Επινεφριδεκτομή

Κυρίτσης - Επινεφριδεκτομή

Τα επινεφρίδια είναι ενδοκρινείς αδένες σε σχήμα τριγωνικό που βρίσκονται στην άνω εσωτερική επιφάνεια των δύο νεφρών. Τα επινεφρίδια έχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο καθώς  παράγουν διάφορες ορμόνες που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα επινεφρίδια παράγουν τις παρακάτω ορμόνες:

 • Κορτιζόλη
 • Αλδοστερόνη
 • Επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη
 • Μικρή ποσότητα οιστρογόνων και ανδρογόνων

Μέσω των παραπάνω ορμονών συμμετέχουν ενεργά στο μεταβολισμό, στο ανοσοποιητικό σύστημα , στη λειτουργία της αρτηριακής πίεσης, το σάκχαρο κ.α. 
Ευτυχώς οι παθήσεις των επινεφριδίων είναι σε γενικές γραμμές σπάνιες. Ο συνηθέστερος λόγος που κάποιος μπορεί να χρειαστεί επινεφριδεκτομή είναι η υπερβολική παραγωγή ορμονών εξαιτίας κάποιου όγκου των επινεφριδίων. Στην πλειοψηφία τους οι όγκοι αυτοί είναι μικροί και καλοήθεις.  Επινεφριδεκτομή επιβάλλεται και σε μεγαλύτερους όγκους αν υπάρχει υποψία κακοήθειας ακόμη και αν δεν επηρεάζεται η παραγωγή των ορμονών.

Συμπτώματα

Ασθενείς με προβλήματα επινεφριδίων μπορεί να έχουν μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζεται με το είδος της ορμόνης που παράγεται σε υπερβολικό βαθμό.

Όγκοι που παράγουν ορμόνες στα επινεφρίδια είναι:

 • Φαιοχρωμοκύττωμα. Ο όγκος αυτός υπερπαράγει ορμόνες που μπορεί να προκαλέσουν αρτηριακή υπερταση, πονοκεφάλους, ταχυκαρδία, εφίδρωση
 • Όγκοι που παράγουν αλδοστερόνη και προκαλούν υπέρταση, χαμηλό κάλιο, αδυναμία και συχνοουρία
 • Όγκοι που παράγουν κορτιζόλη και μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Cushing’s το οποίο προκαλεί παχυσαρκία, υψηλή πίεση και υψηλό σάκχαρο
 • Καρκινογόνοι όγκοι. Ευτυχώς ο καρκίνος των επινεφριδίων είναι ιδιαίτερα σπάνιος

Διάγνωση

Όταν υποψιαζόμαστε λόγω κλινικής εικόνας κάποιο όγκο επινεφριδίου τότε προχωράμε σε εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος και ούρων που αποδεικνύουν την περίσσεια ορμονών. Απεικονιστικά η αξονική και η μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην τεκμηρίωση της διάγνωσης.

Αντιμετώπιση

Οι όγκοι επινεφριδίων που προκαλούν περίσσεια ορμονών έχουν ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης. Το ίδιο ισχύει και για τους όγκους στους οποίους υπάρχει υποψία κακοήθειας. Για τους όγκους που βρίσκουμε σε τυχαίο έλεγχο και δεν προκαλούν υπερπαραγωγή ορμονών ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης έχουν αυτοί που το μέγεθός τους υπερβαίνει τα 4-5 εκατοστά.
Η επέμβαση εκλογής στη σημερινή εποχή είναι η Λαπαροσκοπική Επινεφριδεκτομή. Μέσω τεσσάρων μικρών οπών 0,5-1cm το επινεφρίδιο αφαιρείται λαπαροσκοπικά. Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη και αναίμακτη. Ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική την επόμενη μέρα του χειρουργείου.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι εντυπωσιακά:

 • Μικρές χειρουργικές τομές
 • Γρήγορη ανάρρωση και ταχεία επάνοδο στην εργασία
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Μικρότερη απώλεια αίματος και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Μικρότερο ποσοστό μετεγχειρητικών κηλών

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Τι είναι τα επινεφρίδια;

Επινεφρίδια είναι οι ενδοκρινείς αδένες που έχουν τριγωνικό σχήμα και βρίσκονται πάνω από την εσωτερική επιφάνεια των νεφρών.

Ποια είναι η λειτουργία τους;

Η λειτουργία των επινεφριδίων είναι να παράγουν διάφορες ορμόνες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι ορμόνες είναι οι εξής:

 1. Μικρή ποσότητα ανδρογόνων και οιστρογόνων
 2. Κορτιζόλη
 3. Αλδοστερόνη
 4. Επινεφρίνη
 5. Ντοπαμίνη
 6. Νορεπινεφρίνη
Για ποιον λόγο πρέπει να υποβληθώ σε επινεφριδεκτομή;

Λόγω της υπερβολικής παραγωγής ορμονών που προκαλείται από κάποιον όγκο των επινεφριδίων ή σε υποψία κακοήθειας.

Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι όγκοι που παράγουν ορμόνες;
 1. Φαιοχρωματοκύττωμα: αρτηριακή υπέρταση, πονοκεφάλους και ταχυκαρδία
 2. Όγκοι που παράγουν αλδοστερόνη: υπέρταση, αδυναμία και συχνοουρία
 3. Όγκοι που παράγουν κορτιζόλη: παχυσαρκία και υψηλή πίεση
Πώς διαγιγνώσκεται κάποιος όγκος επινεφριδίου;

Μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων αίματος και ούρων. Υπάρχουν περιπτώσεις που ζητούνται και απεικονιστικές εξετάσεις π.χ. αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αντιμετωπίζονται μέσω χειρουργικής αφαίρεσης και συγκεκριμένα μέσω λαπαροσκοπικής επινεφριδεκτομής.

Link 
https://www.sages.org/publications/patient-information/patient-information-for-laparoscopic-adrenal-gland-removal-adrenalectomy-from-sages/

https://endocrinesurgery.ucsf.edu/conditions–procedures/adrenalectomy.aspx