Γαστρικό Μπότοξ

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των υπέρβαρων και
παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνεται συνεχώς. Σχεδόν το 30% του πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία των υπέρβαρων, ενώ τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα στο γυναικείο φύλο. Η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι ο σημερινός τρόπος διατροφής και η έλλειψη άσκησης. Ενώ, λοιπόν, σε πολλές χώρες του κόσμου γίνεται προσπάθεια να πείσουν τον κόσμο να αλλάξει διατροφή και να ασκείται περισσότερο, δυστυχώς τα νούμερα χειροτερεύουν. Επομένως, η ανάγκη εύρεσης νέων μεθόδων για την απώλεια κιλών είναι επιτακτική ανάγκη. Μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική μέθοδος απώλειας κιλών είναι το γαστρικό μπότοξ.

Ποια είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει η παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό πρόβλημα, καθώς οι  κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί. Πρέπει να τονιστεί ότι η νοσογόνος παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας σε ένα ασθενή και γι’ αυτό πρέπει να θεραπεύεται. Μέσω της επέμβασης παχυσαρκίας μειώνουμε σημαντικά το ρίσκο εμφάνισης απειλητικών καταστάσεων για την ζωή, όπως:

  • Καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Άπνοια ύπνου
  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • Λιπώδη διήθηση ήπατος

Προτεραιότητα είναι το χάσιμο βάρους να επιτευχθεί μέσω δίαιτας και άσκησης.
Δυστυχώς, οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο ένα ποσοστό περίπου στο 3% το καταφέρνει με τον τρόπο αυτό. Εδώ, λοιπόν, έχει θέση η χειρουργική της παχυσαρκίας που έχει στόχο τη δραστική μείωση βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς. Τη σημερινή εποχή οι χειρουργικές επεμβάσεις εκλογής είναι το γαστρικό μανίκι και το γαστρικό by-pass (γαστρική παράκαμψη).
Ο κόσμος, όμως, αναζητά και μεθόδους λιγότερο επεμβατικές που θα οδηγήσουν στην απώλεια βάρους. Μια καινούργια τέτοια τεχνική είναι και το γαστρικό μπότοξ.

Τι είναι το γαστρικό μπότοξ;

Το γαστρικό μπότοξ είναι μια μη χειρουργική μέθοδος για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ενδείκνυται για άτομα με δείκτη μάζας σώματος (Δ.Μ.Σ.)  από 27,5 έως 40.
Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται από το πηλίκο: βάρος/ύψος². Υπό ήπια αναισθησία
ενδοσκοπικά εισέρχεται ένας σωλήνας από το στόμα στο στομάχι. Έτσι, γίνεται έκχυση συγκεκριμένης ποσότητας μπότοξ στο τοίχωμα ορισμένων τμημάτων του στομάχου.

Πώς λειτουργεί και πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα του γαστρικού μπότοξ;

Το αποτέλεσμα του γαστρικού μπότοξ είναι πως το στομάχι παραλύει για διάστημα 3-6 μηνών. Με τον τρόπο αυτό η τροφή παραμένει μεγαλύτερο διάστημα στο στομάχι και μετακινείται πιο αργά στο λεπτό έντερο. Έτσι, μετά το γαστρικό μπότοξ υπάρχει ένα αίσθημα πληρότητας στο στομάχι που οδηγεί σε μικρότερο
αίσθημα πείνας.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μικρότερη έκκριση της ορμόνης γρελίνης από το στομάχι. Η ορμόνη αυτή ενοχοποιείται για το αίσθημα της πείνας στον άνθρωπο.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, με το γαστρικό μπότοξ είναι να έχουμε μια απώλεια κιλών. Φυσικά, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα και αμεσότερα, εάν το γαστρικό μπότοξ συνοδεύεται από μια ισορροπημένη διατροφή και γυμναστική.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 70-80% των ανθρώπων που υποβάλλονται σε γαστρικό μπότοξ έχουν απώλεια περίπου 15 κιλών στους 3-6 μήνες. Είναι μια μέθοδος εντελώς ανώδυνη με ελάχιστες επιπλοκές. Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα  μετά την επέμβαση και μπορεί να επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητές του.

 

Είναι καλύτερη επιλογή το γαστρικό μπότοξ από τις άλλες μεθόδους;

Σίγουρα το γαστρικό μανίκι και η γαστρική παράκαμψη είναι μέθοδοι πιο
αποτελεσματικές για τη νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς η απώλεια βάρους είναι πολύ μεγαλύτερη. Όμως, δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς που επιθυμούν απώλεια βάρους σε μια βαριατρική επέμβαση, αφού βασικό κριτήριο είναι ο ΔΜΣ να είναι άνω του 40.

Το γαστρικό μπότοξ είναι επιλογή για κάποιον που επιθυμεί μικρότερη απώλεια βάρους με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Καθώς η μέθοδος είναι καινούργια, περιμένουμε τα επόμενα χρόνια μελέτες που θα δείχνουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της χρήσης  γαστρικού μπότοξ για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης έχει μετεκπαιδευτεί στο τμήμα βαριατρικής χειρουργικής του παγκοσμίου φήμης νοσοκομείου του Ηνωμένου Βασιλείου King’s College Hospital London. Ο ιατρός εξειδικεύεται στην εφαρμογή μη επεμβατικών, αλλά και χειρουργικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, για να πετύχετε την επιθυμητή απώλεια βάρους.