Φαγούρα στον πρωκτό

Η φαγούρα στον πρωκτό είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση η οποία μπορεί  ορισμένες φορές να είναι πολύ έντονη και τόσο ενοχλητική που να προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητα του ασθενούς. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα το οποίο εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και είναι συνήθως χειρότερο τη νύχτα και ειδικά μετά από τις κενώσεις. Ο κνησμός/ φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει περισσότερο τους άντρες και ειδικά τις ηλικίες 40 με 70 ετών.

Φαγούρα στον πρωκτό: Συμπτώματα

Η φαγούρα στον πρωκτό προκαλεί τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Έντονο κνησμό στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.
 • Ερεθισμός της περιοχής. Συχνά λόγω του ξυσίματος της περιοχής εμφανίζονται αμυχές και ερυθρότητα της περιοχής
 • Καύσος της περιοχής
 • Τοπικός πόνος
 • Πάχυνση του δέρματος της περιπρωκτικής περιοχής

Τι προκαλεί φαγούρα στον πρωκτό;

Τα αίτια της φαγούρας στον πρωκτό είναι πολλά. Καταρχήν σαν πάθηση υπάρχει και η ιδιοπαθής φαγούρα στον πρωκτό η οποία είναι μια διαρκής φαγούρα στην περιοχή χωρίς εμφανή αιτιολογία. Άλλες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στον πρωκτό είναι:

 • Η ακράτεια κοπράνων και οι διάρροιες ερεθίζουν την περιοχή και προκαλούν έντονη φαγούρα
 • Δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η τοπική δερματίτιδα και η ξηροδερμία
 • Μυκητιάσεις τις περιοχής και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν κνησμό στον πρωκτό
 • Αιμορροϊδοπάθεια
 • Ραγάδα πρωκτού
 • Κονδυλώματα πρωκτού
 • Πρωκτικά δερματικά ράκη (δερματικές πτυχές)

Διάγνωση

Τις περισσότερες φορές ένα καλό ιστορικό και μια κλινική εξέταση από γενικό χειρουργό αρκεί για να μας δώσει απάντηση για το αίτιο της φαγούρας του πρωκτού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια πρωκτοσκόπηση για δούμε με κάμερα το εσωτερικό του πρωκτού ενώ σε άλλες μπορεί να είναι απαραίτητη μια καλλιέργεια κοπράνων. Τέλος, σε περιπτώσεις δερματοπάθειας μπορεί να χρειαστεί και η συνδρομή ενός δερματολόγου.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της φαγούρας του πρωκτού εξαρτάται από το αίτιο. Αρχικά σίγουρα απαραίτητη είναι μια καλή υγιεινή της περιοχής. Ο καλός καθαρισμός της περιοχής μετά την κένωση, το στέγνωμα της περιοχής και η χρήση απλού τάλκ μπορεί να δώσει ικανοποιητική λύση. Καλό είναι να αποφεύγεται ο καθαρισμός της περιοχής με χαρτί υγείας καθώς και το ξύσιμο της περιοχής.

Κρέμες που περιέχουν κορτικοστεροειδή μαζί με τοπικό αναισθητικό βοηθούν στην καταπολέμηση της φαγούρας. Αρκεί η τοπική επάλειψη 2-3 φορές τη μέρα.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθούν κρέμες που περιέχουν καψαϊκίνη, πάλι με τοπική επάλειψη 2-3 φορές την ημέρα.

Σε περιπτώσεις μόλυνσης της περιοχής μπορεί να δοθούν αντιβιοτικά ή αντιμυκητησιακά φάρμακα ανάλογα με την περίπτωση.

Στην περίπτωση έντονης αιμορροϊδοπάθειας ή πρωκτικής ραγάδας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ώστε να απαλλαγούμε από το αίτιο της φαγούρας του πρωκτού.

Τέλος, στην περίπτωση που η πρωκτική φαγούρα επιμένει παρά τη συντηρητική αντιμετώπιση που εφαρμόζουμε υπάρχει η δυνατότητα έγχυσης κυανού του μεθυλενίου υποδορίως στην περιοχή. Το κυανό του μεθυλενίου δρα μπλοκάροντας τα νεύρα της περιοχής μειώνοντας ουσιαστικά την αίσθηση του πόνου και της φαγούρας.

Συμπερασματικά, φαγούρα στον πρωκτό είναι ένα κοινό και ενοχλητικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή ζωή. Ενώ επηρεάζει κυρίως τους άνδρες, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο κνησμό, ερεθισμό και ερυθρότητα. Τα αίτια ποικίλλουν από ιδιοπαθείς παράγοντες έως ειδικές καταστάσεις όπως οι αιμορροΐδες και οι δερματικές διαταραχές. Η διάγνωση περιλαμβάνει κλινική εξέταση και η θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Η διατήρηση καλής υγιεινής, η χρήση κατάλληλων κρεμών και, σε σοβαρές περιπτώσεις, το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση. Οι επίμονες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν εξειδικευμένες παρεμβάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πρωκτικό κνησμό, επικοινωνήστε άμεσα με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση.

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15574-anal-itching-pruritus-ani

https://www.nhs.uk/conditions/itchy-anus/