Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, Αιμορροΐδες

ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Κυρίστης - Λαπαροσκοπική - Ρομποτική χειρουργικήΗ Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων. 

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteΜε τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis spriteαιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis sprite-Recovered Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς

Διαβάστε περσσότερα

kyristsis sprite Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pacheos enteroyΤο παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis pathiseis proktoyΟ πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου

Διαβάστε περισσότερα

kyritsis thyroeidisΟ θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίστης - Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίωνTο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε ορισμένες καταστάσεις οι αιμορροΐδες μπορούν να διογκωθούν και να δημιουργήσουν ποικίλα συμπτώματα. Η κατάσταση αυτή λέγεται αιμορροϊδοπάθεια. Εμφανίζεται περίπου στο 75% των ανθρώπων σε κάποια φάση της ζωής τους, κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό.

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, αιμορροϊδες

Αίτια αιμορροΐδων

Τα αίτια εμφάνισης των αιμορροΐδων ποικίλουν. Μερικά από αυτά είναι:

Κατηγορίες αιμορροΐδων

Οι αιμορροΐδες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι μια συγκέντρωση – πήξη του αίματος κάτω από το δέρμα του πρωκτού. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται περιπρωκτική θρόμβωση. Η θεραπεία της είναι άμεση με απλή σχάση υπό τοπική αναισθησία και αφαίρεση του θρόμβου.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορούν να προβάλλουν προς τα έξω και χωρίζονται σε 4 κατηγορίες:

Αιμορροΐδες- Συμπτώματα

Αιμορροΐδες- Πιθανές επιπλοκές

Αν η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων δε γίνει άμεσα ίσως εμφανίσουν μια από τις παρακάτω επιπλοκές:

Αιμορροΐδες & θεραπεία

Η θεραπεία των αιμορροΐδων διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορά κυρίως τα στάδια 1ου και 2ου βαθμού των εσωτερικών αιμορροΐδων. Περιλαμβάνει διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης), τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα, χρήση τοπικών αλοιφών με αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση και χρήση φαρμάκων που μαλακώνουν τα κόπρανα και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

Ακόμη, συστήνονται τοπικές πλύσεις της πρωκτικής περιοχής με ζεστό (όχι όμως καυτό) νερό, αποφυγή χρήσης χαρτιού υγείας και αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ και καυτερών τροφών. Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται κυρίως στα στάδια 3ου και 4ου βαθμού των εσωτερικών αιμορροΐδων και σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αντιμετώπισης.

Αιμορροΐδες & Τρόποι αντιμετώπισης

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετές αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές επεμβάσεις ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων.

Στη σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετές αναίμακτες, ανώδυνες και αποτελεσματικές επεμβάσεις ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων.

  1. Περίδεση αιμορροΐδων

Η τεχνική αυτή αποτελεί την μέθοδο εκλογής ως πρώτη αντιμετώπιση για τις αιμορροΐδες μέχρι 3ου βαθμού στα εξειδικευμένα κέντρα πρωκτολογίας των ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι πραγματοποιείται στο ιατρείο χωρίς αναισθησία και είναι ανώδυνη.

 Με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου και μέσω ενός πρωκτοσκοπίου ελαστικοί δακτύλιοι τοποθετούνται στη βάση των αιμορροΐδων με αποτέλεσμα να διακόπτουν την αιμάτωση των αιμορροΐδων, να προκαλούν την ατροφία τους και σε λιγότερο από μία εβδομάδα οι αιμορροΐδες να εξαφανίζονται. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το 80%. Αποτελεί την αρχική μέθοδο εκλογής, γιατί πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα οικονομική σχετικά με τις υπόλοιπες μεθόδους.

 

  1. Αιμορροιδεκτομή κατά Milligan-Morgan

Με την τεχνική αυτή πραγματοποιούμε ριζική αφαίρεση των αιμορροΐδων και είναι ιδανική για αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού. Θεωρείται η πιο ριζική μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, με τα μικρότερα ποσοστά υποτροπής σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Παλιότερα θεωρούνταν μια επώδυνη μέθοδος. Στη σημερινή εποχή πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερσύγχρονων εργαλείων Laser και υπερήχων. Έτσι, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ανεκτός.

