Ζώνη για κήλες

Με τον όρο κήλη εννοούμε την προβολή περιεχόμενου της κοιλιάς (συνηθέστερα έντερο ή επίπλουν) μέσω ενός χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν σημεία στο ανθρώπινο σώμα τα οποία είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις και χάνουν τη “δύναμή” τους πιο εύκολα. Μέσα από αυτά τα σημεία λοιπόν προβάλουν οι κήλες. Η αποκατάσταση των κηλών αποτελεί το πιο συνηθισμένο χειρουργείο της Γενικής Χειρουργικής. Αρκετοί άνθρωποι που πάχουν από κήλες προσπαθούν να αποφύγουν την χειρουργική επέμβαση και ψάχνουν ενναλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης. Ένας από αυτούς είναι η χρήση ζώνης κοιλίας ή κηλεπίδεσμος.


Συμπτώματα κήλης

Τα συμπτώματα μιας κήλης ποικίλουν. Αρχικά μπορεί να είναι ασυμπτωματική αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει:

  • Τοπική διόγκωση με τη μορφή εξογκώματος που μπαινοβγαίνει
  • Τοπική ενόχληση και πόνο
  • Ναυτία και εμέτους
  • Αναστολή αποβολής κοπράνων και αερίων σε περίπτωση στραγγαλισμού εντέρου


Είδη κηλών

Ανάλογα με τη θέση που εμφανίζεται η κήλη έχουμε:


Τι είναι και πως δρα η ζώνη για κήλες;

Η ζώνη για κήλη είναι μια ειδικά διαμορφωμένη ζώνη η οποία όταν φοριέται προκαλεί πίεση στο σημείο που βρίσκεται η κήλη και εμποδίζει την έξοδο περιεχομένου της κοιλιάς από το χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος. Η ζώνη για κήλες διατίθεται σε διάφορα σχέδια και μεγέθη στο εμπόριο.


Είναι όμως η ζώνη για κήλες μια σωστή επιλογή για την αντιμετώπιση της κήλης;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Αρχικά πρέπει να τονιστεί πως η ζώνη για κήλες δεν μπορεί να θεραπεύσει την κήλη. Προσπαθεί μόνο να περιορίσει την εμφάνιση επιπλοκών. Η χρήση της μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και επιπλέον προβλήματα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πλήρη ανάταξη του περιεχομένου στην κοιλιά τότε η ζώνη δημιουργεί πίεση στο περιεχόμενο της κήλης με αποτέλεσμα να προκαλεί ζημιά είτε στο έντερο είτε στο επίπλουν. Παράλληλα, η μακροχρόνια χρήση της δημιουργεί συμφύσεις στην περιοχή με αποτέλεσμα σε ενδεχόμενη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης ο χειρουργός να έρχεται αντιμέτωπος με επιπλέον δυσκολίες κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκής για τον ασθενή.


Πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ζώνη για κήλες;

Η μοναδική περίπτωση στην οποία η ζώνη για κήλες έχει ένδειξη είναι όταν πρόκειται για ασθενείς με πολλές συνοδές παθήσεις και ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση υγείας που ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση έχει μεγάλη επικινδυνότητα. Βέβαια, κάτι τέτοιο στην σημερινή εποχή με την πληθώρα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων που διαθέτουμε είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Συμπερασματικά, η ζώνη για κήλες δεν αποτελεί τρόπο θεραπείας και η χρήση της δεν συστήνεται καθώς μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης μια κήλης είναι η χειρουργική αποκατάσταση η οποία στη σημερινή εποχή διενεργείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους ( λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά ) και ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητές του.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση της κήλης, επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό, Δρ. Αλέξανδρο Κυρίτση. Ο ιατρός διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κηλών με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, καθώς έχει μετεκπαιδευτεί  επί τριετία στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής σε κορυφαία νοσοκομεία  του Ηνωμένου Βασιλείου και των Η.Π.Α