Θρομβωμένες Αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες είναι ένα δίκτυο από φλέβες και αρτηρίες που εντοπίζονται στον πρωκτό. Οι αιμορροΐδες υπάρχουν φυσιολογικά σε όλους τους ανθρώπους όμως λόγω διαφόρων παραγόντων μπορούν να διογκωθούν και να δημιουργήσουν ποικίλα προβλήματα.

Μια θρομβωμένη αιμορροΐδα συμβαίνει όταν δημιουργείται θρόμβος αίματος μέσα στην αιμορροΐδα. Υπάρχουν δύο είδη αιμορροΐδων, οι εσωτερικές που βρίσκονται πάνω από την οδοντωτή γραμμή και οι εξωτερικές που βρίσκονται κάτω από την οδοντωτή γραμμή στα εξωτερικό όριο του πρωκτού. Σχεδόν πάντα η θρόμβωση αφορά τις εξωτερικές αιμορροΐδες.

Που οφείλονται οι θρομβωμένες αιμορροΐδες?

Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία θρόμβωσης αιμορροΐδων είναι :

 • Δυσκοιλιότητα
 • Πίεση κατά την αφόδευση
 • Έντονη άρση βάρους
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Καθιστική ζωή

Τι συμπτώματα έχουν οι θρομβωμένες αιμορροΐδες?

Μια θρομβωμένη αιμορροΐδα τυπικά εμφανίζεται σαν μια επώδυνη σκούρη διόγκωση στα όρια του πρωκτού. Συνήθως η ένταση του πόνου είναι ιδιαίτερα αυξημένη το πρώτο 48ωρο. Μπορεί να συνυπάρχει αιμορραγία από τον πρωκτό καθώς και φαγούρα στην περιοχή.

Πως γίνεται η διάγνωση θρομβωμένης αιμορροΐδας?

Η κλινική εξέταση από έναν πρωκτολόγο αρκεί τις περισσότερες φορές για να θέσει τη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μια πρωκτοσκόπηση ώστε να δούμε το εσωτερικό του πρωκτού.

Ποιά είναι η θεραπεία των θρομβωμένων αιμορροΐδων?

Σε ασθενείς με έντονη συμπτωματολογία η θεραπεία της θρομβωμένης αιμορροΐδας είναι η διάνοιξή της υπό τοπική αναισθησία και η αφαίρεση του θρόμβου. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ιατρείο και προσφέρει άμεση ανακούφιση στον ασθενή.

Σε περιπτώσεις που η θρομβωμένη αιμορροΐδα προκαλεί ήπια συμπτώματα υπάρχει η δυνατότητα της συντηρητικής αντιμετώπισης. Αυτή περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, ήπια υπακτικά, τοπικές πλύσεις με ζεστό νερό, αναλγητικά και δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Με τον τρόπο αυτό σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων ο θρόμβος απορροφείται από μόνος του.

Συνοψίζοντας, η θρόμβωση αιμορροΐδων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που προκαλείται από θρόμβο αίματος και συμβαίνει κυρίως στις εξωτερικές αιμορροΐδες. Αν και δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τον ασθενή μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Η διάγνωσή τους γίνεται από πρωκτολόγο και η αντιμετώπισή τους ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε επεμβατική με παροχέτευση του θρόμβου υπό τοπική αναισθησία.

Ο Γενικός Χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης με μεγάλη εμπειρία και πολυετή εξειδίκευση στη χειρουργική πρωκτού σε κορυφαία νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση. Αν υποφέρετε από αιμορροΐδες, επικοινωνήστε με τον ιατρό για να λάβετε ένα ειδικό θεραπευτικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας.

Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες είναι μια κατηγορία αιμορροϊδοπάθειας η οποία παρουσιάζει έντονη συμπτωματολογία. Πιο συγκεκριμένα, προκαλούνται μετά από την παρουσία θρόμβων στο αίμα.

 

Οι θρομβώμενες αιμορροΐδες μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας διάφορων παραγόντων:

 • Παχυσαρκία/ αυξημένο σωματικό βάρος
 • Άρση βάρους
 • Αυξημένη κοιλιακή πίεση
 • Καθιστική ζωή
 • Εγκυμοσύνη

 

 • Επώδυνη διόγκωση γύρω από τον πρωκτό
 • Φαγούρα
 • Αιμορραγία

 

Συνήθως, οι θρομβωμένες αιμορροΐδες γίνονται αντιληπτές μέσω της κλινικής εξέτασης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, συνιστάται πρωκτοσκόπηση στο εσωτερικό του πρωκτού.

 

Σε ήπιες καταστάσεις συνιστάται η συντηρητική θεραπεία και περιλαμβάνει τοπικές αλοιφές, τοπικές πλύσεις, αναλγητικά και τροφές με πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αντιθέτως, σε σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται η διάνοιξη της αιμορροΐδας με στόχο την αφαίρεση του θρόμβου κατόπιν τοπικής αναισθησίας.