Γαστρικό Μπαλόνι

Πίνακας Περιεχομένων

Γαστρικό Μπαλόνι

 

Το γαστρικό μπαλόνι είναι μια εναλλακτική επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Τα τελευταία χρόνια λόγω του τρόπου ζωής και τη δυτικού τύπου διατροφή η παχυσαρκία έχει ραγδαία αύξηση στην κοινωνία μας. Επί αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης με δίαιτα ο κόσμος στρέφεται δε επεμβατικές επιλογές με σκοπό την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Το γαστρικό μπαλόνι αποτελεί μια επιλογή λιγότερο επεμβατική σε σχέση με τις άλλες επεμβάσεις παχυσαρκίας.   Τα  κριτήρια για να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση γαστρικού μπαλονιού είναι ο Δείκτης  Μάζας  Σώματος ( Δ.Μ.Σ.) πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ το 30-40 Kg/m² και να μην έχει προηγηθεί άλλη επέμβαση παχυσαρκίας στο παρελθόν. Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται από το πηλίκο: βάρος/ύψος².Πρέπει να τονιστεί ότι η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε ένα ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να θεραπεύεται. Μέσω της επέμβασης παχυσαρκίας μειώνουμε σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης απειλητικών καταστάσεων για την ζωή όπως:

  • Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά

  • Αρτηριακή υπέρταση

  • Άπνοια ύπνου

  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

  • Λιπώδη διήθηση  ήπατος

 

 

Πως τοποθετείται το γαστρικό μπαλόνι?

Το γαστρικό μπαλόνι τοποθετείται με τη διαδικασία της ενδοσκόπησης. Με ελαφριά νάρκωση με τη βοήθεια ενδοσκοπίου το μπαλόνι  προωθείται  από το στόμα  στο στομάχι και εκεί φουσκώνει με φυσιολογικό ορό ή αέρα. Η όλη διαδικασία κρατάει περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα.

 

 

Πως λειτουργεί το γαστρικό μπαλόνι?

Μόλις φουσκώσει το γαστρικό μπαλόνι μειώνει τον λειτουργικό χώρο του στομάχου κατά περίπου 40%. Με τον τρόπο αυτό επέρχεται ο κορεσμός σε φαγητό γρηγορότερα και με μικρότερη ποσότητα τροφής. Παράλληλα, το γαστρικό μπαλόνι καθυστερεί τη διέλευση της τροφής από το στομάχι στο έντερο παρατείνοντας το αίσθημα της πληρότητας και μειώνοντας το αίσθημα της πείνας.

Πλεονεκτήματα από την τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού

Το γαστρικό μπαλόνι δεν χρειάζεται χειρουργείο για την τοποθέτησή του και ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν.  Ο ασθενής χάνει περίπου το 20-30 % του περιττού του βάρους. Αυτό μεταφράζεται περίπου στα 15 κιλά. Η τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού είναι μια διαδικασία με μικρότερο κόστος σε σχέση με τις άλλες επεμβάσεις παχυσαρκίας.

Μειονεκτήματα από την τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού

Η μείωση βάρους σε σχέση με τις άλλες επεμβάσεις παχυσαρκίας είναι σημαντικά μικρότερη. Επίσης η τοποθέτηση  γαστρικού μπαλονιού είναι μια διαδικασία προσωρινή. Μετά από διάστημα 6 μηνών το γαστρικό μπαλόνι πρέπει να αφαιρεθεί  καθώς υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών στο στομάχι. Σε ένα ποσοστό ασθενών δημιουργεί αίσθημα ναυτίας, εμέτων και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ειδικά το πρώτο διάστημα. Αρκετοί ασθενείς μετά την τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού παραπονιούνται για πόνο στο στομάχι ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις το γαστρικό μπαλόνι μπορεί να μετακινηθεί προς το έντερο και να προκαλέσει συμπτώματα ειλεού.

Τι να περιμένεις μετά την τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού?

1-2 εβδομάδα: Το αίσθημα της πείνας είναι έντονα μειωμένο. Υπάρχει ένα αίσθημα ναυτίας και δυσφορίας την κοιλιά. Κατά μέσο όρο οι ασθενείς χάνουν περίπου 8 κιλά σε αυτό το διάστημα
3-6 εβδομάδα: Το αίσθημα της πείνας σταδιακά αυξάνεται και μπορούμε να ανεχτούμε πιο εύκολα τη λήψη τροφής
7-12 εβδομάδα: η μείωση του βάρους συνεχίζεται αλλά με σημαντικά μικρότερο βαθμό. Το διάστημα αυτό είναι καλό να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε  σιγά σιγά
12-26 εβδομάδα: Πλέον η όρεξή μας αυξάνεται και μείωση βάρους είναι σημαντικά μικρότερη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή. Στο τέλος αυτού του διαστήματος γίνεται η αφαίρεση του γαστρικού μπαλονιού με τη διαδικασία της ενδοσκόπησης
Link

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/intragastric-balloon/about/pac-20394435

https://www.obesitycoverage.com/before-and-after-your-gastric-balloon-complete-guide/

https://healthtravelguide.com/what-you-need-to-know-about-gastric-balloon-procedure/