kyritsis laparoskopiki

ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κυρίστης - Λαπαροσκοπική - Ρομποτική χειρουργικήΗ Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. 

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteΜε τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteαιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis sprite-Recovered Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς

Διαβάστε περσσότερα

kyristsis sprite Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pacheos enteroyΤο παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pathiseis proktoyΟ πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis thyroeidisΟ θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίστης - Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίωνTο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Με τον όρο χολοκυστεκτομή εννοούμε την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται στο δεξιά άνω μέρος της κοιλιάς δίπλα στο ήπαρ. Ο ρόλος της είναι να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει χολή. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και μέσω ενός μικρού σωλήνα πηγαίνει και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη λοιπόν λειτουργεί σας ένα “ ρεζερβουάρ” της χολής. Μετά από κάθε γεύμα η χοληδόχος κύστη συσπάται και στέλνει την χολή μέσω ενός μικρού σωλήνα στο λεπτό έντερο, όπου βοηθά στη διαδικασία της πέψης. Η χολή λοιπόν είναι ένα υγρό που χρησιμεύει στη διαδικασία της πέψης.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούμε τη χοληδόχο κύστη με λαπαροσκόπιση. Είναι από της πρώτες επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν λαπαροσκοπικά στον τομέα της Γενικής Χειρουργικής και στη σημερινή εποχή είναι η πιο συχνή λαπαροσκοπική επέμβαση.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, χολοκυστεκτομή

Λόγω διαφόρων παραγόντων είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πέτρες στη χοληδόχο κύστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χολολιθίαση. 

Πιο πιθανό να δημιουργήσουν πέτρες στη χοληδόχο κύστη είναι:

Οι πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να μην δίνουν συμπτώματα στον ασθενή. Όταν οι πέτρες αρχίζουν να δίνουν συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν :

ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Οι πολύποδες της χοληδόχου κύστεως είναι μια διαφορετική οντότητα. Είναι μικροί όγκοι της εσωτερικής επιφάνειας της χοληδόχου κύστεως. Γενικά δεν προκαλούν συμπτώματα. Αν όμως το μέγεθος του πολύποδα υπερβεί το 1cm τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εξαλλαγής του σε κακόηθες νεοπλασία (καρκίνο) και επιβάλλεται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, Επίσης, ακόμη και αν ο πολύποδας δεν υπερβαίνει το 1cm αλλά έχει ταχεία αύξηση σε μέγεθος σε διαδοχικές μετρήσεις τότε πάλι έχει ένδειξη η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η διάγνωση των πετρών στη χολή καθώς κ η παρουσία πολυπόδων τίθεται εύκολα με υπερηχογράφημα της περιοχής. Το υπερηχογράφημα θεωρείται η εξέταση εκλογής για τις συγκεκριμένες παθήσεις καθώς παρέχει ιδιαίτερα υψηλή ευκρίνεια. Για την πραγματοποίηση του υπερηχογραφήματος απαιτείται νηστεία από το φαγητό τουλάχιστον 6 ωρών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία για τις παραπάνω καταστάσεις είναι χειρουργική και η επέμβαση εκλογής είναι η Λαπαροσκοπκή Χολοκυστεκτομή, η οποία πραγματοποιείται μέσω τριών μικρών οπών 0,5-1cm . Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ή την επομένη μέρα του χειρουργείου και επιστρέφει σύντομα στις δραστηριότητές του.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός

 

Η χειρουργική επέμβαση χολοκυστεκτομής περιλαμβάνει πάντα την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης και όχι μόνο των πετρών.

 

Συχνά οι ασθενείς μπερδεύονται και θεωρούν πως με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή χολής. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η χολή συνεχίζει να παράγεται κανονικά στο ήπαρ με τη διαφορά ότι μετά την επέμβαση διοχετεύεται κατευθείαν στο έντερο χωρίς να αποθηκευτεί πρώτα στη χοληδόχο κύστη. Η διαδικασία λοιπόν της πέψης συνεχίζεται φυσιολογικά και μετά την επέμβαση.

 

Στην περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα τότε η σωστή αντιμετώπιση είναι η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Σε περίπτωση που δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα αλλά έχουμε συνοδές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τότε πάλι συστήνεται η χολοκυστεκτομή. Όταν δεν έχουμε συμπτώματα και η παρουσία πετρών βρίσκεται σε τυχαίο έλεγχο τότε σύσταση για επέμβαση έχουμε στην παρουσία μικρών πετρών ( μικρολιθίαση ) καθώς θεωρούνται πιο επικίνδυνες. Στη διακριτική ευχέρεια του ασθενούς είναι να επιλέξει την επέμβαση αν δεν έχει συμπτώματα και το υπερηχογράφημα δεν δείξει μικρές πέτρες στη χοληδόχο κύστη.

 

Η απάντηση είναι όχι. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη όταν ο πολύποδας προσεγγίσει το 1cm σε μέγεθος ή έχει έντονη αυξητική τάση σε διαδοχικά υπερηχογραφήματα καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

 

Μέχρι να πραγματοποιηθεί η επέμβαση πρέπει να ακολουθείται δίαιτα με χαμηλά λιπαρά. Οι λιπαρές τροφές προκαλούν σύσπαση της χοληδόχου κύστης που μπορεί να οδηγήσει σε έντονη συμπτωματολογία.

 

Για την επέμβαση χρειάζεται απαραίτητα γενική αναισθησία

 

Μετά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή χρειάζονται μερικές μέρες ανάρρωσης στο σπίτι. Διατροφικά δεν υπάρχουν περιορισμοί

 

Η επέμβαση μπορεί να γίνει άμεσα ακόμη και την επομένη της κλινικής εξέτασης. Το κόστος εξαρτάται από το είδος ασφάλειας του ασθενούς


Εικοινωνία


Εικοινωνία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ
2023-02-20
εξαιρετικος!!
Christos Tsiachris
Christos Tsiachris
2023-02-13
Εξαιρετικός Χειρουργός
Chris Dontas
Chris Dontas
2023-02-09
Εξαιρετικός Χειρουργός
Vagia Eleftheriadou
Vagia Eleftheriadou
2022-12-19
Καταπληκτικός χειρουργός και εξαιρετικος άνθρωπος.
Ροδολφος Ανδρεαδακης
Ροδολφος Ανδρεαδακης
2022-12-15
Εξαιρετικός επιστήμονας αλλά πάνω από όλα Άνθρωπος. Σας ευχαριστω γιατρέ.
Gerasimos Sapp
Gerasimos Sapp
2022-10-14
Ο κ.Κυρίτσης αντιμετώπισε το πρόβλημα μου με απόλυτη επιτυχία. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό επιστήμονα και άνθρωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη και σιγουριά.
Anastasia LA
Anastasia LA
2022-10-14
Εξαιρετικός επιστημών και άνθρωπος. Τον συστήνω ανεπιφύλακτα!!