
ΠΕΔΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Η Λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη εξέλιξη στη Γενική Χειρουργική στον 20ο αιώνα. Σε αντίθεση με την κλασική ανοιχτή χειρουργική όπου οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω μεγάλων τομών στην κοιλιακή χώρα, στη λαπαροσκόπηση πραγματοποιούμε τις επεμβάσεις μέσω πολύ μικρών τομών με τη βοήθεια τηλεσκοπίου και ειδικών χειρουργικών εργαλείων.
Με τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς ( συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν ) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα.
Oι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Το δίκτυο αυτό υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους
Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή ανάμεσα στους γλουτούς, ενδιάμεσα στον κόκκυγα και στο δέρμα. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς
Με τον όρο ραγάδα πρωκτού ή δακτυλίου εννοούμε μια πληγή σε μορφή επιμήκης σχισμής( 1-2 cm) στον πρωκτικό δακτύλιο. Η συχνότερη εντόπισή της είναι στην 6η γυναικολογική ώρα όπου εμφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων
Το παχύ έντερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος. Είναι ένας σωλήνας που εκτείνεται από το τέλος του λεπτού εντέρου μέχρι τον πρωκτό.
Ο πρωκτός αποτελεί το τελικό τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, έχει μήκος περίπου 3-4 εκατοστά και βρίσκεται ολοκληρωτικά εξωπεριτοναϊκά. Αποτελεί τη συνέχεια του ορθού που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου
Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του τραχήλου και αποτελεί τον μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπου.
Tο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες
ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΣΤΟΜΑΧΟΥ
Το στομάχι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όργανο του γαστρεντερικού σωλήνα και εντοπίζεται στην άνω κοιλία. Βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου. Το στομάχι υποδέχεται την τροφή, την αναμιγνύει με διάφορα υγρά και την προωθεί στο λεπτό έντερο. Υπάρχουν διάφορες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε διάτρηση ( τρύπα ) του στομάχου. Είναι μια κατάσταση άκρως επικίνδυνη η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε διάτρηση στομάχου είναι:
- Έλκος στομάχου. Σε επιδείνωση και διάβρωση του έλκους στομάχου μπορεί να προκληθεί διάτρησή του.
- Τραυματισμός του στομάχου είτε από κάποια ενδοσκόπηση είτε από κάποιο ατύχημα
- Όγκος στομάχου που έχει διαβρωθεί
- Παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδη φαρμάκων

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα στην διάτρηση στομάχου είναι εντονότατα και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Οξύτατος επιγαστρικός πόνος
- Ναυτία και έμετος
- Πυρετός
- Ανορεξία
Σε περίπτωση μη έγκαιρης αντιμετώπισης δημιουργείται περιτονίτιδα και ο ασθενής γίνεται σηπτικός. Είναι μια κατάσταση ιδιαίτερα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς. Είναι εύκολα λοιπόν αντιληπτό ότι η διάτρηση στομάχου πρέπει να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν καθώς οι επιπλοκές του είναι θανατηφόρες.
Διάγνωση
Τις περισσότερες φορές αρκεί η κλινική εξέταση από έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό για να τεθεί η διάγνωση της διάτρησης στομάχου.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις και απεικονιστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν:
- Ακτινογραφία θώρακος σε όρθια θέση
- Αξονική τομογραφία κοιλίας με σκιαστικό και γαστροραφίνη
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της διάτρησης στομάχου είναι αποκλειστικά χειρουργική. Τα προηγούμενα χρόνια η μόνη λύση ήταν η ανοιχτή χειρουργική με μεγάλες τομές. Σήμερα, μέσω της λαπαροσκόπησης έχουμε τη δυνατότητα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να αντιμετωπίσουμε τη κατάσταση μέσω μικρών οπών αποφεύγοντες μακρόχρονες και επίπονες νοσηλείες. Λαπαροσκοπικά λοιπόν, εντοπίζουμε τη διάτρηση και τη ράβουμε με ειδικά ράμματα.Ταυτόχρονα, πραγματοποιούμε και πλύση της περιοχής με φυσιολογικό ορό. Η επέμβαση τελειώνει με την τοποθέτηση παροχέτευσης στην περιοχή.
Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:
- Μικρές χειρουργικές τομές
- Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
- Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
- Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών
ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Τραυματισμός στομάχου
- Έλκος
- Όγκος στομάχου
- Παρατεταμένη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδη φαρμάκων
Μπορεί να προκληθεί περιτονίτιδα και ο ασθενής να γίνει σηπτικός.
- Ναυτία
- Εμετός
- Πυρετός
- Ανορεξία
- Έντονος επιγαστρικός πόνος
Πέρα από την κλινική εξέταση, πραγματοποιούνται αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος ή αξονική τομογραφία κοιλίας.
Αντιμετωπίζεται χειρουργικά είτε μέσω ανοιχτής χειρουργικής, είτε μέσω λαπαροσκόπησης.