Πόνος στον Κόκκυγα

Ο κόκκυγας είναι το κόκκαλο που βρίσκεται στο τελικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Έχει σχήμα τριγωνικό και αποτελείται από 3-5 οστάρια που συνδέονται μεταξύ τους. Πάνω στον κόκκυγα προσφύονται μύες, σύνδεσμοι και τένοντες.  Ένα πολύ συνηθισμένο εύρημα αποτελεί ο πόνος στην περιοχή του κόκκυγα (κοκκυγοδυνία) που μπορεί να ταλαιπωρήσει σε σημαντικό βαθμό τον ασθενή. Ο πόνος στον κόκκυγα είναι πιο συχνός στις γυναίκες, λόγω ανατομίας. Ο κόκκυγας προβάλει περισσότερο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτος σε κακώσεις.

Αίτια πόνου στον κόκκυγα

Σίγουρα το κυριότερο αίτιο πόνου στην περιοχή του κόκκυγα αποτελεί η κύστη κόκκυγος. Όταν η κύστη κόκκυγος αρχίζει να φλεγμαίνει ο ασθενής ταλαιπωρείται από έντονο άλγος στην περιοχή. Παρ’ όλο που η κύστη κόκκυγος αποτελεί το κυριότερο αίτιο, δεν είναι το μόνο. Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον κόκκυγα είναι:

  • Τραυματισμός και κάκωση του κόκκυγος: Μπορεί να προκληθεί κάταγμα ή ρωγμώδες κάταγμα του κόκκυγα ή και απλή κάκωση που προκαλούν πόνο στην περιοχή.
  • Εσωτερικό τραύμα στον κόκκυγα που προκαλείται κατά την εγκυμοσύνη ή από τη χρόνια καθιστική ζωή κυρίως σε επαγγέλματα που είναι στη φύση τους να κάθονται πολλές ώρες.
  • Σπάνια, η παρουσία όγκων στην περιοχή
  • Παχυσαρκία, λόγω έντονης πίεσης της περιοχής κατά τη διάρκεια καθίσματος
  • Ιδιαίτερα λιποβαρή άτομα που λόγω έλλειψης λίπους η τριβή του κόκκυγα είναι ευκολότερη. Σε συγκεκριμένες  περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού μαξιλαριού.

Αυτό το τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι εξαιρετικά επιρρεπές σε μικροτραυματισμούς. Πολλές φορές, η κοκκυγοδυνία είναι αποτέλεσμα παρατεταμένου καθίσματος σε σκληρές επιφάνειες. Ο πόνος στον κόκκυγα μπορεί επίσης να έπεται ασκήσεων όπως η ποδηλασία, κατά τη διάρκεια της οποίας το σημείο του κόκκυγα τρίβεται αρκετά.  

Συμπτώματα κοκκυγοδυνίας

Στην περίπτωση κύστης κόκκυγας έχουμε οίδημα της περιοχής, ερυθρότητα, εκροή πυώδους υγρού και πυρετό συνοδευόμενο με έντονο πόνο.

Σε τραυματισμό της περιοχής έχουμε πόνο που συχνά συνοδεύεται με αιμάτωμα της περιοχής. Σε χρόνιο πόνο στον κόκκυγα ο πόνος επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια που κάθεται ο ασθενής ενώ και κατά την αφόδευση υπάρχει ένταση του πόνου. Συχνά στις γυναίκες εμφανίζεται πόνος κατά τη διάρκεια σεξουαλικής πράξης.

Διάγνωση για το αίτιο του πόνου στον κόκκυγα

Στην περίπτωσης κύστης κόκκυγος η διάγνωση τίθεται εύκολα με την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εξετάσεις:

  • Απλή ακτινογραφία του κόκκυγα
  • Αξονική τομογραφία της περιοχής
  • Μαγνητική τομογραφία της περιοχής
  • Σπινθηρογράφημα οστών τριών φάσεων

Πρόληψη κοκκυγοδυνίας

Η λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας μπορεί να διαφυλάξει τον ασθενή από τον πόνο. Η χρήση ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια κάποιων αθλημάτων και προστατευτικού μαξιλαριού σε περιπτώσεις τριβής ή μετά από τραυματισμό είναι κάποια βασικά μέτρα. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά, ή να αποφευχθεί εντελώς, με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενούς, όπως η συχνή διακοπή της πολύωρης καθιστής θέσης.

Αντιμετώπιση του πόνου στον κόκκυγα

Ανάλογα με το αίτιο του πόνου εφαρμόζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Στην περίπτωση κύστης κόκκυγος η λύση είναι επεμβατική με χειρουργική θεραπεία. Στη σημερινή εποχή με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε στη διάθεση μας ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος με ελάχιστο πόνο και γρήγορη ανάρρωση.

Σε περίπτωση κατάγματος συστήνεται η ακινητοποίηση μέχρι να πορωθεί το κάταγμα και παγοθεραπεία της περιοχής.

Στις περιπτώσεις που ο πόνος στον κόκκυγα οφείλεται στη χρόνια τριβή του κόκκυγα συστήνεται θεραπεία με αντιφλεγμονώδη για τουλάχιστον 10 ημέρες με ταυτόχρονη αποφόρτιση της περιοχής. Αυτό σημαίνει αποφυγή παρατεταμένου χρόνου καθίσματος και χρήση ειδικά διαμορφωμένου μαξιλαριού κατά τη διάρκεια καθίσματος.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει βελτίωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τοπική έκχυση κορτιζόνης ενώ σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική θεραπεία.

Τέλος, αν βρεθεί κάποιος όγκος στην περιοχή που προκαλεί τον πόνο στον κόκκυγα συστήνεται η άμεση χειρουργική του αφαίρεση.

Εάν ταλαιπωρείστε με πόνο στην περιοχή του κόκκυγα , επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο Δρ. Κυρίτσης έχοντας μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό επί τριετία στις παθήσεις παχέος εντέρου και πρωκτού, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με τον πόνο στον κόκκυγα.