Κύστη Κόκκυγος

Πίνακας Περιεχομένων

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, κύστη κοκκυγός

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι ένα οξύ απόστημα ή μια χρόνια φλεγμονή που εντοπίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, ανάμεσα στους γλουτούς. Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται  συνήθως σε νεαρές ηλικίες και σε αναλογία 4:1 σε άρρεν ασθενείς. Ειδικότερα, φαίνεται ότι πιο συχνά εντοπίζεται σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα. Η συχνότητα της πάθησης είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 30% θα εμφανίσει κύστη κόκκυγος σε κάποια φάση της ζωής του.

 

Αιτιολογία εμφάνισης της κύστης κόκκυγα

Ακόμη και σήμερα τα αίτια της δημιουργίας της κύστης κόκκυγα δεν είναι πλήρως γνωστά. Ως πιο πιθανή αιτία θεωρείται η είσοδος τριχών στο δέρμα της περιοχής του κόκκυγα. Η είσοδος των τριχών προκαλείται κυρίως από την τριβή των γλουτών.

Η είσοδος τρίχας δημιουργεί πολύ μικρή οπή στο δέρμα, μέσω της οποίας εισέρχονται μικρόβια που μολύνουν και φλεγμαίνουν την περιοχή.  Η εισαγωγή μικροβίων σε συνδυασμό με την πίεση της περιοχής όταν καθόμαστε, δημιουργεί συρίγγια προς ποικίλες κατευθύνσεις. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η κύστη κόκκυγος  δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή.

 

Συμπτωματολογία

Η κύστη κόκκυγος, όταν δεν φλεγμαίνει, σπάνια προκαλεί συμπτώματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ασθενείς μπορεί να έχουν χρόνια κύστη κόκκυγος και να μην το έχουν αντιληφθεί ποτέ. Συχνά ανευρίσκεται ως τυχαίο εύρημα στην κλινική εξέταση από έναν χειρουργό, όπου επισκοπικά γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη συριγγίου στην περιοχή. Μια χρονίζουσα κύστη κόκκυγος πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως μετά τη διάγνωσή της, ακόμα και αν δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα.

Στην οξεία μορφή της κύστης κόκκυγος η συμπτωματολογία είναι έντονη. Η περιοχή του κόκκυγα γίνεται ερυθρή διογκωμένη και σκληρή.  Αναλυτικά, μπορεί να παρουσιαστούν τα παρακάτω συμπτώματα :

  • Έντονος πόνος στην περιοχή
  • Δημιουργία ψηλαφητής μάζας
  • Εκροή πυώδους υγρού, το οποίο έχει συνήθως άσχημη οσμή
  • Πυρετός
  • Ενόχληση στη μέση
  • Ναυτία

 

Θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Στην οξεία φάση η θεραπεία συνίσταται στην διάνοιξη του αποστήματος και στην παροχέτευση του πύου από Γενικό Χειρουργό. Κατόπιν το τραύμα αφήνεται ανοιχτό και η πληγή επουλώνεται με καθημερινές αλλαγές γαζών.

 

Κύστη κόκκυγος: Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση;

Η θεραπεία της χρόνιας κύστης κόκκυγος είναι χειρουργική και περιλαμβάνει τη ριζική εκτομή των συριγγίων. Το σημείο «κλειδί» είναι η σωστή αναγνώριση, η χαρτογράφηση, όλων των συριγγίων μαζί με τους συνοδούς πόρους.  Στη συνέχεια, συνιστάται η πλήρης αφαίρεση της κύστης. Τα συρίγγια μπορεί να είναι πολλαπλά, να διασταυρώνονται μεταξύ τους και να εκβάλλουν σε ποικίλες θέσεις.

Με τη βοήθεια ειδικών χειρουργικών εργαλείων και με τη χρήση ειδικών χρωστικών ένας έμπειρος χειρουργός μπορεί να προβεί στην αναγνώριση όλων των συριγγίων.
Έπειτα, ακολουθεί η εκτομή των συριγγίων με καινούργιες μορφές ενέργειας ( λέιζερ ή ηλεκτροδιαθερμίας ), όπου επιτυγχάνεται πλήρης αιμόσταση. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής εξέρχεται από την κλινική  δύο ώρες μετά την επέμβαση. Η όλη διαδικασία είναι αναίμακτη και πλήρως ανώδυνη.

