Κυτταρομειωτική Χειρουργική και HIPEC χημειοθεραπεία

Η τεχνική HIPEC χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις προχωρημένου καρκίνου. Συγκεκριμένα έχει ένδειξη σε προχωρημένο καρκίνο:

– Παχέος εντέρου
– Ωοθηκών
– Μεσοθηλίωμα
– Ψευδομύξωμα
– Στομάχου
– Βλεννώδες νεόπλασμα σκωληκοειδούς

Αρχικά προϋποθέτει ένα πολύωρο χειρουργείο όπου αφαιρείται κάθε ορατή εστία καρκίνου μαζί με το περιτόναιο και τις περιτοναϊκές εμφυτεύσεις του καρκίνου. Τα χειρουργεία αυτά είναι εργώδη και η χρονική τους διάρκεια μπορεί να ξεπεράσει και τις 8 ώρες.
Κατόπιν γίνεται μέσω ειδικών μηχανημάτων και ειδικού καθετήρα που τοποθετείται ενδοπεριτοναϊκά πλύση της κοιλιάς με υπέρθερμο διάλυμα χημειοθεραπείας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Συνήθως η θερμοκρασία του διαλύματος είναι στους 42 βαθμούς κελσίου ενώ η χρονική διάρκεια κυμαίνεται από 30 λεπτά μέχρι 90 ανάλογα με την περίπτωση. Ο λόγος που χρησιμοποιούμε υπερθερμία στην τεχνική αυτή έγκειται στο γεγονός πως η υπερθερμία είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα ενώ είναι ελάχιστα βλαβερή για τα υγιή ενώ ταυτόχρονα κάποια χημειοθεραπευτικά διαλύματα είναι πιο αποτελεσματικά σε υψηλές θερμοκρασίες

Η φιλοσοφία της τεχνικής HIPEC στηρίζεται στο γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό έχουμε τη δυνατότητα έκχυσης ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας χημειοθεραπείας στο εσωτερικό της κοιλίας σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα που δεν είναι ορατά με το γυμνό μάτι. Η ποσότητα αυτή των φαρμάκων σε καμία περίπτωση δεν είναι εφικτό να δοθεί με τον παραδοσιακό τρόπο από την φλέβα. Έτσι λοιπόν με την τεχνική HIPEC τα φάρμακα θεωρητικά είναι πιο αποτελεσματικά και δρουν απευθείας στο εσωτερικό της κοιλιάς σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Πρωτοπόροι στην τεχνική HIPEC και στην εφαρμογή της στις Η.Π.Α είναι οι ιατροί του παγκοσμίου φήμης Νοσοκομείου ¨Memorial Sloan Kettering Cancer Center¨ της Νέας Υόρκης. Στον τομέα του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου και της σκωληκοειδούς απόφυσης οι δοκιμαστικές μελέτες πραγματοποιήθηκαν από τον ιατρό Garrett Nash, δίπλα στον οποίο εξειδικεύτηκε και ο ιατρός Κυρίτσης Αλέξανδρος.

Η τεχνική HIPEC βέβαια κρύβει και κάποιους κινδύνους για την υγεία του ασθενούς. Αρχικά επιβαρύνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με επιπλέον χρόνο αναισθησίας έναν ήδη ταλαιπωρημένο ασθενή. Μετεγχειρητικές λοιμώξεις, πτώση του ανοσοποιητικού και παραλυτικός ειλεός του εντέρου είναι μερικές από τις επιπλοκές που έχουν παρατηρηθεί από την επέμβαση HIPEC.

Οι κλινικές μελέτες για την συνολική ωφελιμότητα σε συγκεκριμένους ασθενείς της τεχνικής HIPEC είναι υπό διερεύνηση μέχρι και σήμερα. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε ασθενείς που εφαρμόστηκε η μέθοδος HIPEC σε σχέση με αυτούς που εφαρμόστηκε πρωτόκολλο απλής χημειοθεραπείας. Συγκεκριμένα αποτελέσματα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια καθώς ακόμη “ τρέχουν “ πολλές μελέτες για την αποτελεσματικότητα της επέμβασης HIPEC. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα κριτήρια επιλογής των ασθενών και να επιλέγονται μόνο οι καρκινοπαθείς ασθενείς των οποίων οι περιτοναϊκές μεταστάσεις είναι πλήρως εξαιρέσιμες.

Link:

Cytoreductive surgery and HIPEC offers effective treatment for selected patients with peritoneal carcinomatosis

Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy