Συρίγγιο πρωκτού- Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, συρίγγιο πρωκτού

Τι είναι το συρίγγιο πρωκτού;

Με τον όρο συρίγγιο πρωκτού εννοούμε ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Γενικά, τα συρίγγια μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες περιοχές του σώματος. Όμως, τα συνηθέστερα είναι αυτά που εντοπίζονται στην περιοχή του πρωκτού. Τα συρίγγια πρωκτού είναι ιδιαίτερα συχνά, ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο και διακρίνονται από εξάρσεις και υφέσεις.

Συρίγγιο πρωκτού: Αιτιολογία

Στο εσωτερικό του πρωκτού υπάρχουν πολλοί αδένες, οι οποίοι παράγουν υγρά υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ενδέχεται σε κάποιες στιγμές και για ποικίλες αιτίες, αυτοί οι αδένες να «βουλώσουν». Σε αυτή την περίπτωση έχουμε μεγάλη συγκέντρωση μικροβίων και βακτηρίων γύρω από τον αδένα. Η συγκέντρωση αυτή προκαλεί φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη δημιουργία αποστήματος.

Το απόστημα σε κάποια στιγμή θα «σκάσει» προς το δέρμα δημιουργώντας μια τρύπα. Έτσι, δημιουργείται μια επικοινωνία, ένα τούνελ, μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτού και το δέρματος εξωτερικά. Το συρίγγιο, λοιπόν, συνδέει τον αδένα με το δέρμα. Στο 90% των περιπτώσεων αυτή είναι η αιτιολογία δημιουργίας πρωκτικών συριγγίων.

Άλλες, λιγότερο συνηθισμένες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πρωκτικά συρίγγια είναι:

 • Νόσος του Chron (φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)
 • Ακτινοβολία στην περιοχή του πρωκτού
 • Τραυματισμός του πρωκτού
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες
 • Εκκολπωματίτιδα
 • Φυματίωση
 • Καρκίνος πρωκτού

Συμπτωματολογία συριγγίου πρωκτού

Το κύριο σύμπτωμα είναι η εκροή υγρού, πυώδους ή ορώδους, από το στόμιο του συριγγίου του δέρματος. Χαρακτηριστικά ο ασθενής παραπονιέται ότι το εσώρουχο του λερώνει καθημερινά από υγρά. Τα πρωκτικά συρίγγια συχνά προκαλούν αποστήματα(περιεδρικό απόστημα) στην περιοχή που εκδηλώνονται με έντονο πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα της περιοχής και απαιτούν την άμεση χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση του πύου. Άλλα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η φαγούρα στην περιοχή του συριγγίου, η αιμορραγία, ο πόνος στις κενώσεις και ο πυρετός.

Συρίγγιο πρωκτού & Διάγνωση

Η διάγνωση του συριγγίου γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση από έναν Χειρουργό – Πρωκτολόγο. Με ένα προσεκτικό ιστορικό και επισκόπηση της περιοχής, συνήθως αποκαλύπτεται η παρουσία του πρωκτικού συριγγίου.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:

 • Μαγνητική τομογραφία πρωκτού, η οποία δείχνει την πορεία του συριγγίου.
 • Ορθοσκόπηση, όπου με τη βοήθεια κάμερας βλέπουμε το εσωτερικό του πρωκτού.
 • Ενδοορθικός υπέρηχος, ο οποίος μας παρέχει πληροφορίες για το είδος του συριγγίου.

Ποια είναι τα μέτρα αντιμετώπισης για το συρίγγιο πρωκτού;

Δυστυχώς, για τα πρωκτικά συρίγγια δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική και ανήκει στην αρμοδιότητα εξειδικευμένου πρωκτολόγου. Ο σκοπός της επέμβασης είναι να «ξεφορτωθούμε» το συρίγγιο, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους μυς του πρωκτού, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αφόδευση και τυχών τραυματισμός τους μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.

Ανάλογα με την πορεία του συριγγίου στον πρωκτικό σωλήνα, αυτά διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες :

 • Ενδοσφιγκτηριακά(70%)
 • Διασφιγκτηριακά(23%)
 • Υπερσφιγκτηριακά(5%)
 • Eξωσφιγκτηριακά(2%)

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η αναγνώριση της πορείας του συριγγίου και η κατάταξή του στη σωστή κατηγορία, καθώς απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση σε κάθε μια από αυτές.

Χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης συριγγίου πρωκτού

Ανάλογα λοιπόν με την πορεία του συριγγίου έχουμε τις παρακάτω επιλογές χειρουργικής αντιμετώπισης:

 • Συριγγοτομή (διατομή του συριγγίου): είναι η χειρουργική επέμβαση που εφαρμόζεται, όταν το συρίγγιο διαπερνά από καθόλου έως ελάχιστα το έσω σφιγκτήρα μυ του πρωκτού. Η επέμβαση κρατάει λίγα λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.
 • Περιβρογχισμός του συριγγίου με ειδικό υλικό (seton): το υλικό αυτό μοιάζει με λάστιχο, το οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα σφίγγεται προοδευτικά με αποτέλεσμα να έχουμε την σταδιακή εκτομή του συριγγίου, αποφεύγοντας την άμεση διατομή του έσω σφιγκτήρα που θα οδηγούσε σε φαινόμενα ακράτειας. Είναι μια μέθοδος ανώδυνη και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.
 • Πλαστική αποκατάσταση του έσω στομίου με Flap: σε αυτή τη μέθοδο κλείνουμε το έσω στόμιο με κρημνό βλεννογόνου από τον πρωκτό και δίνουμε τη δυνατότητα να επουλωθεί το συρίγγιο.
 • Μέθοδος Lift: σε αυτή την περίπτωση με τομή στο δέρμα μπαίνουμε στο χώρο ενδιάμεσα στον έξω και έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Στη συνέχεια, απολινώνουμε μεσοσφιγκτηριακά το συρίγγιο με ραφές, τόσο προς την μεριά του έσω στομίου όσο και στη μεριά του έξω στομίου. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται σε πιο πολύπλοκα συρίγγια.
 • Τα τελευταία χρόνια έχει βρει απήχηση και η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης των συριγγίων με τη μέθοδο VAAFT (Video Assisted Anal Fistula Treatment) ή με τη χρήση λέιζερ. Εισάγουμε ειδική λεπτή ίνα από το έξω στόμιο του συριγγίου και με τη βοήθεια του λέιζερ το καταστρέφουμε. Ταυτόχρονα, το έσω στόμιο συνήθως ράβεται με απλές ραφές.

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός συριγγίου πρωκτού, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο ιατρός έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση παθήσεων του παχέος εντέρου και του πρωκτού και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα του συριγγίου.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Σε ποιόν ιατρό πρέπει να απευθυνθώ αν πιστεύω ότι έχω συρίγγιο πρωκτού?

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι του Γενικού Χειρουργού και συγκεκριμένα εξειδικευμένος πρωκτολόγος.

Μπορεί το συρίγγιο πρωκτού να εξαλλαγή σε καρκίνο?

Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Τα συρίγγια δεν μπορούν να προκαλέσουν κακοήθεια

Έχω συρίγγιο πρωκτού αλλά δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα. Πρέπει να χειρουργηθώ?

Το πρωκτικό συρίγγιο δεν πρόκειται να επουλωθεί από μόνο του. Μπορεί αρχικά να μην δίνει ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα, όμως σε κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε απόστημα. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανόν το υπάρχον συρίγγιο να επεκταθεί με διακλαδώσεις γεγονός που θα το κάνει πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση. Επομένως όταν τεθεί η διάγνωση του συριγγίου αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατό.

Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για την αντιμετώπιση του συριγγίου?

Η μέθοδος είναι συνάρτηση της πορείας του συριγγίου. Ένας έμπειρος πρωκτολόγος μπορεί να αναγνωρίσει την κατάλληλη μέθοδο για κάθε συρίγγιο.

Μπορεί να έχω ακράτεια μετά την επέμβαση?

Στα χέρια ενός έμπειρου πρωκτολόγου η πιθανότητα μόνιμης ακράτειας είναι μηδαμινή.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση για πρωκτικό συρίγγιο?

Το κόστος είναι συνάρτηση του είδους της επέμβασης και της ασφάλειας του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές είναι επέμβαση που δεν έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Πόσο καιρό πρέπει να λείπω από την εργασία μου αν χειρουργηθώ?

Η επιστροφή ανεξάρτητα της μεθόδου που θα επιλεγεί είναι άμεση.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να προγραμματίσω την επέμβαση?

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα ακόμη και την επόμενη μέρα της κλινικής εξέτασης.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση?

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με γενική είτε με επισκληρίδιο αναισθησία.

Links:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/anal-fistula-overview

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14466-anal-fistula

https://www.nhs.uk/conditions/anal-fistula/