Μετά την εκτομή των συριγγίων υπάρχει μια ανοιχτή πληγή στην περιοχή.
Τα παλαιότερα χρόνια η πληγή αυτή αφηνόταν ανοιχτή και επουλώνονταν με καθημερινές αλλαγές. Η όλη διαδικασία όμως μπορεί να κρατήσει έως και δύο μήνες, γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή.
Αυτός είναι και ο λόγος που η ανοιχτή μέθοδος έχει πλέον σχεδόν καταργηθεί στα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού. Αντί αυτού, η πληγή ράβεται με ειδικές τεχνικές αποφεύγοντας την ταλαιπωρία της ανοιχτής μεθόδου.

 

Αντιμετώπιση κύστης κόκκυγος με τη μέθοδο EPSiT

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και η ενδοσκοπική μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος  EPSiT ( Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment ). Με τη μέθοδο αυτή υπό τοπική αναισθησία γίνεται μια τομή 1cm πέριξ της εισόδου του συριγγίου. Με ένα ειδικό εργαλείο, το συριγγοσκόπιο, και έχοντας τρισδιάστατη εικόνα σε Full HD οθόνη αναγνωρίζουμε όλα τα συρίγγια της περιοχής.

Τμήματα ιστών και κομμάτια από τρίχες αφαιρούνται ενδοσκοπικά. Στη συνέχεια, το εσωτερικό των συριγγίων πλένεται σχολαστικά με ειδικό εργαλείο πλύσης. Τέλος, το εσωτερικό των συριγγίων καυτηριάζεται και καταστρέφεται με ειδικές μορφές ενέργειας. Η μέθοδος αυτή είναι η λιγότερο επεμβατική, είναι πλήρως ανώδυνη, δεν δημιουργείται τομή και έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.  
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η συγκεκριμένη μέθοδος έχει ποσοστό επιτυχίας στο 70-75%.

 

Κύστη κόκκυγος: Αντιμετώπιση με laser

Η τελευταία χρονικά μέθοδος που εφαρμόζεται  για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος είναι η μέθοδος με το λέιζερ. Είναι μέθοδος ελάχιστα επεμβατική και ο ασθενής επιστρέφει τάχιστα στην καθημερινότητά του.

Με τη βοήθεια του λέιζερ καταστρέφουμε το συρίγγιο, χωρίς να πραγματοποιήσουμε εκτομή του, αποφεύγοντας τις τομές.  Η μέθοδος είναι ιδανική  για μη επιπλεγμένα συρίγγια, δηλαδή για μικρές κύστες κόκκυγος. Η μέθοδος αντιμετώπισης με laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται στο ιατρείο από εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό και ο ασθενής επανέρχεται την ίδια μέρα στην καθημερινότητά του. Είναι εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη και αποτελεί την επέμβαση εκλογής τη σημερινή εποχή για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος, καθώς πλεονεκτεί σημαντικά έναντι των υπολοίπων μεθόδων.

Τέλος, ανεξάρτητα της μεθόδου που θα επιλέξουμε μετά την επούλωση του τραύματος προτείνεται η τοπική μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής για αποφυγή επανεμφάνισης του προβλήματος.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κύστης κόκκυγος, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο Δρ. Κυρίτσης έχοντας μετεκπαιδευτεί στην λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική στις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την κύστη κόκκυγος.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

 

Πονάω πίσω στην “ουρίτσα”. Έχω σίγουρα κύστη κόκκυγος?

Η απάντηση είναι όχι. Συχνά υπάρχει πόνος στην περιοχή του κόκκυγα ο οποίος οφείλεται σε καταπόνηση του οστού. Είναι μια κατάσταση που ονομάζεται κοκκυγοδυνία και δεν έχει σχέση με την κύστη κόκκυγος καθώς απαιτεί διαφορετικού τύπου Θεραπεία.

