χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά από τις άλλες επεμβάσεις και αυτό την καθιστά φθηνότερη επιλογή έναντι του γαστρικού μανικιού και του γαστρικού by-pass. Θεωρητικά στη γαστρική πτύχωση επειδή δεν αφαιρείται κάποιο κομμάτι και δεν υπάρχει κάποια αναστόμωση αποφεύγεται και η επιπλοκή της ‘διαφυγής’ που μπορεί να προκληθεί στο γαστρικό μανίκι και γαστρικό by-pass.

 

Μειονεκτήματα της γαστρικής πτύχωσης

Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα φαίνεται ότι με την επέμβαση γαστρικής πτύχωσης έχουμε σημαντική απώλεια βάρους στους ασθενείς αλλά είναι μικρότερη έναντι του γαστρικού μανικιού και του γαστρικού by-pass. Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών φαίνεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα δυσφαγίας και εμέτων. Επίσης δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν στο μέλλον από το ‘δίπλωμα΄του στομάχου που προκαλείται από την επέμβαση γαστρικής πτύχωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που η Αμερικάνικη εταιρεία βαριατρικής χειρουργικής συστήνει  να πραγματοποιείται η επέμβαση γαστρικής πτύχωσης σε ερευνητικά κέντρα προς το παρών μέχρι να εκτιμηθούν πλήρως οι μακροχρόνιες συνέπειες της επέμβασης.  Στην Ελλάδα φαίνεται ότι η επέμβαση γαστρικής πτύχωσης κερδίζει έδαφος κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους αλλά προς το παρών πρέπει να τονιστεί ότι οι επεμβάσεις γαστρικού μανικιού και by-pass έχουν μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνώριση και καλύτερο αποτέλεσμα σχετικά με την απώλεια βάρους.

 

Link

https://obesitynewstoday.com/gastric-plication/

https://asmbs.org/

https://healthtravelguide.com/bariatric-surgery/gastric-plication/