 

  1. Αιμορροϊδοπηξία κατά Longo

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται για αιμορροΐδες 3ου βαθμού. Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου (κυκλικός αναστομωτήρας) γίνεται εκτομή ενός κυκλικού τμήματος του βλεννογόνου του εντέρου πάνω από τις αιμορροΐδες και ταυτόχρονη αναστόμωση του υπόλοιπου τμήματος του εντέρου. Έτσι, με τη μέθοδο αυτή δεν αφαιρούμε τις αιμορροΐδες. Αντίθετα, μειώνουμε την αιμάτωσή τους και προκαλούμε την ανόρθωσή τους. Η τεχνική αυτή είναι σχετικά ανώδυνη και πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία.

 

  1. Μέθοδος HAL ή THD

Οι δυο αυτές μέθοδοι έχουν παρόμοια φιλοσοφία και πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια τεχνική. Με τη χρήση ειδικών εργαλείων υπερήχων εντοπίζουμε τις αρτηρίες που τροφοδοτούν τις αιμορροΐδες και τις απολινώνουμε. Έτσι, σταδιακά οι αιμορροΐδες συρρικνώνονται. Ουσιαστικά, δεν αφαιρούμε τις αιμορροΐδες, απλά καταστρέφουμε την τροφοδοσία τους με αίμα. Η μέθοδος αυτή είναι σχετικά ανώδυνη αφού δεν δημιουργούμε πληγές και χρησιμοποιείται για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού.

 

  1. Αιμορροϊδοπλαστική με Laser (LHP)

Η μέθοδος αυτή αποτελεί την πιο σύγχρονη αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Με την τεχνική αυτή μέσω μιας μικρής οπής στην αιμορροΐδα εισάγουμε μια λεπτή ίνα που εκπέμπει ενέργεια Laser co2. Η ίνα αυτή  καυτηριάζει την αιμορροΐδα καταστρέφοντάς την από μέσα. Είναι μια μέθοδος ιδανική για αιμορροΐδες 2ου και 3ου βαθμού. Αποτελεί άριστη επιλογή καθώς είναι εντελώς ανώδυνη και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στην καθημερινότητά του. Η μέθοδος αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο.

 

  1. Επέμβαση Rafaelo

Αποτελεί την τελευταία χρονικά μέθοδο η οποία έχει παρόμοια φιλοσοφία με το Laser. Με την τεχνική αυτή εισάγουμε μια λεπτή ίνα κατευθείαν στον αιμορροϊδικό όζο καυτηριάζοντάς τον με τη βοήθεια κυμάτων ραδιοσυχνότητας. Σε σχέση με το Laser χρησιμοποιεί μικρότερη ενέργεια και προκαλεί μικρότερο έγκαυμα στη περιοχή επομένως κάνει την επέμβαση ακόμη πιο ανώδυνη. Η μέθοδος Rafaelo χρησιμοποιείται σε αιμορροΐδες δευτέρου και τρίτου βαθμού, είναι ανώδυνη και πραγματοποιείται στο ιατρείο σε 15 λεπτά

Ποια είναι η καλύτερη επέμβαση για να απαλλαχθείτε από τις αιμορροΐδες;

Η επιλογή της επέμβασης γίνεται κατόπιν κλινικής εξέτασης του ασθενούς. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ανάλογα με το βαθμό, τον αριθμό και την εντόπιση των αιμορροΐδων επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο. Η περίδεση των αιμορροΐδων γίνεται στο ιατρείο σε ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και δεν απαιτεί νοσηλεία. Σε πολλές περιπτώσεις και η μέθοδος με το λέιζερ καθώς και η μέθοδος Rafaelo μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο και ο ασθενής εξέρχεται άμεσα. Οι υπόλοιπες μέθοδοι γίνονται στις κλινικές και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από την κλινική.

 

Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης με μεγάλη εμπειρία και πολυετή εξειδίκευση στη χειρουργική πρωκτού σε κορυφαία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση. Αν υποφέρετε από αιμορροΐδες, επικοινωνήστε με τον ιατρό για να λάβετε ένα ειδικό θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Οι αιμορροΐδες που πρέπει να χειρουργηθούν είναι αυτές που προκαλούν, λόγω αιμορραγίας, πτώση του αιματοκρίτη ή αυτές που θρομβώνονται συχνά προκαλώντας πόνο στην περιοχή ή αυτές που προπίπτουν συχνά και ανατάσσονται με το δάχτυλο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις είναι θεμιτό να χειρουργούμε τις αιμορροΐδες αν αυτές προκαλούν αισθητικό πρόβλημα στον ασθενή.

Πρέπει να τονισθεί ότι σε καμία περίπτωση οι αιμορροΐδες δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Συχνά η παρουσία κόκκινου αίματος προκαλεί φόβο στον ασθενή και είναι απαραίτητος ο κλινικός έλεγχος του πρωκτού για να αποσαφηνιστεί η παρουσία ή όχι αιμορροΐδων.

 

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και κατόπιν κλινικής εξέτασης οδηγούμαστε στην επιλογή της κατάλληλης επέμβασης. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η εκτομή των αιμορροΐδων με Ligasure αποτελεί τη μέθοδο με το μικρότερο ποσοστό υποτροπής αλλά έχει και μια περίοδο ανάρρωσης 10-15 ημερών. Οι λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι ( λέιζερ, Rafaelo και banding ) έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης επιστροφής στις δραστηριότητές μας.

 

Η μέθοδος περίδεσης των αιμορροΐδων πραγματοποιείται χωρίς γενική αναισθησία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις και η χρήση του λέιζερ καθώς και το σύστημα Rafaelo μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία. Οι άλλες μέθοδοι απαιτούν γενική ή ραχιαία αναισθησία.

 

Η διατροφή περιλαμβάνει τουλάχιστον 2 λίτρα υγρά ημερησίως και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης. Παράλληλα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και τα καυτερά φαγητά. Ταυτόχρονα για δύο εβδομάδες παίρνουμε και ένα σιρόπι από το στόμα ώστε τα κόπρανα μας να είναι πιο μαλακά.

 

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός και ειδικά αυτός που έχει εξειδικευτεί στις παθήσεις πρωκτού. Η εξειδίκευση στην πρωκτολογία θεωρείται πλέον απαραίτητη για την αντιμετώπιση παθήσεων του πρωκτού.

 

Η περιοχή του πρωκτού είναι προτιμότερο να καθαρίζεται με κρύο νερό. Αποφεύγουμε τη χρήση χαρτιού υγείας και αν χρειαστεί χρησιμοποιήσουμε μωρομάντηλα . Τα εδρόλουτρα διάρκειας 10-15 λεπτών με ζεστό νερό βοηθάνε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Τέλος η επάλειψη με τοπικές αναλγητικές κρέμες πρωκτού μπορεί να ανακουφίσει τον ασθενή. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι οι κρέμες που περιέχουν κορτιζόνη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μακροχρόνια και ποτέ για συνεχόμενο διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας.

 

Το κόστος εξαρτάται από τη μέθοδο που θα επιλεγεί, τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν καθώς και το είδος ασφάλειας του ασθενούς.

 

Στη βιβλιογραφία αναφέρονται επιπλοκές που περιλαμβάνουν την μετεγχειρητική αιμορραγία, την ακράτεια και τη στένωση πρωκτικού δακτυλίου. Στα χέρια ενός εξειδικευμένου χειρουργού πρωκτού η εμφάνιση επιπλοκών είναι εξαιρετικά απίθανη.

 

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα ακόμη και την επόμενη μέρα της κλινικής εξέτασης.


Εικοινωνία


Εικοινωνία