Δερματικές κύστες

Οι δερματικές κύστες είναι καλοήθη μικρά κυστικά μορφώματα που εντοπίζονται κάτω από το δέρμα. Οι συνηθέστερες δερματικές κύστες είναι οι επιδερμοειδής κύστες καθώς και οι σμηγματογόνες κύστες. Συχνά ακόμη και στην ιατρική κοινότητα οι επιδερμοειδής και οι σμηγματογόνες κύστες θεωρούνται όμοιες αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν καθώς οι τελευταίες προκύπτουν από αδένες που παράγουν υλικό που λιπαίνει το δέρμα και τις τρίχες. Συχνότερα οι δερματικές κύστες εντοπίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό και στον κορμό. Το μέγεθός τους κυμαίνεται μεταξύ 1-5cm.

Συμπτωματολογία

Τις περισσότερες φορές οι δερματικές κύστες είναι ασυμπτωματικές. Συνήθως γίνονται αντιληπτές από τον ασθενή ως μικρά ανώδυνα κυστικά μορφώματα που προεξέχουν του δέρματος. Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσουν μια μικρή οπή στο κέντρο ενώ κατά διαστήματα μπορεί να εκκρίνουν ένα υγρό χρώματος κίτρινου ή άσπρου. 
Σε ανύποπτο χρόνο όμως οι κύστες αυτές μπορεί να αρχίσουν να φλεγμαίνουν ή ακόμη και να δημιουργήσουν απόστημα. 

Στην περίπτωση αυτή έχουμε τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Η περιοχή της κύστης γίνεται επώδυνη
  • Ερυθρότητα της περιοχής
  • Οίδημα και διόγκωση της περιοχής
  • Πυρετό σε περίπτωση αποστήματος
  • Εκροή πύου από την κύστη

Αιτιολογία

Ακόμη και στη σημερινή εποχή τα αίτια δημιουργίας των δερματικών κυστών δεν είναι πλήρως γνωστά. Η επιδερμίδα του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από λεπτή στιβάδα κυττάρων  που συνεχώς ανανεώνεται. Κάποια από τα κύτταρα αυτά παράγουν μια ουσία την κερατίνη που χρησιμεύει στην σκληρότητα και δύναμη του δέρματος. Τα κύτταρα αυτά μετακινούνται προς τα πάνω όταν πεθάνουν και αποπίπτουν από τον οργανισμό. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μετακινούνται προς τα κάτω, πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν μια κάψα μέσα στην οποία παράγουν κερατίνη. Αυτή είναι η επικρατέστερη θεωρεία δημιουργίας των επιδερμικών κυστών. Παράλληλα, κάποιες κύστες δημιουργούνται από την είσοδο τριχών στο δέρμα.

Τα άτομα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στη δημιουργία δερματικών κυστών είναι :

  • Άτομα στην εφηβεία
  • Άτομα με γενετικές διαταραχές
  • Άτομα που έχουν υποστεί τραύματα στο δέρμα

Διάγνωση

Η διάγνωση των κυστών είναι συνήθως εύκολη υπόθεση και τίθεται με την κλινική εξέταση από έναν Γενικό Χειρουργό. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ένα υπερηχογράφημα μαλακών μορίων.

Θεραπεία

Η θεραπεία των δερματικών κύστεων είναι η χειρουργική τους αφαίρεση. Είτε για λόγους αισθητικούς είτε για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπλοκές από την διαπύηση μιας κύστης συνήθως προτείνεται η χειρουργική τους αφαίρεση. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και έχει μικρό κόστος καθώς αποφεύγεται η επιβάρυνση της κλινικής.
Για την εκτομή της κύστης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το λέιζερ CO2 για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Το CO2 laser αφήνει ελάχιστη ουλή και η επούλωση του τραύματος είναι τις περισσότερες φορές άριστη.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν έχω μία δερματική κύστη?

Σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη επιλογή είναι  να επισκεφτείτε ένα Γενικό Χειρουργό

Πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί μια δερματική κύστη?

Όχι απαραίτητα. Η κύστη δεν μπορεί να μετατραπεί σε κακοήθεια και επομένως δεν διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο. Μπορεί όμως σε ανύποπτη στιγμή να μαζέψει πύο και να μετατραπεί σε απόστημα. Σε αυτή την περίπτωση η αντιμετώπισή της δυσκολεύει και ταλαιπωρεί τον ασθενή με επαναλαμβανόμενες αλλαγές αφήνοντας και μια ουλή στο σημείο της διάνοιξης. Έτσι, προτείνεται η χειρουργική της αφαίρεση με σκοπό την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων

Μπορεί να ξαναβγεί μια κύστη αφού αφαιρεθεί?

Αν η αφαίρεσή της είναι πλήρης τότε η κύστη αποκλείεται να ξαναβγεί στο ίδιο σημείο

Ποιο είναι το κόστος αφαίρεσης μιας κύστης?

Η αφαίρεση του πραγματοποιείται στο ιατρείο αποφεύγοντας το κόστος της κλινικής. Επομένως το κόστος της επέμβασης είναι μικρό

Links:

https://www.healthline.com/health/sebaceous-cyst

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14165-sebaceous-cysts

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sebaceous-cysts