Παθήσεις δέρματος – Μαλακών μορίων

Κυρίτσης , Παθήσεις δέρματος μαλακών μορίων

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ – ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ

Tο δέρμα καλύπτει εξωτερικά τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο λίπος. Στην επιδερμίδα συναντάμε διάφορους αδένες ( ιδρωτοποιούς, σμηγματογόνους, αποκρινείς ) καθώς και τρίχες και σε ορισμένα σημεία τους όνυχες. Το χόριο το οποίο στηρίζει την επιδερμίδα αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο και περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα. Το δέρμα έχει πολλές ιδιότητες που είναι απαραίτητες για επιβίωση του ανθρώπινου οργανισμού. Συμβάλει στην άμυνα έναντι παθογόνων μικροοραγανισμών  και δεν επιτρέπει την απώλεια υγρών. Έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος και μέσω της μελανίνης που περιέχει προστατεύει από τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παράλληλα, συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D. Το υποδόριο λίπος αποτελεί το 50% του λίπους του ανθρώπινου σώματος και λειτουργεί προστατευτικά και στηρικτικά.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις οι οποίες απαιτούν χειρουργική παρέμβαση στην περιοχή του δέρματος και του υποδόριου ιστού, είτε για λόγους ιατρικούς είτε για λόγους αισθητικούς. Οι μικροεπεμβάσεις που αφορούν το δέρμα και τα μαλακά μόρια πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία στο εξειδικευμένο σηπτικό ιατρείο που λειτουργεί στο χώρο του ιατρείου. Γίνεται έκχυση μικρής ποσότητας Ξυλοκαϊνης ( τοπικό αναισθητικό ) με αποτέλεσμα το ολικό μούδιασμα της περιοχής. Έτσι, εξαφανίζεται η αίσθηση του πόνου για διάστημα ικανό ώστε να προβούμε στην χειρουργική πράξη. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται είτε με τη χρήση νυστεριού είτε με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας  CO2 λέιζερ.

Tα πλεονεκτήματα της χρήσης λέιζερ είναι:

  • Πλήρως αναίμακτο
  • Ανώδυνo
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Κυρίτσης - Γενικός Χειρούργος, παθήσεις δέρματος

Το Laser CO2 πλέον χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων του δέρματος με άριστα αποτελέσματα. Το συγκεκριμένο laser εκπέμπει μια αόρατη δέσμη φωτός η οποία εξατμίζει το νερό μέσα στα κύτταρα του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό προκαλεί θερμική βλάβη και εξαχνώνει με αναίμακτο τρόπο διάφορες βλάβες του δέρματος όπως σπίλους, κύστες, λιπώματα, μυρμηγκιές, θηλώματα, κονδυλώματα και κύστες. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι συνήθως άριστο και ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται τις περισσότερες φορές με την τοποθέτηση ραμμάτων και τη διαδικασία επαναλαμβανόμενων αλλαγών. Το CO2 laser αφήνει ελάχιστη ουλή και η επούλωση του τραύματος είναι τις περισσότερες φορές άριστη. Σε γενικές γραμμές το λέιζερ αποτελεί ένα επίτευγμα της τεχνολογίας που δίνει ένα επιπλέον όπλο στα χέρια ενός εξειδικευμένου χειρουργού με σκοπό να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις με λιγότερο επεμβατικό τρόπο και έχοντας καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι το κόστος των μικροεπεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο σηπτικό ιατρείο είναι ιδιαίτερο οικονομικό, καθώς αποφεύγεται η οικονομική επιβάρυνση  της κλινικής.

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο ιατρείο από τον Γενικό Χειρουργό Κυρίτση Αλέξανδρο αφορούν: