Xολοκυστεκτομή

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, χολοκυστεκτομή

Με τον όρο χολοκυστεκτομή εννοούμε την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στο δεξιά άνω μέρος της κοιλιάς δίπλα στο ήπαρ. Ο ρόλος της είναι να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει χολή. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και μέσω ενός μικρού σωλήνα πηγαίνει και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη λοιπόν λειτουργεί σαν ένα “ ρεζερβουάρ” της χολής. Μετά από κάθε γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται και στέλνει την χολή μέσω ενός μικρού σωλήνα στο λεπτό έντερο, όπου βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Η χολή λοιπόν είναι ένα υγρό που χρησιμεύει στη διαδικασία της πέψης

 

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

 

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε τη χοληδόχο κύστη με λαπαροσκόπηση. Είναι από τις πρώτες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν λαπαροσκοπικά στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής και στη σημερινή εποχή είναι η πιο συχνή λαπαροσκοπική επέμβαση.

 

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: Πλεονεκτήματα

 

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

 • Μικρές χειρουργικές τομές
 • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

 

Χολολιθίαση

 

Λόγω διαφόρων παραγόντων είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χολολιθίαση

Πιο πιθανό να δημιουργήσουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι:

 • Γυναίκες
 • Παχύσαρκοι
 • Έγκυες
 • Ηλικίες άνω των 40

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην δίνουν συμπτώματα στον ασθενή. Όταν οι πέτρες αρχίζουν να δίνουν συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν :

 • Έντονο πόνο στην άνω κοιλία συνήθως μετά τη λήψη τροφής
 • Ναυτία και εμέτους
 • Δυσπεψία
 • Φλεγμονή και πιθανόν απόστημα της χοληδόχου κύστης που συνοδεύεται με πυρετό
 • Ίκτερο ( κίτρινη χροιά του δέρματος )
 • Παγκρεατίτιδα που είναι μια κατάσταση επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή

 

Πολύποδες χοληδόχου κύστης

 

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστεως είναι μια διαφορετική οντότητα. Είναι μικροί όγκοι της εσωτερικής επιφάνειας της χοληδόχου κύστεως. Γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα. Αν όμως το μέγεθος του πολύποδα υπερβεί το 1cm τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξαλλαγής του σε κακοήθη νεοπλασία (καρκίνο) και επιβάλλεται η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, Επίσης, ακόμη και αν ο πολύποδας δεν υπερβαίνει το 1cm αλλά έχει ταχεία αύξηση σε μέγεθος σε διαδοχικές μετρήσεις τότε πάλι έχει ένδειξη η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

 

Διάγνωση

 

Η διάγνωση των πετρών στη χολή καθώς κ η παρουσία πολυπόδων τίθεται εύκολα με υπερηχογράφημα της περιοχής. Το υπερηχογράφημα θεωρείται η εξέταση εκλογής για τις συγκεκριμένες παθήσεις καθώς παρέχει ιδιαίτερα υψηλή ευκρίνεια. Για την πραγματοποίηση του υπερηχογραφήματος απαιτείται νηστεία από το φαγητό τουλάχιστον 6 ωρών.

 

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

 

Οι παραπάνω καταστάσεις αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών τομών 0,5-1cm. Η λαπαροσκοπική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης πραγματοποιείται κάτω από γενική αναισθησία. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • εξετάσεις αίματος
 • καρδιολογική εκτίμηση
 • ακτινογραφία θώρακος

Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα ή την επομένη του χειρουργείου και επιστρέφει σύντομα στις δραστηριότητές του.

 

Εν κατακλείδι, η διαδικασία της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς που χρειάζονται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Με μικρότερες τομές, μειωμένο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση και ελάχιστες ουλές, έχει γίνει η προτιμώμενη μέθοδος για τα περισσότερα άτομα. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους, ιδίως για όσους έχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή επιπλοκές. Απαιτείται η συμβουλή ενός εξειδικευμένου Χειρουργού για τον καθορισμό της καλύτερης προσέγγισης για κάθε άτομο. Συνολικά, η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει αποδειχθεί ότι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική τεχνική, παρέχοντας ανακούφιση στους ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με τη χοληδόχο κύστη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χολοκυστεκτομή, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν μάθω ότι έχω πέτρες στη χολή?

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Σε περίπτωση επέμβασης αφαιρούνται μόνο οι πέτρες ή όλη η χοληδόχος κύστη?

Η χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και όχι μόνο των πετρών.

Σε περίπτωση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης δεν θα έχω πρόβλημα με τη χολή?

Συχνά οι ασθενείς μπερδεύονται και θεωρούν πως με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή χολής. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η χολή συνεχίζει να παράγεται κανονικά στο ήπαρ με τη διαφορά ότι μετά την επέμβαση διοχετεύεται κατευθείαν στο έντερο χωρίς να αποθηκευτεί πρώτα στη χοληδόχο κύστη. Η διαδικασία λοιπόν της πέψης συνεχίζεται φυσιολογικά και μετά την επέμβαση.

Έχω διαγνωστεί με πέτρες στη χολή. Πρέπει να χειρουργηθώ οπωσδήποτε?

Στην περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα τότε η σωστή αντιμετώπιση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα αλλά έχουμε συνοδές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τότε πάλι συστήνεται η χολοκυστεκτομή. Όταν δεν έχουμε συμπτώματα και η παρουσία πετρών βρίσκεται σε τυχαίο έλεγχο τότε σύσταση για επέμβαση έχουμε στην παρουσία μικρών πετρών ( μικρολιθίαση ) καθώς θεωρούνται πιο επικίνδυνες. Στη διακριτική ευχέρεια του ασθενούς είναι να επιλέξει την επέμβαση αν δεν έχει συμπτώματα και το υπερηχογράφημα δεν δείξει μικρές πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

Έχω διαγνωστεί με πολύποδες στη χολή. Πρέπει να χειρουργηθώ οπωσδήποτε?

Η απάντηση είναι όχι. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη όταν ο πολύποδας προσεγγίσει το 1cm σε μέγεθος ή έχει έντονη αυξητική τάση σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Έχω διαγνωστεί με πέτρες στη χολή. Πρέπει να προσέξω κάτι στη διατροφή μου?

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η επέμβαση πρέπει να ακολουθείται δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Οι λιπαρές τροφές προκαλούν σύσπαση της χοληδόχου κύστης που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη συμπτωματολογία.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση χολοκυστεκτομής?

Για την επέμβαση χρειάζεται απαραίτητα γενική αναισθησία

Τι πρέπει να προσέχω μετά το χειρουργείο?

Μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χρειάζονται μερικές μέρες ανάρρωσης στο σπίτι. Διατροφικά δεν υπάρχουν περιορισμοί

Πόσο καιρό χρειάζεται για να προγραμματίσω την επέμβαση και πόσο κοστίζει?

Η επέμβαση μπορεί να γίνει άμεσα ακόμη και την επομένη της κλινικής εξέτασης. Το κόστος εξαρτάται από το είδος ασφάλειας του ασθενούς

Links

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/cholecystectomy/about/pac-20384818

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7017-laparoscopic-cholecystectomy-gallbladder-removal

https://www.nhs.uk/conditions/gallbladder-removal/