Σε τι γιατρό πρέπει να πάω αν υποψιάζομαι ότι έχω κύστη κόκκυγος?

Η κατάλληλη ειδικότητα είναι ο Γενικός Χειρουργός και ειδικότερα αυτός με εξειδίκευση στην πρωκτολογία.

Πρέπει να χειρουργηθώ αν έχω κύστη κόκκυγος ακόμα και αν δεν πονάω?

Σε περίπτωση που τεθεί η διάγνωση κύστης κόκκυγος τότε η μοναδική θεραπεία είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της πάθησης με σκοπό την αποφυγή επιπλοκών από τη νόσο. Δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου και η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία είναι το χειρουργείο. Συνήθως η παρουσία κύστης κόκκυγος είναι αρχικά ασυμτωματική. Όμως σε κάποια στιγμή θα αρχίσει να φλεγμαίνει με μεγάλη πιθανότητα τη δημιουργία αποστήματος. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνου του συρίγγιο μεγαλώνει και επεκτείνεται. Επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποβληθεί ο ασθενής στην ριζική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος έγκαιρα.

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος, η εκτομή με νυστέρι ή το λέιζερ?

Το λέιζερ πλεονεκτεί σημαντικά όσον αφορά την μετεγχειρητική περίοδο. Δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχουν τομές και δεν ταλαιπωρείται ο ασθενής με μακροχρόνιες αλλαγές. Επιστρέφει τάχιστα στα καθήκοντά και στην καθημερινότητά του. Για τα μη επιπλεγμένα συρίγγια τα ποσοστά υποτροπής είναι παρόμοια μεταξύ των δύο μεθόδων. Σε περίπτωση που προτεραιότητα του ασθενούς αποτελεί η ταχεία ανάρρωση τότε επέμβαση εκλογής είναι η χρήση του λέιζερ.

Τι είδους αναισθησία χρειάζεται για την επέμβαση κύστης κόκκυγος?

Η αναισθησία που χρησιμοποιούμε είναι η τοπική αναισθησία με ξυλοκαϊνη. Στην περίπτωση επέμβασης με χρήση λέιζερ αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο και ο ασθενής να εξέλθει άμεσα.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση για την κύστη κόκκυγος?

Το κόστος της επέμβασης δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο σε σχέση με άλλες επεμβάσεις. Η χρήση του λέιζερ καθιστά τη μέθοδο ελαφρώς ακριβότερη σε σχέση με την εκτομή με νυστέρι.

Δεν έχω τρίχες πίσω στην συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί πάλι να έχω κύστη κόκκυγος?

Παρόλο που η παρουσία τριχών στην περιοχή αποτελεί την νούμερο ένα αιτία για τη δημιουργία κύστης κόκκυγος δυστυχώς δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλα αίτια και επομένως είναι δυνατόν να εμφανιστεί η πάθηση και σε άτομα χωρίς τριχοφυΐα στην περιοχή.

Τι περιποίηση χρειάζεται μετά το χειρουργείο?

Στην περίπτωση του λέιζερ ουσιαστικά θα χρειαστούν 2-3 αλλαγές και μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής μετά από διάστημα ενός μηνός. Στην περίπτωση επέμβασης με νυστέρι θα πραγματοποιηθούν επαναλαμβανόμενες αλλαγές για ένα μεγάλο διάστημα ( 1-2 μήνες ) και μετέπειτα μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής. Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο προσεκτικά και μετέπειτα να πραγματοποιείται η αλλαγή του τραύματος.

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει η επέμβαση σε κλινική?

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η επέμβαση κύστης κόκκυγος με τη χρήση λέιζερ μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο καθώς είναι ελάχιστα επεμβατική.

Links:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/symptoms-causes/syc-20376329

https://www.nhs.uk/conditions/pilonidal-sinus/

https://www.healthline.com/health/pilonidal-cyst